Σε απόσταση 180 χλμ. από την Αθήνα και 40 χλμ. από τη Λαμία στο κέντρο του Νομού Φθιώτιδος βρίσκονται τα Καμένα Βούρλα. Είναι το μεγαλύτερο και το πληρέστερο θέρετρο, όχι μόνο της Φθιώτιδας αλλά και ολόκληρης της Κεντρικής Ελλάδας. Βρίσκονται στο νοτιοανατολικό άκρο του Μαλιακού Κόλπου και σε πολύ μικρή απόσταση λίγων ναυτικών μιλίων από την Εύβοια.
Κτισμένα στην περιοχή του αρχαίου Θρονίου των Λοκρών, κατά μήκος της παραλίας, που σχηματίζεται από δύο μικρούς κόλπους και κάτω από το καταπράσινο και βραχώδες όρος Κνημίς, το οποίο υψώνεται σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από τη θάλασσα. Η θάλασσα των Καμένων Βούρλων δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο βάθος καθώς το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί είναι στα 40 – 45 μέτρα.
Tα νερά του Μαλιακού είναι καθαρά και ήρεμα συνήθως ενώ ο βυθός είναι αρχικά καλυμμένος με φύκι και εν συνεχεία με ψιλή άμμο. Οι ακτές των Καμένων Βούρλων είναι καλυμμένες με μικρές πέτρες και βότσαλα κάνοντας τις παραλίες ιδανικές για κολύμπι. Το βουνό Κνημίς είναι καταπράσινο, καλυμμένο κυρίως από πεύκα και οξιές και άγριους θάμνους. Υψώνεται στα 700 μέτρα περιμετρικά των Καμένων Βούρλων.
Είναι βραχώδες και με απότομες πλαγιές κάνοντας το ιδανικό για ορειβασία ή κατάβαση σε πολλά σημεία του. Η θέα είναι εκπληκτική από οποιοδήποτε σημείο του βουνού καθώς απλώνεται εμπρός σου η κωμόπολη των Καμένων Βούρλων, ολόκληρος ο Μαλιακός Κόλπος και ένα μέρος της πανέμορφης Εύβοιας. Παρατηρώντας τη θάλασσα παρατηρείς κάποιους μικρούς νησιωτικούς σχηματισμούς. Είναι οι νήσοι Λιχάδες και η Στρογγυλή ή τα Λιχαδονήσια σε απόσταση μόλις 10 ναυτικών μιλίων από τα Καμένα Βούρλα. Ο μύθος λέει πως ο Λίχας, γίγαντας της μυθολογίας, πάλευε με τον Ηρακλή, γιό του Δία, και ο Ηρακλής τον νίκησε και τον σκόρπισε στην θάλασσα. Το σώμα του είναι οι Λιχάδες και το κεφάλι του είναι η νήσος Στρογγυλή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πανέμορφους σχηματισμούς με καταπράσινα νερά και πολλές μικρές παραλίες με χρυσή άμμο.
Τα Καμένα Βούρλα έχουν 3500 μόνιμους κατοίκους. Το 2000 έγινε Καποδιστριακός Δήμος Καμένων Βούρλων με τα δημοτικά διαμερίσματα του Καινούριου, της Καρυάς και του Ρεγγινίου να προσαρτώνται σε αυτόν. Τώρα ο Δήμος Καμένων Βούρλων έχει περίπου 5000 μόνιμους κατοίκους που το καλοκαίρι ξεπερνούν τους 10000 κατοίκους.Με το νέο νόμο Καλλικράτη τα Καμένα Βούρλα πλέο ν ανήκουν στο διευρυμένο Δήμο Μώλου-Αγίου Κων/νου με έδρα τα Καμένα Βούρλα.
Οι κάτοικοι των Καμένων Βούρλων ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και την διατήρηση τουριστικών επιχειρήσεων. Έχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ταβέρνες, καφετερίες, καταστήματα με souvenir και άλλα διάφορα καταστήματα. Επίσης ασχολούνται με τη γη, την κτηνοτροφία οικόσιτων ζώων και την αλιεία, που όμως τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά περιορισμένη.
πληροφορίες από: kamenavourla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"
Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.