Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Σύλλογος απανταχού Δρυμαιωτών-Εκπαιδευτική εκδρομή στο Καλίδρομο

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΔΡΥΜΑΙΩΤΩΝ
Λ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 117 & ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΙΕΡΕΜΙΟΥ, ΤΚ. 11475 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210-6434416 – 6434516, FAX: 210 6434532, ΚΙΝ.: 6932349654
www.drymaia-syllogos.gr | email: info@drymaia-syllogos.gr
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΝΕΒΡΟΠΟΛΗ ME ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΔΡΥΜΑΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΥ ΜΑΓΕΨΕ ΕΚΔΡΟΜΕΙΣ
ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΥΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ
Στο φυσικό πλούτο που φιλοξενεί το Καλλίδρομο όρος στους μοναδικούς οικοτόπους του και στο σημαντικό έργο των επιστημόνων του προγράμματος Life+ ForOpenForest στο εποχικό λιμνίο της Νεβρόπολης είχαν την ευκαιρία να “μυηθούν” τα μέλη του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου των Απανταχού Δρυμαιωτών, σε εκπαιδευτική εκδρομή που διοργανώθηκε στις 23 Αυγούστου 2017 από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και το Σύλλογο Απανταχού Δρυμαιωτών.




Περισσότεροι από 60 εκδρομείς από τα χωριά του Καλλιδρόμου, Δρυμαία και Παλαιοχώρι του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας, περιηγήθηκαν στις ομορφιές των βιοτόπων του υπέροχου ελατοσκεπούς βουνού που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 με κωδικό (GR 24400006). Στο Καλλίδρομο βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2012 πρόγραμμα του ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενου Περιβαλλοντικού Προγράμματος Life+ για τη «Διατήρηση Δασών και Δασικών Ανοιγμάτων Προτεραιότητας στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης και στο όρος Καλλίδρομο, Στ.Ελλάδας» ύψους 1,75 εκ. ευρώ με συντονιστή την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και συμπράττοντες δικαιούχους το Ε.Κ.Π.Α., την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και τον «Αρκτούρο». Το μεγαλύτερο τμήμα της χρηματοδότησης (1,3 εκ. ευρώ) προέρχεται από την Ε.Ε., ενώ συγχρηματοδότης είναι και ο Δήμος Μώλου-Αγ.Κωνσταντίνου.

Από τα σημαντικότερα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος στο Καλλίδρομο, όπως επισημαίνεται και από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε πρόσφατη Κοινοβουλευτική Ερώτηση για την προστασία του, είναι «η παρουσία μεγάλων περιοχών, καλά διατηρημένων ενδιαιτημάτων με χαμηλό επίπεδο όχλησης. Σε επίπεδο τοπίου, η σημασία του έχει αναβαθμιστεί από τη σύνδεση με το ευρύτερο οικοσύστημα του Σπερχειού (Ειδική Ζώνη Διατήρησης GR2440002 και Ζώνη Ειδικής Προστασίας GR2440005) και με τα οικοσυστήματα της Οίτης (ΕΖΔ GR2440004 και ΖΕΠ GR240007)». Εξάλλου, το Καλλίδρομο ή κατά παλαιότερη ονομασία του «Καλλίδρυμο», φιλοξενεί και τρία Καταφύγια Άγριας Ζωής.
Περπατώντας από το Ελευθεροχώρι, από και προς τη λίμνη Νεβρόπολη, οι περιηγητές -μικροί και πιο μεγάλοι - δοκίμασαν μοναδικές και αξέχαστες εκπλήξεις που μόνο η επαφή με τη φύση μπορεί να χαρίσει. Επίσης, ενημερώθηκαν για το μελετητικό έργο των ερευνητών και τις πρωτοποριακές δράσεις τους.
Οι ειδικοί εξήγησαν δράσεις που υλοποιούν και εφαρμόζουν για την προστασία του Οικοτόπου Προτεραιότητας της Νεβρόπολης και των γειτονικών σπάνιων λιμνίων, καθώς και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα πανέμορφα ανοίγματα του Καλλιδρόμου και η βιοποικιλότητα εξαιτίας της μείωσης της κτηνοτροφίας αιγοπροβάτων.
Οι συμμετέχοντες ειδικοί από το τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς επίσης και από το τμήμα Δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχουν καταγράψει ήδη περισσότερα από 1000 διαφορετικά φυτικά είδη. Υπολογίζεται μάλιστα ότι έως το τέλος του προγράμματος, τα είδη που φιλοξενεί το Καλλίδρομο πιθανόν να ξεπεράσουν σε αριθμό εκείνα του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η προστασία των ανοιγμάτων του Καλλιδρόμου είναι απαραίτητη για την προστασία του δάσους, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας (σημαντικών φυτικών και ζωικών ειδών), την κοινωνία, την επιστήμη, την παρασκευή φαρμάκων και τροφίμων, καθώς και για την οικονομική και ψυχοπνευματική ανάπτυξη όχι μόνο των σημερινών, αλλά και των επόμενων γενεών.
Ο Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών ευχαριστεί θερμά την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης για την εκπαιδευτική εκδρομή στο Καλλίδρομο και ιδιαίτερα τους κ.κ. Χρήστο Γεωργιάδη, συντονιστή του έργου Life «ForOpenForest» και ερευνητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, που μετέβη από τη Θεσσαλονίκη ειδικά για την ξενάγηση μας, τον δικηγόρο κ. Γιώργο Πολίτη, Γενικό Γραμματέα της Ε.Ε.Π.Φ, καθώς και τον δασολόγο δρ. Γεώργιο Λυριτζή, που μοιράστηκαν μαζί μας τις πολύτιμες γνώσεις τους.


Το Διοικητικό Συμβούλιο του
Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού
Συλλόγου των Απανταχού Δρυμαιωτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.