Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Εκδρομή στην Αμφίκλεια -Ένα χαλαρό διήμερο σε έναν Παραδοσιακό Οικισμό (travel.gr)

Η Αμφίκλεια αποτελεί πάντα μια πολύ όμορφη, χαλαρή φθινοπωρινή εκδρομή. Είναι από αυτές τις εκδρομές που δε χρειάζεται και πολλή σκέψη για να το αποφασίσετε καθώς απέχει μόλις δύο ώρες από το κέντρο της Αθήνας και είναι εξαιρετικά γραφική.
Υπάρχουν δύο τρόποι για να φθάσετε στην Αμφίκλεια, μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης στρίβοντας στην έξοδο για Ορχομενό ή να πάτε από την παλιά Εθνική Οδό και να περάσετε έξω από τη Θήβα και μέσα από τον Αλίαρτο και την Αγία Παρασκευή, έχοντας φυσικά μια μικρή χρονική επιβάρυνση. Σε κάθε περίπτωση, όμως όποιον δρόμο και να επιλέξετε, μην παραλείψετε μια στάση στη Χαιρώνεια, στον περίφημο Λέοντα, που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Πρόκειται για επιτύμβιο μνημείο που στήθηκε προς τιμήν των Θηβαίων ιερολοχιτών που έπεσαν στη Μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ., μια μάχη που άλλαξε τις ισορροπίες στην αρχαία Ελλάδα, φέρνοντας τη μακεδονική κυριαρχία στα νότια. Μερικές αναμνηστικές φωτογραφίες στο σημείο πριν συνεχίσετε το δρόμο σας είναι απαραίτητες. Από εκεί η Αμφίκλεια είναι περίπου 25 λεπτά. ΠΗΓΗ

Αμφίκλεια/Photo: Νικόλας Μάστορας
Η μικρή πόλη της Αμφίκλειας, που συνήθως την αποκαλούμε χωριό, απλώνεται στους βόρειους πρόποδες του Παρνασσού και χωρίζεται σε δύο τμήματα. Στην Παλιά Συνοικία, χαρακτηρισμένη Παραδοσιακός Οικισμός, και στο πιο σύγχρονο τμήμα της. Φυσικά, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον το συγκεντρώνει το παλιό με τα πέτρινα αρχοντικά, τα νεοκλασικά, τις βρύσες και τα καλντερίμια.
Το πιο ζωντανό όμως κομμάτι του χωριού είναι όπως φαντάζεστε η κεντρική πλατεία του, απλόχωρη και πλακόστρωτη, γεμάτη ψηλά πλατάνια και είναι εδώ που συγκεντρώνονται τα περισσότερα καφενεία και οι ταβέρνες και απολαμβάνουν τον καφέ τους ντόπιοι και ξένοι. Αυτή θα είναι και η πρώτη σας στάση στο χωριό αφού τακτοποιηθείτε στο δωμάτιό σας, γιατί εδώ θα πάρετε όλη την πληροφορία για την περιοχή, από αυτούς που την ξέρουν καλύτερα, τους παππούδες φυσικά, που έχουν ζήσει και έχουν γυρίσει την περιοχή σπιθαμή προς σπιθαμή. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε την κάπως πιο ήσυχη πάνω πλατεία ή να κάνετε μια χαλαρή βόλτα προς τα εκεί και στη συνέχεια να «χαθείτε» στα στενά του παλιού οικισμού και να χαζέψετε τις γραφικές γωνιές και τα όμορφα αρχοντικά κάνοντας μια δροσερή στάση στη βρύση της Χορευταριάς.
Μια επίσκεψη που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε είναι αυτή στο Μουσείο Άρτου στην κεντρική πλατεία όπου ο άρτος, εξετάζεται σε σχέση με την τοπική ιστορία, την κοινωνία, την παράδοση, τα έθιμα και τις τοπικές ιδιαιτερότητες που αναπτύχθηκαν λόγω της γεωγραφικής θέσης, του κλίματος και της εξέλιξης της γεωργικής τεχνολογίας, ο χώρος στεγάζει επίσης και ένα μικρό Μουσείο Επαγγελμάτων (Σαββατοκύριακα: 10:00-15:00).

Η εκκλησία της Αγίας Ιερουσαλήμ λίγο έξω από την Αμφίκλεια αποδίδεται στους Ναΐτες ιππότες/Photo: Shutterstock
Ομορφιές όμως και ενδιαφέροντα σημεία για εξερεύνηση κρύβει και η ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας οπότε μπείτε στο αυτοκίνητο και ξεκινήστε τις βόλτες. Μια πολύ όμορφη στάση είναι αυτή στην Ιερά Μονή Δαδίου του 18ου αιώνα που απέχει μόλις 6 χλμ. Βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μ. περικυκλωμένη από πεύκα και βελανιδιές και αποτελούσε το κέντρο επιχειρήσεων του Αθανασίου Διάκου και του Οδυσσέα Ανδρούτσου κατά την επανάσταση του 1821. Άλλο ένα σημείο που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το υπέροχο ξωκλήσι της Αγίας Ιερουσαλήμ ή Γερσαλή του 11ου αιώνα, το οποίο φωλιάζει μέσα σε μια σπηλιά στα περίπου 900 μ. υψόμετρο και ιδρύθηκε από ιππότες του τάγματος των Ναϊτών της 4ης Σταυροφορίας. Υπάρχει η παλιά και η νέα μονή. Για την παλιά, αυτή του 11ου αιώνα η πρόσβαση γίνεται μέσω μονοπατιού στη χαράδρα του Κεραμιδίου που είναι σχετικά εύκολη. Κατά την τουρκοκρατία μάλιστα αποτελούσε το καταφύγιο των κατοίκων της Αμφίκλειας. Λίγο έξω από το χωριό, σε μικρό λόφο, στο κοιμητήριο, βρίσκεται και η αρχαία Ακρόπολη της Αμφίκλειας. Εδώ, σώζονται κάποια τμήματα του τοίχους της αρχαίας Ακρόπολης καθώς και ένας πέτρινος μεσαιωνικός πύργος. Αυτή είναι μια βόλτα που μπορείτε να την κάνετε και περπατώντας.
Λίγο πιο μακριά τώρα, στα 12 χιλιόμετρα περίπου βρίσκεται και η πανέμορφη τοποθεσία της Αγίας Ελεούσας, την οποία θα τη βρείτε λίγο έξω από το χωριό Πολύδροσο. Πρόκειται για ένα καταπράσινο μέρος με ψηλά πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Είναι το σημείο από όπου πηγάζει το ποτάμι του Βοιωτικού Κηφισού. Λίγα μόλις μέτρα από τις πηγές υπάρχουν και τα ερείπια του ναού της Θεοτόκου Ελεούσας ενώ από την άλλη πλευρά τον πηγών, στα δυτικά, σώζονται θεμέλια και αρχιτεκτονικά μέλη από αρχαίο οικοδόμημα κρήνης καθώς και αναλημματικός τοίχος, που στήριζε ναό αφιερωμένο στον Κηφισό ποταμό. Αξίζει πραγματικά να πάρετε τον καφέ σας και να τον απολαύσετε σε αυτό το μαγευτικό πραγματικά σημείο από όπου θαρρείς πως θα βγουν νεράιδες.

Διαμονή
Ξενώνας Κυριακή: δωμάτια με ανάλαφρο ρομαντικό ύφος και όμορφη θέα στο χωριό.
Διεύθυνση: Καραμερτσάνη 54, Αμφίκλεια, Τηλ: 2234029011, xenonaskiriaki.gr
Δαδί Αρχοντικό Παρνασσού: ένα πανέμορφο αρχοντικό του 19ου αι. στον παλιό οικισμό που έχει μετατραπεί σε έναν σικάτο ξενώνα.
Διεύθυνση: Φιλίας 41, Αμφίκλεια, Τηλ: 2234029040, xenonasdadi.gr
Διαμερίσματα Ζάγγου: πολύ φροντισμένα διαμερίσματα με πλήρως εξοπλισμένο κουζινάκι.
Διεύθυνση: Αμφίκλεια, Τηλ: 2234022818, zaggos.grΦαγητό
Δαδί: κλασική ταβέρνα στην κεντρική πλατεία με καλή σχάρα και κάποια μαγειρευτά.
Διεύθυνση: Εθνικής Αντίστασης 2, Αμφίκλεια, Τηλ: 2234023133, facebook.com

Kαλιφόρνια: παραδοσιακή ταβέρνα με κρέατα της ώρας αλλά και μαγειρευτά.
Διεύθυνση: Εθνικής Αντιστάσεως 11, Τηλ: 2234022021, tavernakalifornia.com

Μη σε μέλλει: όμορφος ζεστός χώρος με τζάκι με έμφαση στα ψητά της ώρας.
Διεύθυνση: Ευταξίας 2, Αμφίκλεια, Τηλ: 6985642587, facebook.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.