Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Για low profile διακοπές με θέα στον Παρνασσό, μετά την πανδημία: H Αμφίκλεια είναι η «απάντηση» στην τουριστική Αράχωβα

Για όσους δεν αγαπούν τα πολύ τουριστικά μέρη
Υπάρχει μια κατηγορία ταξιδιωτών για τους οποίους ο μαζικός τουρισμός ενός προορισμού αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα ακόμα κι αν πρόκειται για τις πιο όμορφες γωνιές της Ελλάδας.
Δεν αγαπούν, βλέπεις, όλοι ούτε την πολυκοσμία, ούτε την έντονη ζωή ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα αναγκαστούν να πουν «όχι» σε μερικά από τα δημοφιλέστερα θέρετρα της χώρας που φημίζονται για την ομορφιά, το νόστιμο φαγητό τους και τις πολλές επιλογές που προσφέρουν σε ό,τι αφορά στη διαμονή.
Σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία ταξιδιωτών απευθύνεται το σημερινό μας αφιέρωμα. Έχεις ακουστά την ξεχωριστή Αμφίκλεια Φθιώτιδας;
Για κάποιους είναι η φθηνότερη εκδοχή της Αράχωβας. Για άλλους, το «αδερφάκι» του Παρνασσού. Όλοι, όμως, συμφωνούν σε ένα πράγμα: Η κωμόπολη αυτή δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα «μεγαθήρια» τουρισμού που κατά τους χειμερινούς μήνες βουλιάζουν -κυριολεκτικά- από κόσμο.
Η Αμφίκλεια απέχει περίπου 165 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Σε δύο ώρες με το αυτοκίνητο, λοιπόν, μπορείς να απολαμβάνεις την βόλτα σου στα υπέροχα καλντερίμια της με τις άψογα διατηρημένες πετρόχτιστες βρύσες, να χαλαρώνεις πίνοντας το ζεστό ρόφημά σου σε κάποιο από τα café της ή απλά να χαζεύεις τη θέα στο βουνό από το μπαλκόνι τους ξενοδοχείου που θα επιλέξεις για τη διαμονή σου. Στην κωμόπολη αυτή, σίγουρα δεν φτάνει κανείς για να απολαύσει την έντονη ζωή, να κουραστεί ή να ξενυχτήσει. Εκεί, ο χρόνος χάνει τη σημασία του, με τους επισκέπτες να αποκτούν ευθύς αμέσως της αίσθηση πως… χρόνος υπάρχει και δεν χρειάζονται βιασύνες.
Διακοπές… τρία σε ένα
Πρόκειται για μέρος που χαρίζει πολλές επιλογές τόσο σε διαμονή και φαγητό όσο και σε μίνι εκδρομές στις γύρω περιοχές, οι οποίες κάθε χειμώνα έχουν την τιμητική τους!
Η γραφική Αμφίκλεια είναι 17 χιλιόμετρα μακριά από το διάσημο Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού, ενώ θα χρειαστείς κάτι περισσότερο από 40 λεπτά οδήγησης για μια μίνι εκδρομή στην Αράχωβα για να πεις πως… τα έκανες όλα!
Ακόμα και αν αποφασίσεις να ταξιδέψεις στην Αμφίκλεια για ένα τριήμερο, η εκδρομή σε Παρνασσό και Αράχωβα σχεδόν επιβάλλεται, μιας και πρόκειται για δύο από τα πιο hot χειμερινά θέρετρα που ακόμα και όσοι αγαπούν τις ήρεμες αποδράσεις δεν θα χάσουν αν επισκεφτούν.
Μια κωμόπολη αλλιώτικη απ’ τις άλλες
Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως πρόκειται για μία από τις ιδανικότερες επιλογές για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου στην καρδιά του χειμώνα και όχι μόνο. Οι λάτρεις του βουνού θα βάλουν την Αμφίκλεια στη λίστα με τα αγαπημένα τους ήδη από τα πρώτα λεπτά που θα βρεθούν εκεί. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού, σε υψόμετρο 400 μέτρων με τη θέα που χαρίζει να είναι αξεπέραστη και το οξυγόνο μπόλικο ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς.
Στην Αμφίκλεια θα χορτάσεις περπάτημα στα πλακόστρωτα σοκάκια, γεύση στα μεζεδοπωλεία, τα ταβερνάκια και τα εστιατόρια που θα βρεις σχεδόν σε κάθε γωνιά, θέα στο βουνό και πολύ ευγενικούς ανθρώπους, πρόθυμους να σε ξεναγήσουν και να σου μάθουν όλα τα «μυστικά» της.
Η Αρχαία Ακρόπολη της Αμφίκλειας με την εξαιρετική θέα, το Μουσείο Άρτου, οι δύο πλατείες -η κεντρική και η πάνω- και το χτισμένο μέσα σε σπηλιά (!) τον 11ο αιώνα ξωκλήσι της Αγίας Ιερουσαλήμ είναι μόλις μερικά από τα αξιοθέατα της Αμφίκλειας γι’ αυτό και δύσκολα θα προλάβεις να τα δεις όλα μέσα σε ένα τριήμερο.
Φρόντισε η πρώτη σου φορά εκεί να καθαρά διερευνητική προκειμένου να αισθανθείς στο απόλυτο τη χαλάρωση που εξασφαλίζει το μέρος. Περπάτα, φάε, φωτογράφισε και άσε τις «ταλαιπωρίες» για το δεύτερο Σαββατοκύριακο που θα την επιλέξεις για εκδρομή.
Μην παραλείψεις…
Να δοκιμάσεις τις ντόπιες νοστιμιές. Φρόντισε να τιμήσεις τις τοπικές πίτες με σπιτικό φύλλο και μάσκουρη -πεντανόστιμο, επίσης τοπικό τυρί-, ντόπια ζυμαρικά και αμυγδαλωτά που όμοιά τους δεν έχεις ξαναφάει.
Την επόμενη φορά που θα θελήσεις να προτείνεις κάτι πιο «εναλλακτικό» σε φίλους και γνωστούς, λοιπόν, φέρε στο μυαλό σου το «αδερφάκι» του Παρνασσού…
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/fb5yGG0QhxU" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
πηγή ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.