Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Κατάργηση των Φορέων διαχείρισης Εθνικών Δρυμών, Παρνασσού και Οίτης

Mε 16 αποφάσεις του υφυπουργού ΠΕΝ Γ. Αμυρά, που υπογράφηκαν μέσα στον περασμένο μήνα και λαμβάνουν ΦΕΚ σταδιακά, καταργούνται ισάριθμοί φορείς ανά την επικράτεια.
Πρόκειται για τους φορείς διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών,
Οροσειράς Ροδόπης,
Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και Θάσου,
Αμβρακικού Κόλπου-Λευκάδας,
Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων,
Eθνικού Δρυμού Οίτης-Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου,
Εθνικού Δρυμού Παρνασσού,
Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου-Δέλτα Πηνειού.
Τρεις φορεις Πάρνωνα-Μουστού-Μαινάλου
και Μονεμβασίας, Χελμού-Βουραϊκού,
Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς
και Κυπαρισσιακού Κόλπου στην Πελοπόννησο.
Οι δύο φορείς των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων Ζακύνθου και Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων ,
ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου στην Κεφαλονιά.
Επίσης, ο Φορέας Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς-Δυτικής Κρήτης
και αυτός των Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής καθίσταται καθολικός διάδοχος του συνόλου των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεων των καταργούμενων φορέων, ένας αθηνοκεντρικός, πλήρως συγκεντρωτικός φορέας, ο οποίος θα διαχειρίζεται μακρόθεν το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, μαζί και τους διαθέσιμους πόρους, με Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο διορίζεται και ελέγχεται από τον υπουργό ΠΕΝ.
Οι 36 μέχρι πρότινος φορείς θα στριμωχτούν κατά τόπους σε μόλις 24 μονάδες διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών απογυμνωμένες από προηγούμενες ουσιαστικές αρμοδιότητες των Φ.Δ. και χωρίς καμιά τοπική συμμετοχή. Η ενσωμάτωση των μονάδων-τεράτων χωρικά, (συγχωνεύονται και τέσσερις φορείς σε μία μονάδα) στον ΟΦΥΠΕΚΑ έχει υποβαθμιστεί σε επίπεδο τμήματος, κάτω από τις δύο Διευθύνσεις Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ επτά αποφάσεις με τις οποίες καταργήθηκαν οι φορείς του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα-Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής, του Δέλτα Έβρου και της Σαμοθράκης, του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου, του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων-κοιλάδας Αχελώου Αγράφων και Μετεώρων και του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Αργότερα συνέβη το ίδιο με τον φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου και των δύο άλλων της Κεντρικής Μακεδονίας, του Εθνικού Πάρκου Λίμνης Κερκίνης και του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής. ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.