Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Κάνουμε έξι στάσεις σε όμορφα, ορεινά χωριά της Ελλάδας από το clickatlife.gr

Ο χειμώνας μας ωθεί πιο συχνά να οργανώνουμε αποδράσεις με… θέα. Γι’ αυτό και τα ορεινά χωριά είναι ψηλά στις προτιμήσεις των περισσοτέρων, με τα παρακάτω να ξεχωρίζουν για πολλούς λόγους.
Αμφίκλεια, στους πρόποδες του Παρνασσού
Σε υψόμετρο 400 μέτρων, με μοναδική θέα στον κάμπο, παραδοσιακά καλντερίμια, βρύσες, πέτρινα αρχοντικά και πλατείας, η Αμφίκλεια σημειώνει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, χάρη και στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού. Πέραν της γραφικής της ατμόσφαιρας, στην Αμφίκλεια θα συναντήσετε ρουμελιώτικα έθιμα, ντόπιους που τιμούν τις παραδόσεις και ποικίλες εκδηλώσεις, από εκθέσεις, μέχρι γιορτή ψωμιού και βράσιμο σιταριού. Οι τουριστικές της υποδομές θα σας δώσουν πολλές επιλογές, τόσο σε ξενώνες όσο και παραδοσιακές ταβέρνες κι εσείς το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το χειμωνιάτικο, ορεινό τοπίο της.   Πηγή

Μέτσοβο, στα γραφικά Ιωάννινα
Σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, αυτή η ορεινή κωμόπολη της Πίνδου, χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας πόλης Τύμφη, έχει πολλά να πει στον ταξιδιώτη κάθε εποχή του χρόνου, αλλά κυρίως τον χειμώνα. Βρίσκεται περίπου 400 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, μετρά πάνω από 3 χιλιάδες κατοίκους και η παραδοσιακή του ατμόσφαιρα είναι αυτή που εντυπωσιάζει και αποτυπώνεται στους επισκέπτες του. Οι κάτοικοί του, μάλιστα, φορούν συχνά τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες και μιλούν τη βλάχικη, ειδικά αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας, σε ένα μέρος με μπόλικη φύση και αναλλοίωτο χαρακτήρα που δεν προσαρμόζεται στις τουριστικές επιταγές. Οι λάτρεις του κρασιού μπορούν να επισκεφτούν και το Κατώγι Αβέρωφ και να δοκιμάσουν κρασιά από τους ορεινότερους αμπελώνες της Ελλάδας.
Άνω Δολιανά, στην όμορφη Αρκαδία
Με ιστορικό χαρακτήρα, αφού εκεί δόθηκε η Μάχη των Δολιανών το 1821, τα Δολιανά στη Βόρεια Κυνουρία της Αρκαδίας είναι ένα πετρόχτιστο χωριό που σας υπόσχεται να σας χαλαρώσει, με τους λιγοστούς κατοίκους του και την ήπια τουριστική του ανάπτυξη, που δεν είναι ενοχλητική για όσους αναζητούν απόδραση στην ηρεμία. Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού, μάλιστα, περνούν το χειμώνα στα Κάτω Δολιανά και επιστρέφουν στα Άνω κατά την άνοιξη. Το χωριό βρίσκεται στον νότιο περίγυρο της πεδιάδας της Τρίπολης σε υψόμετρο μεταξύ των 950 και 1050 μέτρων και είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα, μέσα στα έλατα, τις καστανιές, τα πλατάνια και τις κερασιές, περιβαλλόμενο από ρεματιές και μικρούς καταρράκτες.
Νυμφαίο, στη Φλώρινα του Βορρά
Περίπου 540 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και 160 από τη Θεσσαλονίκη, το Νυμφαίο βρίσκεται σκαρφαλωμένο στα 1350 μέτρα του όρους Βίτσι και περιμένει τους επισκέπτες του, για να τους βάλει σε ατμόσφαιρα παραμυθιού. Εκεί θα συναντήσετε έναν διατηρητέο, παραδοσιακό οικισμό που ανήκει στα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς οδηγούς, σίγουρα όχι άδικα. Λιθόστρωτα μονοπάτια, δάση οξιάς, πέτρινα σπίτια θα σας αλλάξουν τη διάθεση και οι ταβέρνες του με τα κρεατικά και τα ζυμαρικά τους, θα σας κρατήσουν χορτάτους και ορεξάτους.
Καλαρρύτες, στα ιδιαίτερα Τζουμέρκα
Στις δυτικές πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου, οι Καλαρρύτες είναι ένα χωριό χτισμένο στο χείλος της απότομης χαράδρας που καταλήγει στον ποταμό Καλαρρύτικο, σε υψόμετρο 1200 μέτρων. Απέχει 56 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και στα βορειοδυτικά του βρίσκεται το Συρράκο, με τους δύο οικισμούς να χωρίζει η απόκρημνη χαράδρα του Καλαρρύτικου ποταμού. Στους Καλαρρύτες θα γνωρίσετε την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική, δηλαδή πετρόχτιστα σπίτια, γραφικά μονοπάτια, στέγες από σχιστόλιθο, σε έναν οικισμό που θα ξεκουράσει το μάτι σας, αλλά και την ψυχή σας, με φουλ φύση με έλατα, βελανιδιές και πλατάνια. Σημειώστε ότι μέσα στο χωριό δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, οπότε θα αρκεστείτε στα πόδια σας και μετά την περιήγηση θα ξεκουραστείτε στην πολύ γραφική πλατεία του, αμφιθεατρικά χτισμένη που θυμίζει υπαίθριο θέατρο.
Τρίκαλα, στην ορεινή Κορινθία
Τα Τρίκαλα είναι ο αρχαιότερος οικισμός της περιοχής του όρους Κυλλήνη (Ζήρεια) και αποτελούνται από τρία εκπληκτικά χωριά σε απόσταση αναπνοής. Αφετηρία μιας χειμωνιάτικης βόλτας στην περιοχή είναι τα Κάτω Τρίκαλα σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων με υπέροχη θέα στο βουνό και την θάλασσα, ενώ ακολουθούν τα Μεσαία Τρίκαλα σε υψόμετρο 1050 μέτρων, με την πέτρα και το ξύλο να κυριαρχούν και τέλος σας περιμένουν τα Άνω Τρίκαλα στα 1100 μέτρα με τα πετρόκτιστα αρχοντικά και τις παλιές εκκλησίες. Επισκεφθείτε τη Μονή της Παναγίας του 1700 στα Μεσαία Τρίκαλα και περιηγηθείτε στη Ζήρεια και τα ορειβατικά μονοπάτια, θαυμάστε τη θέα από το μοναστήρι του Αγ. Βλασίου και αφήστε το γραφικό σκηνικό των χωριών να σας παρασύρει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.