Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Αμφίκλεια 05/12. Το τοπικό έθιμο του «χόνδρου», φωτογραφίες

Όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα 05/12 (βραδάκι για την ακρίβεια της παραμονής του Αγίου Νικολάου,) ο δραστήριος Λαογραφικός & Χορευτικός Σύλλογος της Αμφίκλειας <Η ΔΑΔΙΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ> ζωντανεύει και προβάλει στην Πάνω Πλατεία το τοπικό έθιμο του «χόνδρου» κάνοντας πράξη και όχι απλά μουσειακό έκθεμα, την αναμφισβήτητα πλούσια τοπική παράδοση. Πολλαπλό το κέρδος σήμερα: Μπολιάζει θετικά τις νεότερες γενιές, ζωντανεύει ευχάριστες αναμνήσεις στις παλιότερες, προκαλεί παράλληλα με το (γευστικό) αυτό έθιμο, με την συνοδεία οίνου και παραδοσιακή μουσικής, το ενδιαφέρον των επισκεπτών και επί πλέον συντελεί στο να ενδυναμώνουν οι δεσμοί κοινωνικής συνοχής μεταξύ των κατοίκων.  ενδεικτικά πλάνα Δ.Ι.Καλπύρης.

ΣΣ: Για την Αμφίκλεια, χόνδρος = χυλώδες εύγευστο ζεστό έδεσμα με βάση το σιτάρι. Παρασκευαζόταν με ιδιαίτερη - επίπονη μέθοδο, σε κάθε Αμφικλειώτικο σπίτι παλιότερα την παραμονή της γιορτής του Αγίου Νικολάου[05.12] και σηματοδοτούσε, στην κατ’ εξοχήν τότε αγροτική και σιτοπαραγωγό Αμφίκλεια, κυρίως το τέλος της σποράς των δημητριακών, αλλά και την διακοπή και των λοιπών εξωτερικών αγροτικών ασχολιών λόγω του χειμωνιάτικου πλέον καιρού και λόγω των σημαντικών γιορτών της Χριστιανοσύνης που ακολουθούν. Αναβιώνει κάθε χρόνο από την «ΔΑΔΙΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.