Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Επιστολή Αναγνώστη μας-Επί ΤΑΠ-ητος ο ΕΝΦΙΑ. Τα παράδοξα που μας αφορούν όλους εσείς τα προσέξατε

Λάβαμε την παρακάτω επιστολή αναγνώστη μας και την δημοσιεύουμε αυτούσια:
Γερνάμε Αθανάσιε σκέφτηκα.
Γιατί όλο και πιο συχνά ( ειδικά τελευταίως ) διαπιστώνω πώς πλείστα όσα συμβαίνοντα αδυνατώ πλέον να τα κατανοήσω και να τους αποδώσω νόημα , λογική εξήγηση και σκοπό. Η αδυναμία μου αυτή είναι εμφανής και βιωματική και με κατατρομάζει, οφείλω να σας πώ, η ανικανότητά μου να κατανοώ πλέον και τις πιο απλοϊκές ίσως ( σε άλλη περίπτωση ) αποφάσεις , διοικητικές πράξεις , προγράμματα και εξαγγελίες είτε της κεντρικής διοίκησης , είτε των Περιφερειακών ή και Δημοτικών αρχών κλπ.
Μου φαίνεται, σαν η χώρα και οι μηχανισμοί διοίκησης και εξουσίας τού όποιου βαθμού, να μού απευθύνονται με τρόπο μη κατανοητό και κυρίως μη ερμηνεύσιμο .
Μ` αυτό που θα ασχοληθώ σήμερα όμως , δεν μπορώ να το χρεώσω στην αδυναμία που σάς περιέγραψα παραπάνω. Γιατί ψάχνοντας την περίπτωση ενδελεχώς διαπίστωσα ότι πανόμοια αδυναμία κατανοήσεως είχαν και ορισμένοι άλλοι συμπολίτες μας . Επομένως αθώωσα προσώρας τα εμά ‘’γεράματα’’ και είπα να επικοινωνήσω το πρόβλημα μαζί σας μήπως και από κοινού βρούμε λογική εξήγηση και αν απαιτείται και λύση βεβαίως μετά.
Λίγες μόλις μέρες πριν, λάβαμε όλοι μας το εκκαθαριστικό του φετινού ΕΝΦΙΑ .
Ο ΕΝΦΙΑ ως γνωστό υπολογίζεται επί της αντικειμενικής αξίας κάθε περιουσιακού μας στοιχείου ξεχωριστά και η οποία έχει ως βάση υπολογισμού της , την τιμή Ζώνης που ορίζουν οι οικονομικές υπηρεσίες του κράτους κάθε φορά. Για φέτος οι τιμές Ζώνης αναπροσαρμόστηκαν τον Ιανουάριο σε όλη τη χώρα και αλλού μεν αυξήθηκαν , αλλού παρέμειναν σταθερές και αλλού μειώθηκαν. Δεν θα μπω στον πειρασμό να σχολιάσω, πού και πόσο ακριβώς μειώθηκαν ( θα είχε την αξία του ). Δεν ενδιαφέρει όμως αυτό σήμερα .
Στην περίπτωση τού δικού μας Δήμου πάντως, προκύπτει να συνέβησαν οι δυο πρώτες απ` τις τρεις αυτές περιπτώσεις .
Βλέποντας τον δικό μου ΕΝΦΙΑ, διαπίστωσα κάτι που με οδήγησε ακόμα πιο βαθιά στη μελαγχολική σκέψη πως αντιμετωπίζω όντως πλέον σοβαρή και εμφανή αδυναμία κατανοήσεως , πράγμα για το όποιο σάς μίλησα εξ αρχής. Διέκρινα δηλαδή μια πλήρη ασυμφωνία μεταξύ της τιμής Ζώνης που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό μου για τον ΕΝΦΙΑ και της αντίστοιχης που αναφέρεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ( ή όποιου άλλου παρόχου ρεύματος έχει ο καθένας μας ) και λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό και την είσπραξη του ΤΑΠ και την απόδοσή του εν συνεχεία στο Δήμο (Δήμους ) αφού πρόκειται περί Δημοτικού φόρου. Φαντάζομαι δεν θα διαφωνήσουμε , πως η τιμή Ζώνης είτε για τον ΕΝΦΙΑ είτε για το ΤΑΠ, είτε για τον φόρο κληρονομιάς , μεταβιβάσεων περιουσίας , αγοραπωλησιών κλπ, είναι σαφώς μία , μοναδική και ενιαία όταν πρόκειται βεβαίως για το ίδιο ακίνητο, της ίδιας περιοχής, στον ίδιο Δήμο ή κοινότητα και στην ίδια γειτονιά –ζώνη.
Δεν υπάρχουν ούτε νοούνται διαφορετικές τιμές Ζώνης για το ίδιο περιουσιακό στοιχείο, καθοριζόμενες κατά τις ορέξεις , τις διαθέσεις , ή τις όποιες προσεγγίσεις τής κάθε υπηρεσίας. Κι όμως προς μεγάλη μου απορία , αυτό προκύπτει ότι συμβαίνει !!!
Στην περίπτωση της Αμφίκλειας πχ , έχουμε περιέργως τουλάχιστον 6 διαφορετικές τιμές Ζώνης για ακίνητα με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά . Για παράδειγμα , στη δική μου προσωπική περίπτωση η τιμή Ζώνης για τον ΕΝΦΙΑ στο Δαδί είναι 500 ευρώ, ενώ η τιμή Ζώνης για το ΤΑΠ ( μέσω ΔΕΗ ) είναι 850 ευρώ για το ίδιο ακίνητο!!
Δηλαδή απόκλιση 70% !!!!!
Αν δεν το προσέξατε καλά το επαναλαμβάνω για να το εμπεδώσετε : 70% !!!!
Τα 850 ευρώ είναι τιμή μάλιστα απ το 2020 και έως τώρα , ενώ από το 2011 μέχρι και το 2020 ήταν 900!! Λόγω αυτής της διαπίστωσης και επειδή ένοιωσα πως μάλλον χάνω περεταίρω την διαύγειά μου , θέλησα να ερευνήσω τι συμβαίνει και σε άλλους συμπολίτες μας , μήπως και επρόκειτο για ένα τυχαίο και μεμονωμένο λάθος που έτυχε να αφορά εμένα . Όσους ρώτησα και αφού διασταύρωσαν τις τιμές Ζώνης από ΕΝΦΙΑ και ΤΑΠ-ΔΕΗ , μού είπαν πως πράγματι διαπιστώνουν και οι ίδιοι την παράλογη αυτή ασυμφωνία .
Δεν σας κρύβω πως ειλικρινά ανακουφίστηκα και σταμάτησα τουλάχιστον έτσι να ελεεινολογώ τον εαυτό μου για τις πιθανόν εκπεσούσες διανοητικές μου δυνατότητες , αφού όσα διαπίστωνα δεν ήταν φενάκη ούτε παράκρουση αλλά ανεξήγητη πραγματικότητα διασταυρωμένη πολλαπλώς .
Στην Αμφίκλεια λοιπόν έχουμε τις εξής κωμικοτραγικές περιπτώσεις.
Μιλάμε πάντοτε για τα ίδια ακίνητα, στην ίδια περιοχή, με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά .
Α) τιμή Ζώνης για ΕΝΦΙΑ 550 , τιμή Ζώνης για ΔΕΗ-ΔΗΜΟ 600 ευρω.
Β) τιμή Ζώνης για ΕΝΦΙΑ 600 , τιμή Ζώνης για ΔΕΗ-ΔΗΜΟ 650 ευρώ.
Γ ) τιμή ζώνης για ΕΝΦΙΑ 700ευρω , τιμή ζώνης για ΔΕΗ-ΔΗΜΟ 600 ευρώ.
Δ) τιμή Ζώνης για ΕΝΦΙΑ 500 , τιμή Ζώνης για ΔΕΗ-ΔΗΜΟ 650ευρω.
Ε) τιμή Ζώνης για ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ , τιμή Ζώνης για ΔΕΗ-ΔΗΜΟ 700 ευρώ.
ΣΤ) τιμή Ζώνης για ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ , τιμή Ζώνης για ΔΕΗ-ΔΗΜΟ 850 ευρώ . Αν κοιτάξει κάποιος βέβαια και λίγο πιο πίσω χρονικά , δηλαδή 2021 , 2020 κλπ θα εκπλαγεί με το αλαλούμ χρεώσεων.
Είναι γεγονός ότι ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Πιερακάκης , κάνει ότι μπορεί να ψηφιοποιήσει δεδομένα και να εκσυγχρονίσει με τη χρήση της πληροφορικής, κράτος και υπηρεσίες. Όμως όπως φαίνεται , ένας άνθρωπος όσο ικανός και αποφασισμένος κι αν είναι , δεν επαρκεί. Το ελληνικό κράτος και οι Δημόσιες δομές του όπως έχουμε πεί κι άλλες φορές , είναι βαθειά άρρωστες. Πάσχουν σοβαρά και σέρνονται στην καθημερινότητα ταλαιπωρώντας τους πάντες με αντιλήψεις και ρυθμούς που δεν ταιριάζουν στους καιρούς μας και τις σύγχρονες απαιτήσεις . Μόνο έτσι λοιπόν μπορεί σε ένα βαθμό να εξηγηθεί γιατί ακόμα και τώρα παρά τις τριετής προσπάθειες Πιερακάκη και τόσων ξένων συμβούλων , τα πληροφοριακά συστήματα θεσμών , υπηρεσιών και διοίκησης φαίνεται να μην επικοινωνούν παραγωγικά και εναρμονισμένα μεταξύ τους όπως και θα έπρεπε. Άλλη τιμή ζώνης η μιά υπηρεσία , άλλη τιμή ζώνης κάποια άλλη υπηρεσία!!

Ξένοι στο ίδιο σπίτι!!
Αυτά μόνο στην Ελλάδα μπορεί να συμβαίνουν , γιατί εξ όσων διαβάζω , ακόμη και η μέχρι πρότινος τριτοκοσμική Ζιμπάμπουε έχει κατορθώσει μάλλον να βάλει κάποια τάξη στα συστήματά της διακυβέρνησης!! για να μην αναφερθώ βέβαια και στην μακρινή Τανγκανίκα !!
Φίλοι συμπατριώτες. Αν αυτά που διαπιστώνω εγώ, σάς απασχολούν και εσάς κατ` ελάχιστο.
Ακόμη όμως κι αν δεν έχει υποπέσει έως τώρα στην αντίληψή σας κάτι τέτοιο, είναι καιρός νομίζω να ρίξετε μιά πιο ερευνητική ματιά στους λογαριασμούς σας. Και αφού διαπιστώσετε και εσείς πως το φαινόμενο είναι διαρκές και καθολικό , τότε ασφαλώς πρέπει όλοι να δούμε πως θα διορθώσουμε την αμέλεια αυτή και τα λάθη των συναρμόδιων υπηρεσιών και θεσμών που την συνοδεύουν. Γιατί δεν είναι νοητό στην εποχή των τόσων τεχνολογικών επιτευγμάτων που έχουμε στην υπηρεσία μας, να συμβαίνουν τέτοιες σοβαρές αρρυθμίες μέρα μεσημέρι.
Και δεν το λέω με την έννοια μόνο της συνεπαγόμενης μεγαλύτερης ή μικρότερης οικονομικής επιβάρυνσης , ή όχι , που προκύπτει ασφαλώς απ` την αδικαιολόγητη διαφορετικότητα στην τιμή Ζώνης κι απ` την εμφανή έλλειψη στοιχειώδους επικοινωνίας στην περίπτωση αυτή υπηρεσιών και συστημάτων.
Αλλά γιατί πέρα από άδικο , το θεωρώ ντροπή και σοβαρό έλλειμμα για την εποχή που ζούμε και τις δυνατότητες που έχουμε στη διάθεσή μας .
Και επειδή συνηθίζω να συνοδεύω πάντοτε τις επισημάνσεις μου και με κάποιες προτάσεις ( γιατί δεν βρίσκω νόημα μένοντας μόνο στις διαπιστώσεις ), για την προκειμένη περίπτωση προτείνω:
Ο Δήμος μας με άμεση πρωτοβουλία του και ανεξάρτητα της έκτασης του προβλήματος ( που είναι σίγουρα γενικευμένο), να ερευνήσει και να διαπιστώσει το πρόβλημα. Στη συνέχεια να ενημερώσει σχετικά την ΔΕΗ για τις εξόφθαλμες διαφορές στην τιμή Ζώνης για τον ΤΑΠ σε σχέση με εκείνη για τον ΕΝΦΙΑ ώστε να συντελεστούν οι αναπροσαρμογές. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι πρέπει να υπάρξει άμεση ρύθμιση για να επιτευχτεί ταυτότητα τιμής.
Το ξανατονίζουμε εμφατικά προς αποφυγή κάθε παρανοήσεως , πως η τιμή Ζώνης ως βάση προσδιορισμού της αντικειμενικής αξίας των περιουσιών μας, είναι μία , ενιαία και μοναδική για κάθε ακίνητο με τα ίδια χαρακτηριστικά , στην ίδια περιοχή και την επιμέρους ζώνη. Την προσδιορίζει δε πάντοτε το Υπουργείο Οικονομικών, με βάση διάφορες παραμέτρους ανά περιοχή και ζώνη, στην διαμόρφωση της οποίας λαμβάνεται υπόψη και η γνώμη της τοπικής αρχής (ή τουλάχιστον έτσι θα πρέπει να γίνεται ).
Δεν νοούνται δηλαδή δύο ή τρείς κλπ τιμές Ζώνης για το ίδιο ακίνητο .
Είναι λάθος , είναι παραλογισμός , είναι ανεπίτρεπτο .
Κι ακόμα πιο ανεπίτρεπτο θα ήταν να αδρανούμε ενώ το διαπιστώνουμε.
Το πρόβλημα ενδεχομένως αφορά όλες , ή κάποιες απ` τις 16 κοινότητες τού Δήμου μας (εγώ δεν μπορώ να το ξέρω), γιαυτό θα πρέπει να ερευνηθεί αυτή η πιθανότητα και να διορθωθεί συνολικά η κατάσταση και για όποια άλλη τοπική κοινότητα διαπιστωθεί ασυμφωνία τιμών Ζώνης και επομένως χρεώσεων.
Στο Δήμο μας , με τον έναν ή τον άλλο, τρόπο εμπλέκονται διοικητικά και υπηρεσιακά (αιρετοί και υπάλληλοι ) περίπου 160 άνθρωποι .
Δεν είναι και λίγοι !
Ο καθένας τους μπορεί να ελέγξει τις δικές του τιμές Ζώνης στην περιοχή του, τόσο στον ΕΝΦΙΑ όσο και στην ΔΕΗ-ΔΗΜΟ και έτσι να έχουμε αμεσότατη και ενδεικτική εικόνα για ολόκληρη την περιφέρεια του Δήμου. Αλλά και προς το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ , ο Δήμος το ίδιο θα πρέπει να επισημάνει , ώστε να αφυπνιστεί ο καθεύδων μηχανισμός και εγειρόμενος έστω και ακαίρως να δράσει επιτέλους σύννομα και αποκαταστατικά .
Είναι προφανές ότι τέτοιου είδους λάθη δημιουργούν θεμελιώδη βάση και προϋπόθεση άδικων και αχρείαστων χρεώσεων, μιάς και η τιμή Ζώνης επισέρχεται υπολογιστικά σχεδόν παντού και επομένως επηρεάζει και καθορίζει όχι μόνο ΕΝΦΙΑ και ΤΑΠ , αλλά και την συνολική αποτίμηση της περιουσίας μας. Και αυτό με την σειρά του διαμορφώνει διαφορετικά κόστη, σε αγοραπωλησίες , μεταβιβάσεις , κληρονομικά , εκτιμήσεις κλπ. έως και εντυπώσεις. Φαντάζομαι να κατανοείτε τις προεκτάσεις και επιπτώσεις .
Ωστόσο παρόλα αυτά που έχουν ήδη επισυμβεί, λόγω της αδιανόητης διαφορετικότητας της συγκεκριμένης τιμής και του καθοριστικού της ρόλου σε ότι αφορά χρεώσεις κπλ. Και εκ των οποίων προκύπτει αποχρών λόγος ενδεχόμενης μελλοντικής οικονομικής απαίτησης συμπολιτών μας για επιστροφές μή σωστά έως τώρα υπολογισμένων χρεώσεων ( καταβληθείσες αυτές είτε στο κράτος είτε στο Δήμο ), αλλά πιθανώς και το αντίστροφο!! Θα πρότεινα καλή τη πίστη , νηφάλια αντιμετώπιση εκ μέρους όλων μας και συλλογική λήθη στο παρελθόν και τα κακώς γεννώμενα, αρκεί όμως η απαράδεκτη αυτή κατάσταση του λοιπού να διορθωθεί νομοτύπως για όλους , για την περιοχή μας, για το Δήμο μας , άμεσα και οριστικά .
ΥΓ1. Εάν κάτι δεν το γράφω καλά ή δεν το στοιχειοθετώ επαρκώς ( ίσως κατά την γνώμη ορισμένων ), θα παρακαλούσα τον όποιο συμπατριώτη έχει διαφορετική άποψη να λάβει δημοσίως θέση επί του θέματος δίνοντας με τις γνώσεις του, τις δικές του ερμηνείες.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Η διαφορετικότητα στην τιμή ζώνης φαντάζομαι δεν θα είναι «προνόμιο» του δικού μας μόνο Δήμου , αλλά μάλλον θα είναι κάπως γενικευμένο πανελλαδικά θεωρώ φαινόμενο. Γιαυτό όσοι όμοροι συμπατριώτες ή και ευρύτερα , διαβάσουν το κείμενο αυτό, ας ελέγξουν και τις δικές τους τοπικές περιπτώσεις . Μπορεί να απαιτείται και εκεί (στους δικούς τους Δήμους εννοώ ) προσαρμογή και εναρμόνιση τιμών Ζώνης , κάτι που μέχρι τώρα πιθανόν να διέλαθε και της δίκης τους προσοχής αλλά και της αντίστοιχης των τοπικών τους αρχών.
ΥΓ2. Δοθείσης ευκαιρίας να ευχηθούμε σ`όλα τα παιδιά που μπαίνουν σε λίγο στις διαγωνιστικές διαδικασίες για να κάνουν τις επιδιώξεις τους για μια θέση στην ανωτάτη εκπαίδευση πράξη, καλή τύχη και καλά αποτελέσματα στην προσπάθειά τους . Και στους ¨ηρωικούς¨ γονιούς τους, καλή δύναμη , υπομονή και αισιοδοξία, μιάς και οι αγωνίες των παιδιών τους είναι και δικές τους έγνοιες .
Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι συμπατριώτες. Εύχομαι να είναι ξένοιαστο & χαρούμενο.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 31/5/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.