Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Kανονισμός λειτουργίας της τράπεζας αίματος της Δημοτικής Κοινότητας Αμφίκλειας

Σε Έκτακτη Δημόσια Συνεδρίασης του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Αμφίκλειας του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας, ενεκρίθει ο κανονισμός λειτουργίας της τράπεζας αίματος της δημοτικής κοινότητας Αμφίκλεια ως ακολούθως:
Άρθρο 1. 
Με την υπ΄ αριθ. 2 / 19.01.2016 απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Αμφίκλειας Ιδρύθηκε Τράπεζα Αίματος με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ»

Άρθρο 2. 
Σκοποί της Τράπεζας Αίματος είναι:
Η δημιουργία διαρκούς παρακαταθήκης αίματος για την αντιμετώπιση των αναγκών των μελών της, και όλων των συγχωριανών μόνιμων κατοίκων η καταγόμενων από την Αμφίκλεια εφόσον αυτό είναι δυνατό . Η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς αίματος στην τοπική κοινωνία.

Άρθρο 3. 
Τα μέλη της Τράπεζας Αίματος διακρίνονται σε τακτικά και μη τακτικά.
Τακτικά μέλη (εθελοντές αιμοδότες) μπορούν να γίνουν όλοι όσοι κατάγονται από την Αμφίκλεια η κατοικούν μόνιμα σε αυτή.
Μη τακτικά μέλη ονομάζονται όλοι όσοι κατάγονται από την Αμφίκλεια η κατοικούν μόνιμα σε αυτή και δεν μπορούν (λόγοι υγείας , υπερήλικες..) να είναι εθελοντές αιμοδότες.
Εθελοντές αιμοδότες και μέλη της Τράπεζας Αίματος μπορούν να γίνουν επίσης και μη καταγόμενοι η κάτοικοι  της Αμφίκλειας, κατόπιν αιτήματος τους.

Άρθρο 4.
Δικαιώματα και υποχρεώσεις:
Κάθε τακτικό μέλος εθελοντής αιμοδότης της Τράπεζας Αίματος μπορεί να ζητήσει αίμα για δικές του ανάγκες ή για συγγενείς Α΄ βαθμού (παιδιά, γονείς, συζύγους,) μέχρι 4 μονάδες αίματος ετησίως.
Τα μη τακτικά μέλη της Τράπεζας εξυπηρετούνται εφόσον υπάρχει απόθεμα αίματος και μέχρι 2 μονάδες αίματος ετησίως.
Κάθε μη τακτικό μέλος της Τράπεζας που εξυπηρετήθηκε αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιστρέψει την ποσότητα αίματος που πήρε μέσα σε χρονικό διάστημα εξήντα (60) ημερών.
Μη αναπλήρωση της χορηγηθείσας ποσότητας αίματος σημαίνει αυτόματα ότι δεν θα ικανοποιείται μελλοντικό αίτημα του.
Απαραίτητη προϋπόθεση χορήγησης αίματος σε μη τακτικά μέλη (μη εθελοντές αιμοδότες) είναι, ο ασθενής για τον οποίο προορίζεται το αίμα να είναι κάτοικος η να κατάγεται από την Αμφίκλεια.
Κάθε τακτικό μέλος είναι υποχρεωμένο να συμμετέχει στις αιμοδοσίες που οργανώνει η Δημοτική Κοινότητα Αμφίκλειας ή μεμονωμένα τουλάχιστον μία (1) φορά το χρόνο.
 Κάθε μέλος είναι υποχρεωμένο να φροντίζει για την απρόσκοπτη λειτουργία της Τράπεζας και να συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος που ευνοεί την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας.
  
Άρθρο 5. 
 Η Τράπεζα Αίματος λειτουργεί σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας που τηρεί αρχείο αιμοδοτών. Την ευθύνη της αιμοδοσίας για τους όρους και τις συνθήκες υγιεινής έχει το Νοσοκομείο. – Κάθε αιμοδότης δίνει αίμα ύστερα από οδηγίες του Νοσοκομείου.

Άρθρο 6.
ΔιοίκησηΔιαχείριση
Την ευθύνη για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού έχει το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αμφίκλειας
Η Τράπεζα Αίματος της Δημοτικής Κοινότητας Αμφίκλειας θα διοικείται από το πενταμελές Συμβούλιο η δε θητεία της λήγει με τη λήξη της θητείας του Συμβουλίου.
Καθήκοντα Προέδρου και Διαχειριστή της Τράπεζας Αίματος ασκεί ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δ.Κ Αμφίκλειας κ. Λουκάς Κόλλιας τον οποίο αναπληρώνει το μέλος κ. Κλεοπάτρα Βαλετοπούλου.

Άρθρο 7.
Κάθε ζήτημα που προκύπτει και δε ρυθμίζεται από τον παρόντα κανονισμό αντιμετωπίζεται με απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Αμφίκλειας.

Άρθρο 8.
Ο κανονισμός αυτός εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αμφίκλειας στις 12 / 10 / 2016 με την υπ. αριθ. 24 απόφαση.
 Η τροποποίηση του κανονισμού γίνεται από  το Συμβούλιο της Δ.Κ Αμφίκλειας .

Άρθρο 9.
Σε περίπτωση διάλυσης της Τράπεζας το υπάρχον απόθεμα περιέρχεται στους εθελοντές αιμοδότες της Τράπεζας Αίματος της Δημοτικής Κοινότητας Αμφίκλειας.


Η απόφαση αυτή έλαβε αυξ. αριθμό 24 / 2016.   Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.