Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

17η Έκθεση Ψωμιού στην Αμφίκλεια στις 20, 21 και 22 Νοεμβρίου 2015

17η ΕΚΘΕΣΗ ΨΩΜΙΟΥ – 20, 21 και 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015
Η Γιορτή των αγροτών της Αμφίκλειας (Παναγία η Μεσοσπορίτισσα) θα τιμηθεί ιδιαίτερα με την τριήμερη, Έκθεση Ψωμιού (20,21 και 22 Νοεμβρίου) που πραγματοποιείται ανά διετία από το Λαογραφικό Χορευτικό Σύλλογο Αμφίκλειας η "ΔΑΔΙΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ" .
Τα εγκαίνια της 17ης Έκθεσης Ψωμιού θα γίνουν την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στις 19:00 στο Παπακώστειο Πολιτιστικό Κέντρο Αμφίκλειας.
Ο Εορτασμός της Μεσοσπορίτισσας, γιορτής των γεωργών και της σποράς των Δημητριακών, έδωσε την ιδέα στον Λαογραφικό Χορευτικό Σύλλογο Αμφίκλειας να οργανώσει από το 1984 τριήμερη έκθεση ψωμιού και άλλων παραδοσιακών παρασκευασμάτων από άλευρα δημητριακών. Με αφορμή αυτήν την έκθεση ψωμιού, γεννήθηκε το όραμα της δημιουργίας ενός Μουσείου αφιερωμένου στο ψωμί και τις πολλές μορφές που παίρνει στο ταξίδι του στην ιστορία και τα έθιμα του λαού μας.
Το «Μουσείο Άρτου της Αμφίκλειας» δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Κέντρου Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και στεγάζεται στο Πολιτιστικό-Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμφίκλειας. Αποτελεί, δε, το μοναδικό μονογραφικό μουσείο στο είδος του στην Ελλάδα.
Η πλούσια προϋπάρχουσα συλλογή του Λαογραφικού Συλλόγου «Η Δαδιώτικη Εστία» με οικιακά σκεύη, υφαντά, κεντήματα, ενδυμασίες, άρτους κ.α. αποτέλεσε τον πυρήνα των εκθεμάτων που έχουν επιλεγεί ως αντιπροσωπευτικοί μάρτυρες της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΕΙΔΗ ΨΩΜΙΟΥ
Σομόνι / Μπομπότα
Ψωμιά από καλαμποκάλευρο. Το σομόνι ψήνεται πάνω σε καρυόφυλλα.
Φταλιά
Έχει σχήμα φρατζόλας με σουσάμι και λοξό χάραγμα. Η νοικοκυρά την έστελνε δώρο στους ηλικιωμένους γονείς.
Σταχτοκουλούρα
Από το ζυμάρι του ψωμιού η νοικοκυρά έκοβε κομμάτια σε σχήμα οβάλ, σα μικρή λαγάνα, τα τρυπούσε με το μαχαίρι και τα έψηνε στη χόβολη.
Λαδόψωμο
Ψωμί ζυμωμένο με λίγο νερό και πολύ λάδι. Κεντημένο με δυο πηρούνια.
Καρβέλια
Με στρογγυλό σχήμα, μπόλικο σουσάμι και χαρακτηριστικό τσίμπημα στο κέντρο με τα τρία δάκτυλα, σύμβολο της Αγίας Τριάδας.
Ψυχούδια
Ατομικά Ψωμάκια με τη μικρή σφραγίδα για τις κηδείες, τα μνημόσυνα, τα ψυχοσάββατα. Τα μοιράζει η οικογένεια για την ανάπαυση των ψυχών.
Πρόσφορο
Καρβελάκι από καθαρό προζύμι, πατημένο με τη σφραγίδα.
Άρτος
Μεγάλο Καρβέλι ζυμωμένο από καθαρό προζύμι, κεντημένο όπως το πρόσφορο με τη σφραγίδα. Προσφέρεται από τους πιστούς στις εορτές των Αγίων για την Αρτοκλασία.
Πρεβέντες
Περίτεχνα σχέδια, διαφορετικά για κάθε περίσταση, κεντημένα στην επιφάνεια της ζύμης χαρακτηρίζουν αυτό το ιδιαίτερο είδος ψωμιού. Πρεβέντα Γάμου, Βάπτισης, της λεχώνας, της φιλίας, του σπιτιού, του τσοπάνη, του θερισμού, για κηδείες και μνημόσυνα, κάθε ανθρώπινη στιγμή συνοδεύεται από την αντίστοιχη εμπνευσμένη ετοιμασία ψωμιού.
Κουλούρες
Εορταστικές και περίτεχνες οι κουλούρες προσφέρονται κυρίως με αφορμή γιορτές ή επετείους: κουλούρες για τα βαφτιστήρια, Λαμπροκουλούρες, Αλμυροκουλούρα, για τα εγγόνια, για τα κάλαντα, Χριστόψωμο, Αλειψοκουλούρα, σαραντοκουλούρα, μαγιοκουλούρα.
Πηγή ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ , 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.