Λάβαμε με e-mail την ακόλουθη επιστολή αναγνώστη μας την οποία δημοσιεύουμε αυτούσια.
Λίγα λόγια για τον Ηλία Γκρινιάτσο
Έφυγε από κοντά μας το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου ο συμπατριώτης μας και πρώην Δήμαρχος Αμφίκλειας Ηλίας Γκρινιάτσος .
Τρεις - τέσσερεις μέρες μετά τα 83α γενέθλιά του , δίπλα στην επί 53 χρόνια σύντροφο της ζωής του και τον μονάκριβο γιό του , κρατώντας τους σφιχτά το χέρι στον τελευταίο αυτό χαιρετισμό , έφυγε ήρεμα κι ευλογημένα για το μεγάλο ανεπίστρεπτο ταξίδι που περιμένει άλλωστε όλους μας .
Ο Ηλίας υπήρξε αναμφισβήτητα άξιο , δημιουργικό και ξεχωριστό -διακριτό τέκνο της πατρώας γης μας , γνήσιος Δαδιώτης και θερμός πατριώτης .
Ήταν οικονομολόγος και υπήρξε ανώτατο στέλεχος της Αγροτικής Τράπεζας με λαμπρή επαγγελματική πορεία και καταξίωση και στην οποία εργάστηκε με ιδιαίτερο ζήλο επί 36 χρόνια .
Για κάποια απ` αυτά τα χρόνια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας , καλή τη τύχη για τον τόπο μας , βρέθηκε ως Διευθυντής του καταστήματος της Αγροτικής στην Αμφίκλεια , με εμφανή τα δείγματα γραφής της επαγγελματικής του επάρκειας αλλά και του φιλοπατριωτικού του αισθήματος , αντιμετωπίζοντας και βοηθώντας με ανοιχτό μυαλό , επαγγελματισμό και απόλυτα ανεξάρτητη και αντικειμενική προσέγγιση πέραν πάσης άλλης σκέψεως και κριτηρίου, κάθε αίτημα πολίτη συναλλασσόμενου και προσερχόμενου στην Τραπεζική Πίστη, τόσο απ` το Δαδί όσο και απ` την ευρύτερη περιοχή .
Αξιώθηκε να τύχει της εμπιστοσύνης των συμπατριωτών του και να εκλεγεί με μεγάλο ποσοστό αποδοχής Δήμαρχος Αμφίκλειας για την τετραετή περίοδο 1986 – 1990 .
Για τον άνθρωπο Ηλία Γκρινιάτσο και την προσωπικότητα του , ίσως άλλοι αρμοδιότεροι και καταλληλότεροι εμού να γράψουν σχετικά .
Εγώ σήμερα , στη μνήμη του εκλιπόντος , θεωρώ υποχρέωσή μου να αναφερθώ στην περίοδο της Δημαρχιακής του θητείας ανασύροντας απ `το βάθος του χρόνου θύμησες παλιές για ορισμένες απ` τις δημοτικές του προσπάθειες , ώστε και εμείς μεν οι παλιότεροι να θυμηθούμε και ίσως εξ αφορμής να ξαναπροσεγγίσουμε και να αποτιμήσουμε το έργο και την προσπάθεια του με την αναγκαία πλέον απόσταση του χρόνου , αλλά και οι νεότεροι να πληροφορηθούν και να γνωρίζουν ( όσοι τουλάχιστον ενδιαφέρονται ) .
Ο Ηλίας , εξελέγη Δήμαρχος στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1986 και μαζί του ένα εντελώς νέο και πρωτοεμφανιζόμενο συμβούλιο , τουλάχιστον ως προς τα πρόσωπα που εξελέγησαν με την παράταξη του , με έντονο το χαρακτηριστικό της ανανέωσης και κυρίως του νεολα’ι’στικου στοιχείου .
Υπήρξε πραγματικά μέχρι τότε ( αλλά και για μετέπειτα ) υπό την ηγεσία του η μόνη πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη που καθ` όλη τη διάρκεια της δημοτικής της θητείας παρέμεινε συμπαγής , ομόγνωμη και συνεργατική , υπηρετώντας με ομοθυμία τον κοινό σκοπό .
Κατάφερε έτσι η ομάδα εκείνη , με Δήμαρχο τον Ηλία και Πρόεδρο του Δ..Σ. τον Νίκο Γκιώνη (Δεν υπήρχαν τότε βλέπετε οι μετέπειτα “πολυτέλειες” των καλοαμοιβόμενων Δημάρχων , Προέδρων και πολλών Αντιδημάρχων) να αποδώσει έργο υπολογίσιμο και ορατό παρά τις τότε πολύ μικρές ακόμη οικονομικές ευχέρειες και δυνατότητες της αυτοδιοίκησης , τα κάθε λογής χρόνια προβλήματα , την σχεδόν ανύπαρκτη Δημοτική διοικητική υποστήριξη και την μεγάλη έλλειψη εν γένει υποδομών.
Θυμάμαι πως πρώτη έγνοια και ενέργεια του Ηλία ως Δημάρχου , ήταν το οικονομικό νοικοκύρεμα και στόχος του η διοικητική ανασυγκρότηση και η κατά το δυνατόν αυτοτέλεια του Δήμου με την άμεση ίδρυση α ) ΤΑΜΕΙΑΚΗΣ Υπηρεσίας ( στην μετεξέλιξη της οικονομική υπηρεσία αργότερα ) και β ) πρόδρομης ΤΕΧΝΙΚΗΣ υπηρεσίας , με στελέχωση από έμπειρα και με επιστημονική κατάρτιση στελέχη , τα οποία ακόμη έως και σήμερα υπηρετούν στο Δήμο.
Και αν κάποιος θεωρεί πως αυτό ήταν μια αυτονόητη αναμενομένη χρονικά ενέργεια , σας ενημερώνω πως ο τότε Δήμος Αμφίκλειας , ήταν Πανελληνίως μεταξύ των πρώτων σχεδόν Δήμων μικρού σχετικά μεγέθους που προέβη σε τέτοιου είδους οργανωτική δομή και πάντως ο μοναδικός στο Νομό Φθιώτιδας πέραν εκείνου της Λαμίας , αλλά και της Ατάλαντης εξ όσων θυμάμαι που εξελισσόταν ακριβώς η ίδια προσπάθεια κατά την ιδία χρονική συγκυρία.
Με το συμμάζεμα των Διοικητικών αδυναμιών και δοθείσης της οικονομικής στενότητας , ο Ηλίας προσπάθησε με συνέπεια και ΠΑΡΑ ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΘΗ της περίεργης εκείνης εποχής ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΗΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗΣ λογής – λογής στάσεις , θέσεις και ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ , να συνθέσει , να γεφυρώσει και να συμφιλιώσει , όντας ο ίδιος φιλειρηνικός , καινοτόμος , δημοκρατικός αλλά και ανοιχτόμυαλος και νεωτεριστής , στοχεύοντας με την επιδιωκόμενη κοινή προσπάθεια στο καλύτερο και ωφελιμότερο αποτέλεσμα για τον τόπο. Αυτή την πάγια Δημοτική του στάση και συμπεριφορά την ενίσχυσε αρκούντως ως το τέλος της θητείας του και με την άλλη του παράλληλη ιδιότητα ως Διευθυντής της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ Τραπέζης Αμφίκλειας και αυτό θα πρέπει νομίζω να του αναγνωριστεί σήμερα από κάθε καλόπιστο και αντικειμενικό συμπατριώτη .
Επί των ημερών του , με όραμα και τόλμη κατασκευάστηκε το εκτός σχεδίου υδρευτικό δίκτυο περίπου 3 Km προς ΑΝΩ ΚΑΛΥΒΙΑ που συντέλεσε καθοριστικά όχι μόνο στην ίδρυση των ξηραντηρίων και των άλλων υποδομών επεξεργασίας των καπνών Βιρζινια ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΑΤΟΥΣ του Δαδιού , αλλά δημιούργησε τις προϋποθέσεις και την υποδομή για την μετέπειτα απίστευτη αξιοποίηση των Άνω Καλυβίων ως χώρου εξοχικής και δευτερεύουσας κατοικίας . Ανάλογο υδρευτικό δίκτυο έγινε και προς Σ.ιδηρ. Σταθμό μήκους 1,5 Km . παράλληλα και με την νεοασφαλτοστρωση του δρόμου μέχρι σταθμό ΟΣΕ δίνοντας προοπτικές αξιοποίησης και προς αυτή την κατεύθυνση
(αποθηκευτικοί χώροι , ιδιοκτήτες γης , κτηνοτρόφοι κλπ )
Η αυτονόητη πλέον ανάγκη για μεγαλύτερες ποσότητες νερού επέβαλαν την ταυτόχρονη βελτίωση του αγωγού ύδρευσης από Παρνασσό στην οποία προχώρησε αμέσως, όπως και του ανάλογου από Καταβόθρα καθώς και την καλύτερη αξιοποίηση των γεωτρήσεων και υδρομαστεύσεων
Αξιοποίησε πρώτος αυτός για την εποχή εκείνη , κρατικό-ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων , κατασκευάζοντας στη θέση Μισκλίτσα του Παρνασσού μόνιμες εγκαταστάσεις για την καλύτερη κατ` αρχήν διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου ( αλλά με σκέψεις και προοπτικές διαφορετικής στη συνέχεια αξιοποίησης των εγκαταστάσεων αυτών ) , μαζί και με άλλες υποδομες όπως βρύσες – ποτίστριες καθώς και αρκετές διανοίξεις και βελτιώσεις ορεινών δρόμων με σκοπό την καλύτερη προσβασιμότητα σε όφελος της εξυπηρετούμενης κτηνοτροφίας .
Άνθρωπος με γνώση και ανοιχτούς ορίζοντες ο Ηλίας , αντελήφθη αμέσως τη σημασία του ορεινού και χιονοδρομικού τουρισμού για την περιοχή μας , οικοδομώντας σχέσεις συνεργασίας και κοινής προσπάθειας με τις διοικήσεις του ΕΟΤ και του Χιονοδρομικού Κέντρου όπως και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις αξιοποίησης των παλαιών παιδικών κατασκηνώσεων σε συνεργασία με φυσιολατρικούς και ορειβατικούς συλλόγους .
Τμήμα του σχεδιασμού του για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου υπήρξε και η υλοποίηση του έργου της διάνοιξης του περιφερειακού δρόμου από Φλωράκο μέχρι Άγιο Δημήτριο , φιλόδοξο έργο μεγάλης κλίμακας για τα τότε δεδομένα του Δήμου , καθώς και η βελτίωση της βατότητας και των κυκλοφοριακών δυνατοτήτων του υπολοίπου παλιού υπάρχοντος δρόμου .
Ως Δήμαρχος είχε την αρχική ιδέα και έθεσε μεθοδικά από τότε για πρώτη φορά τα θεμέλια της αναγνώρισης και ανακήρυξης ενός μεγάλου τμήματος της Αμφίκλειας ως παραδοσιακού οικισμού , πράγμα που επετευχθη πολύ αργότερα με την συμβολή και τις προσπάθειες όλων των επόμενων δημοτικών αρχών .
Ήταν ο πρώτος πριν από 30 ακριβώς χρόνια που διείδε και υποστήριξε την ανάγκη για την εξεύρεση χώρου δημιουργίας νέου κοιμητηρίου και προχώρησε βεβαίως προς αυτή την κατεύθυνση , αλλά μέχρι του σημείου που η τοπική κοινωνία απεδείχθη δυστυχώς ανέτοιμη να αποδεχτεί υλοποίηση τέτοιου είδους ιδεών και φυσικά το πρόβλημα ως γνωστόν διαιωνίζεται μέχρι τις μέρες μας .
Επεδίωξε επί των ημερών του την απόκτηση του υπολοίπου ποσοστού εις χείρας κληρονόμων του Αρχοντικού του καθηγητή Σκλαβούνου χωρίς τότε τα επιθυμητά αποτελέσματα , αλλά ωστόσο σεβόμενος τη Δημοτική ιδιοκτησία επί του ακινήτου αυτού και έχοντας κατά νου συνεχώς την αξιοποίησή του , συντήρησε με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο το Αρχοντικό και τον περιβάλλοντα χώρο του .
Πρωτοπόρος , πράγματι , υπήρξε και ως προς την περιβαλλοντική δημοτική ευθύνη με την έννοια της υποχρέωσης προς τους πολίτες και της ένδειξης πολιτισμού , όχι μόνο φροντίζοντας με επιμέλεια την αποκομιδή των απορριμμάτων και την όσο το δυνατόν καλύτερη καθαριότητα των δημοτικών και κοινοχρήστων χώρων με τα υποτυπώδη βέβαια μέσα της εποχής εκείνης και την ανεπάρκεια προσωπικού , αλλά για πρώτη πράγματι φορά υπήρξε ο Δήμαρχος εκείνος , μαζί βεβαίως και με τους συνεργάτες του, που εφάρμοσε τόσο ΄΄πρώιμα’ την τακτική επικάλυψη των σκουπιδιών στη χωματερή .
Επίσης ξεκίνησε με διορατικότητα τη διαδικασία αναθεώρησης του παλιού ρυμοτομικού σχεδίου της Αμφίκλειας αντιλαμβανόμενος εγκαίρως την ανάγκη προσαρμογής και απαραίτητων αλλαγών , βάζοντας γερά και τις βάσεις για τις μετέπειτα νέες επεκτάσεις του σχεδίου πόλης κατά το νόμο Τρίτση.
Ήταν ο άνθρωπος που με τον πιστικό του λόγο και τρόπο , μετέβαλε την αρχική σκέψη των αειμνήστων μεγάλων Δωρητών του τόπου μας Λουκά και Ιουστίνης Παπακώστα , προτείνοντάς τους την κατασκευή του Πολιτιστικού και Πνευματικού Μεγάρου που δεσπόζει και κοσμεί σήμερα το κέντρο της Αμφίκλειας αναβαθμίζοντας μαζί την πολιτιστική ζωή και ταυτότητα του τόπου μας , και κινητοποιούμενος τότε άμεσα για την απόκτηση του καταλλήλου οικοπέδου προς αξιοποίηση της μεγάλης δωρεάς και ανέγερση του μεγαλοπρεπούς οικοδομήματος .
Επί Δημαρχίας του αναπτυχθήκαν και οικοδομήθηκαν άριστες σχέσεις με τις γύρω κοινότητες και τους κοινοτάρχες και διευρύνθηκαν οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες υπερτοπικών συνεργασιών .
Ενισχύθηκε η σχέση του Δήμου με τους τοπικούς πολιτιστικούς και συλλογικούς φορείς με εμφανές και αποτελεσματικό πολιτιστικό αποτύπωμα και εφαρμόστηκε με ευλάβεια αλλά και σεβασμό προς τους πολίτες για πρώτη φορά και καθ` όλη τη διάρκεια της τετραετίας του , ο νέος ακόμη τότε θεσμός των γενικών συνελεύσεων , του ανοιχτού δημοσίου διαλόγου για δημοκρατικό προγραμματισμό και απολογισμό κατ` έτος .
Έντιμος και ειλικρινής ο Ηλίας ως αυτοδιοικητικός , έμπειρος στη διοίκηση , οργανωτικός και δημιουργικός , άφησε κατά την τετραετή μόνο θητεία του , έργο σημαντικό και ωφέλιμο , συνεχίζοντας την δημοτική μας παράδοση που ήθελε στο τιμόνι του Δήμου Αμφίκλειας να βρίσκονται σχεδόν πάντοτε άνθρωποι ξεχωριστοί , με ήθος , πολιτισμό , εμπειρίες ζωής πέραν των στενών τοπικών μας ορίων και παιδεία Ανωτάτη !
Αξιώθηκε και ευτύχησε ο Ηλίας να καμαρώνει εδώ και χρονιά την σπουδαία επιστημονική πορεία και καταξίωση του γιου του Γιάννη , να δει και να χαρεί εγγόνια μέχρι και στην εφηβεία τους τώρα πια , μαζί πάντα για 53 ολόκληρα χρόνια ανέφελου βίου με την πολύτιμη συνοδοιπόρο και σύντροφο της ζώης του την «κυρά Λούλα » όπως με πολύ αγάπη την αποκαλούσε συχνά .
Αγαπητοί συμπατριώτες , αυτή κατά κάποιο τρόπο τη μικρή «δέσμη φωτός» αισθάνθηκα σήμερα την ανάγκη και την υποχρέωση να ρίξω σε ένα μικρό μόνο μέρος του δημοτικού έργου και της προσφοράς στον τόπο μας του εκλιπόντος Ηλία Γκρινιάτσου, ως κατάθεση ψυχής και προσωπική οφειλομένη τιμή στη μνήμη του και όσα αναφέρω πεισθείτε παρακαλώ πως είναι μετά λόγου απολύτου γνώσεως .
Αγαπητέ Ηλία καλό σου ταξίδι και ας είναι ελαφρύ το χώμα της γενέθλιας γης που θα σε δεχτεί .
Εμείς θα σε θυμόμαστε και θα σε τιμούμε πάντα
ΥΓ. Η κηδεία θα γίνει στην Αμφίκλεια αύριο Τρίτη στις 2 μμ .
Είμαι βέβαιος πως η Δημοτική μας Αρχή και το τοπικό μας συμβούλιο , δεν θα παραλείψουν να ακολουθήσουν τα καθιερωμένα για αυτές τις περιπτώσεις , αποδίδοντας την πρέπουσα τιμή στον εκλιπόντα πρώην Δήμαρχό μας και μεταξύ άλλων , ως είθισται άλλωστε , να δώσει και το όνομά του σε δρόμο της κωμόπολης .
Θα πρότεινα -έτσι ως μια πρώτη σκέψη -( εκτός κι αν υπάρξει καλύτερη πρόταση ) ο δρόμος αυτός να είναι , πιθανόν, το τμήμα εκείνο της περιφερειακής οδού της Αμφίκλειας , που επί των ημερών του ιδίου ως Δημάρχου και με πρωτοβουλία του διανοίχτηκε .
Με σεβασμό και τιμή στη μνήμη του εκλιπόντος Ηλία
Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Λίγα λόγια για τον Ηλία Γκρινιάτσο
Έφυγε από κοντά μας το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου ο συμπατριώτης μας και πρώην Δήμαρχος Αμφίκλειας Ηλίας Γκρινιάτσος .
Τρεις - τέσσερεις μέρες μετά τα 83α γενέθλιά του , δίπλα στην επί 53 χρόνια σύντροφο της ζωής του και τον μονάκριβο γιό του , κρατώντας τους σφιχτά το χέρι στον τελευταίο αυτό χαιρετισμό , έφυγε ήρεμα κι ευλογημένα για το μεγάλο ανεπίστρεπτο ταξίδι που περιμένει άλλωστε όλους μας .
Ο Ηλίας υπήρξε αναμφισβήτητα άξιο , δημιουργικό και ξεχωριστό -διακριτό τέκνο της πατρώας γης μας , γνήσιος Δαδιώτης και θερμός πατριώτης .
Ήταν οικονομολόγος και υπήρξε ανώτατο στέλεχος της Αγροτικής Τράπεζας με λαμπρή επαγγελματική πορεία και καταξίωση και στην οποία εργάστηκε με ιδιαίτερο ζήλο επί 36 χρόνια .
Για κάποια απ` αυτά τα χρόνια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας , καλή τη τύχη για τον τόπο μας , βρέθηκε ως Διευθυντής του καταστήματος της Αγροτικής στην Αμφίκλεια , με εμφανή τα δείγματα γραφής της επαγγελματικής του επάρκειας αλλά και του φιλοπατριωτικού του αισθήματος , αντιμετωπίζοντας και βοηθώντας με ανοιχτό μυαλό , επαγγελματισμό και απόλυτα ανεξάρτητη και αντικειμενική προσέγγιση πέραν πάσης άλλης σκέψεως και κριτηρίου, κάθε αίτημα πολίτη συναλλασσόμενου και προσερχόμενου στην Τραπεζική Πίστη, τόσο απ` το Δαδί όσο και απ` την ευρύτερη περιοχή .
Αξιώθηκε να τύχει της εμπιστοσύνης των συμπατριωτών του και να εκλεγεί με μεγάλο ποσοστό αποδοχής Δήμαρχος Αμφίκλειας για την τετραετή περίοδο 1986 – 1990 .
Για τον άνθρωπο Ηλία Γκρινιάτσο και την προσωπικότητα του , ίσως άλλοι αρμοδιότεροι και καταλληλότεροι εμού να γράψουν σχετικά .
Εγώ σήμερα , στη μνήμη του εκλιπόντος , θεωρώ υποχρέωσή μου να αναφερθώ στην περίοδο της Δημαρχιακής του θητείας ανασύροντας απ `το βάθος του χρόνου θύμησες παλιές για ορισμένες απ` τις δημοτικές του προσπάθειες , ώστε και εμείς μεν οι παλιότεροι να θυμηθούμε και ίσως εξ αφορμής να ξαναπροσεγγίσουμε και να αποτιμήσουμε το έργο και την προσπάθεια του με την αναγκαία πλέον απόσταση του χρόνου , αλλά και οι νεότεροι να πληροφορηθούν και να γνωρίζουν ( όσοι τουλάχιστον ενδιαφέρονται ) .
Ο Ηλίας , εξελέγη Δήμαρχος στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1986 και μαζί του ένα εντελώς νέο και πρωτοεμφανιζόμενο συμβούλιο , τουλάχιστον ως προς τα πρόσωπα που εξελέγησαν με την παράταξη του , με έντονο το χαρακτηριστικό της ανανέωσης και κυρίως του νεολα’ι’στικου στοιχείου .
Υπήρξε πραγματικά μέχρι τότε ( αλλά και για μετέπειτα ) υπό την ηγεσία του η μόνη πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη που καθ` όλη τη διάρκεια της δημοτικής της θητείας παρέμεινε συμπαγής , ομόγνωμη και συνεργατική , υπηρετώντας με ομοθυμία τον κοινό σκοπό .
Κατάφερε έτσι η ομάδα εκείνη , με Δήμαρχο τον Ηλία και Πρόεδρο του Δ..Σ. τον Νίκο Γκιώνη (Δεν υπήρχαν τότε βλέπετε οι μετέπειτα “πολυτέλειες” των καλοαμοιβόμενων Δημάρχων , Προέδρων και πολλών Αντιδημάρχων) να αποδώσει έργο υπολογίσιμο και ορατό παρά τις τότε πολύ μικρές ακόμη οικονομικές ευχέρειες και δυνατότητες της αυτοδιοίκησης , τα κάθε λογής χρόνια προβλήματα , την σχεδόν ανύπαρκτη Δημοτική διοικητική υποστήριξη και την μεγάλη έλλειψη εν γένει υποδομών.
Θυμάμαι πως πρώτη έγνοια και ενέργεια του Ηλία ως Δημάρχου , ήταν το οικονομικό νοικοκύρεμα και στόχος του η διοικητική ανασυγκρότηση και η κατά το δυνατόν αυτοτέλεια του Δήμου με την άμεση ίδρυση α ) ΤΑΜΕΙΑΚΗΣ Υπηρεσίας ( στην μετεξέλιξη της οικονομική υπηρεσία αργότερα ) και β ) πρόδρομης ΤΕΧΝΙΚΗΣ υπηρεσίας , με στελέχωση από έμπειρα και με επιστημονική κατάρτιση στελέχη , τα οποία ακόμη έως και σήμερα υπηρετούν στο Δήμο.
Και αν κάποιος θεωρεί πως αυτό ήταν μια αυτονόητη αναμενομένη χρονικά ενέργεια , σας ενημερώνω πως ο τότε Δήμος Αμφίκλειας , ήταν Πανελληνίως μεταξύ των πρώτων σχεδόν Δήμων μικρού σχετικά μεγέθους που προέβη σε τέτοιου είδους οργανωτική δομή και πάντως ο μοναδικός στο Νομό Φθιώτιδας πέραν εκείνου της Λαμίας , αλλά και της Ατάλαντης εξ όσων θυμάμαι που εξελισσόταν ακριβώς η ίδια προσπάθεια κατά την ιδία χρονική συγκυρία.
Με το συμμάζεμα των Διοικητικών αδυναμιών και δοθείσης της οικονομικής στενότητας , ο Ηλίας προσπάθησε με συνέπεια και ΠΑΡΑ ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΘΗ της περίεργης εκείνης εποχής ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΗΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗΣ λογής – λογής στάσεις , θέσεις και ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ , να συνθέσει , να γεφυρώσει και να συμφιλιώσει , όντας ο ίδιος φιλειρηνικός , καινοτόμος , δημοκρατικός αλλά και ανοιχτόμυαλος και νεωτεριστής , στοχεύοντας με την επιδιωκόμενη κοινή προσπάθεια στο καλύτερο και ωφελιμότερο αποτέλεσμα για τον τόπο. Αυτή την πάγια Δημοτική του στάση και συμπεριφορά την ενίσχυσε αρκούντως ως το τέλος της θητείας του και με την άλλη του παράλληλη ιδιότητα ως Διευθυντής της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ Τραπέζης Αμφίκλειας και αυτό θα πρέπει νομίζω να του αναγνωριστεί σήμερα από κάθε καλόπιστο και αντικειμενικό συμπατριώτη .
Επί των ημερών του , με όραμα και τόλμη κατασκευάστηκε το εκτός σχεδίου υδρευτικό δίκτυο περίπου 3 Km προς ΑΝΩ ΚΑΛΥΒΙΑ που συντέλεσε καθοριστικά όχι μόνο στην ίδρυση των ξηραντηρίων και των άλλων υποδομών επεξεργασίας των καπνών Βιρζινια ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΑΤΟΥΣ του Δαδιού , αλλά δημιούργησε τις προϋποθέσεις και την υποδομή για την μετέπειτα απίστευτη αξιοποίηση των Άνω Καλυβίων ως χώρου εξοχικής και δευτερεύουσας κατοικίας . Ανάλογο υδρευτικό δίκτυο έγινε και προς Σ.ιδηρ. Σταθμό μήκους 1,5 Km . παράλληλα και με την νεοασφαλτοστρωση του δρόμου μέχρι σταθμό ΟΣΕ δίνοντας προοπτικές αξιοποίησης και προς αυτή την κατεύθυνση
(αποθηκευτικοί χώροι , ιδιοκτήτες γης , κτηνοτρόφοι κλπ )
Η αυτονόητη πλέον ανάγκη για μεγαλύτερες ποσότητες νερού επέβαλαν την ταυτόχρονη βελτίωση του αγωγού ύδρευσης από Παρνασσό στην οποία προχώρησε αμέσως, όπως και του ανάλογου από Καταβόθρα καθώς και την καλύτερη αξιοποίηση των γεωτρήσεων και υδρομαστεύσεων
Αξιοποίησε πρώτος αυτός για την εποχή εκείνη , κρατικό-ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων , κατασκευάζοντας στη θέση Μισκλίτσα του Παρνασσού μόνιμες εγκαταστάσεις για την καλύτερη κατ` αρχήν διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου ( αλλά με σκέψεις και προοπτικές διαφορετικής στη συνέχεια αξιοποίησης των εγκαταστάσεων αυτών ) , μαζί και με άλλες υποδομες όπως βρύσες – ποτίστριες καθώς και αρκετές διανοίξεις και βελτιώσεις ορεινών δρόμων με σκοπό την καλύτερη προσβασιμότητα σε όφελος της εξυπηρετούμενης κτηνοτροφίας .
Άνθρωπος με γνώση και ανοιχτούς ορίζοντες ο Ηλίας , αντελήφθη αμέσως τη σημασία του ορεινού και χιονοδρομικού τουρισμού για την περιοχή μας , οικοδομώντας σχέσεις συνεργασίας και κοινής προσπάθειας με τις διοικήσεις του ΕΟΤ και του Χιονοδρομικού Κέντρου όπως και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις αξιοποίησης των παλαιών παιδικών κατασκηνώσεων σε συνεργασία με φυσιολατρικούς και ορειβατικούς συλλόγους .
Τμήμα του σχεδιασμού του για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου υπήρξε και η υλοποίηση του έργου της διάνοιξης του περιφερειακού δρόμου από Φλωράκο μέχρι Άγιο Δημήτριο , φιλόδοξο έργο μεγάλης κλίμακας για τα τότε δεδομένα του Δήμου , καθώς και η βελτίωση της βατότητας και των κυκλοφοριακών δυνατοτήτων του υπολοίπου παλιού υπάρχοντος δρόμου .
Ως Δήμαρχος είχε την αρχική ιδέα και έθεσε μεθοδικά από τότε για πρώτη φορά τα θεμέλια της αναγνώρισης και ανακήρυξης ενός μεγάλου τμήματος της Αμφίκλειας ως παραδοσιακού οικισμού , πράγμα που επετευχθη πολύ αργότερα με την συμβολή και τις προσπάθειες όλων των επόμενων δημοτικών αρχών .
Ήταν ο πρώτος πριν από 30 ακριβώς χρόνια που διείδε και υποστήριξε την ανάγκη για την εξεύρεση χώρου δημιουργίας νέου κοιμητηρίου και προχώρησε βεβαίως προς αυτή την κατεύθυνση , αλλά μέχρι του σημείου που η τοπική κοινωνία απεδείχθη δυστυχώς ανέτοιμη να αποδεχτεί υλοποίηση τέτοιου είδους ιδεών και φυσικά το πρόβλημα ως γνωστόν διαιωνίζεται μέχρι τις μέρες μας .
Επεδίωξε επί των ημερών του την απόκτηση του υπολοίπου ποσοστού εις χείρας κληρονόμων του Αρχοντικού του καθηγητή Σκλαβούνου χωρίς τότε τα επιθυμητά αποτελέσματα , αλλά ωστόσο σεβόμενος τη Δημοτική ιδιοκτησία επί του ακινήτου αυτού και έχοντας κατά νου συνεχώς την αξιοποίησή του , συντήρησε με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο το Αρχοντικό και τον περιβάλλοντα χώρο του .
Πρωτοπόρος , πράγματι , υπήρξε και ως προς την περιβαλλοντική δημοτική ευθύνη με την έννοια της υποχρέωσης προς τους πολίτες και της ένδειξης πολιτισμού , όχι μόνο φροντίζοντας με επιμέλεια την αποκομιδή των απορριμμάτων και την όσο το δυνατόν καλύτερη καθαριότητα των δημοτικών και κοινοχρήστων χώρων με τα υποτυπώδη βέβαια μέσα της εποχής εκείνης και την ανεπάρκεια προσωπικού , αλλά για πρώτη πράγματι φορά υπήρξε ο Δήμαρχος εκείνος , μαζί βεβαίως και με τους συνεργάτες του, που εφάρμοσε τόσο ΄΄πρώιμα’ την τακτική επικάλυψη των σκουπιδιών στη χωματερή .
Επίσης ξεκίνησε με διορατικότητα τη διαδικασία αναθεώρησης του παλιού ρυμοτομικού σχεδίου της Αμφίκλειας αντιλαμβανόμενος εγκαίρως την ανάγκη προσαρμογής και απαραίτητων αλλαγών , βάζοντας γερά και τις βάσεις για τις μετέπειτα νέες επεκτάσεις του σχεδίου πόλης κατά το νόμο Τρίτση.
Ήταν ο άνθρωπος που με τον πιστικό του λόγο και τρόπο , μετέβαλε την αρχική σκέψη των αειμνήστων μεγάλων Δωρητών του τόπου μας Λουκά και Ιουστίνης Παπακώστα , προτείνοντάς τους την κατασκευή του Πολιτιστικού και Πνευματικού Μεγάρου που δεσπόζει και κοσμεί σήμερα το κέντρο της Αμφίκλειας αναβαθμίζοντας μαζί την πολιτιστική ζωή και ταυτότητα του τόπου μας , και κινητοποιούμενος τότε άμεσα για την απόκτηση του καταλλήλου οικοπέδου προς αξιοποίηση της μεγάλης δωρεάς και ανέγερση του μεγαλοπρεπούς οικοδομήματος .
Επί Δημαρχίας του αναπτυχθήκαν και οικοδομήθηκαν άριστες σχέσεις με τις γύρω κοινότητες και τους κοινοτάρχες και διευρύνθηκαν οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες υπερτοπικών συνεργασιών .
Ενισχύθηκε η σχέση του Δήμου με τους τοπικούς πολιτιστικούς και συλλογικούς φορείς με εμφανές και αποτελεσματικό πολιτιστικό αποτύπωμα και εφαρμόστηκε με ευλάβεια αλλά και σεβασμό προς τους πολίτες για πρώτη φορά και καθ` όλη τη διάρκεια της τετραετίας του , ο νέος ακόμη τότε θεσμός των γενικών συνελεύσεων , του ανοιχτού δημοσίου διαλόγου για δημοκρατικό προγραμματισμό και απολογισμό κατ` έτος .
Έντιμος και ειλικρινής ο Ηλίας ως αυτοδιοικητικός , έμπειρος στη διοίκηση , οργανωτικός και δημιουργικός , άφησε κατά την τετραετή μόνο θητεία του , έργο σημαντικό και ωφέλιμο , συνεχίζοντας την δημοτική μας παράδοση που ήθελε στο τιμόνι του Δήμου Αμφίκλειας να βρίσκονται σχεδόν πάντοτε άνθρωποι ξεχωριστοί , με ήθος , πολιτισμό , εμπειρίες ζωής πέραν των στενών τοπικών μας ορίων και παιδεία Ανωτάτη !
Αξιώθηκε και ευτύχησε ο Ηλίας να καμαρώνει εδώ και χρονιά την σπουδαία επιστημονική πορεία και καταξίωση του γιου του Γιάννη , να δει και να χαρεί εγγόνια μέχρι και στην εφηβεία τους τώρα πια , μαζί πάντα για 53 ολόκληρα χρόνια ανέφελου βίου με την πολύτιμη συνοδοιπόρο και σύντροφο της ζώης του την «κυρά Λούλα » όπως με πολύ αγάπη την αποκαλούσε συχνά .
Αγαπητοί συμπατριώτες , αυτή κατά κάποιο τρόπο τη μικρή «δέσμη φωτός» αισθάνθηκα σήμερα την ανάγκη και την υποχρέωση να ρίξω σε ένα μικρό μόνο μέρος του δημοτικού έργου και της προσφοράς στον τόπο μας του εκλιπόντος Ηλία Γκρινιάτσου, ως κατάθεση ψυχής και προσωπική οφειλομένη τιμή στη μνήμη του και όσα αναφέρω πεισθείτε παρακαλώ πως είναι μετά λόγου απολύτου γνώσεως .
Αγαπητέ Ηλία καλό σου ταξίδι και ας είναι ελαφρύ το χώμα της γενέθλιας γης που θα σε δεχτεί .
Εμείς θα σε θυμόμαστε και θα σε τιμούμε πάντα
ΥΓ. Η κηδεία θα γίνει στην Αμφίκλεια αύριο Τρίτη στις 2 μμ .
Είμαι βέβαιος πως η Δημοτική μας Αρχή και το τοπικό μας συμβούλιο , δεν θα παραλείψουν να ακολουθήσουν τα καθιερωμένα για αυτές τις περιπτώσεις , αποδίδοντας την πρέπουσα τιμή στον εκλιπόντα πρώην Δήμαρχό μας και μεταξύ άλλων , ως είθισται άλλωστε , να δώσει και το όνομά του σε δρόμο της κωμόπολης .
Θα πρότεινα -έτσι ως μια πρώτη σκέψη -( εκτός κι αν υπάρξει καλύτερη πρόταση ) ο δρόμος αυτός να είναι , πιθανόν, το τμήμα εκείνο της περιφερειακής οδού της Αμφίκλειας , που επί των ημερών του ιδίου ως Δημάρχου και με πρωτοβουλία του διανοίχτηκε .
Με σεβασμό και τιμή στη μνήμη του εκλιπόντος Ηλία
Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"
Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.