Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜ. ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ ιδρυτής του Ιδρύματος "ΛΟΥΚΑΣ ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ 1983"

Αναδημοσιεύουμε από το blog ΦΙΛΙΣΤΩΡ ΔΑΔΙΟΥ ΔΡΥΜΙΑΣ
Ο Λουκάς Μέρμηγκας γεννήθηκε στο Δαδί το 1911. Ήταν γιός του  Δημητρίου Μέρμηγκα και της Γεωργίας Παπανικολάου. Έφυγε από το Δαδί στα δέκα οκτώ του χρόνια για να σπουδάσει μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Διδάχθηκε τη Γαλλική γλώσσα και εργαζόταν συγχρόνως στο Ταμείο Νομικής, παραδίδοντας επί πλέον μαθήματα για να ζήσει λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων. Υπήρξε βιοπαλαιστής ευαισθητοποιημένος στα κοινωνικά προβλήματα. Μετά τη συνταξιοδότησή του ως επιθεωρητής από το Ταμείο Νομικών, καθώς ήταν ανήσυχος και δραστήριος, ασχολήθηκε με την πώληση οικοπέδων, την κατασκευή πολυκατοικιών και άλλων επιχειρήσεων. Παντρεύτηκε τη Μαρίκα Βλαχοπούλου και απέκτησαν μια κόρη τη Λήδα, η οποία σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε στη Δημόσια Εκπαίδευση.

Δουλεύοντας πολύ και με διορατικότητα, απέκτησε περιουσία και θέλησε να προσφέρει ένα μέρος απ’ αυτή στο κοινωνικό σύνολο, επειδή ήταν ιδεολόγος και οραματιστής ενός δικαιότερου τρόπου ζωής, περνώντας το από πρακτικό επίπεδο με την ίδρυση του Ιδρύματος. Γι’ αυτό το σκοπό επέλεξε το χωριό του το οποίο είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει τόσο νέος, παρ’ όλο  ότι το υπεραγαπούσε.

Θεωρούσε πολύ σημαντική τη μόρφωση και την ανάγκη στήριξης στις ατυχίες της ζωής. Γι’ αυτό έκρινε ότι θα ήταν σημαντικό να επιβραβεύει τους νέους που φοιτούν στις θετικές επιστήμες, με τις οποίες ήταν «ερωτευμένος» όπως έλεγε και να στηρίζει οικονομικά τους συγχωριανούς του, που έχουν ατυχίες στη ζωή τους, όπως ο ίδιος διευκολύνοντας και απαλύνοντας την επιβίωση τους.


Ο Λουκάς Μέρμηγκας ήταν έξυπνος με φαντασία, ενεργητικός και αποτελεσματικός. Μια έντονη προσωπικότητα που δεν περνούσε απαρατήρητη. Αγαπούσε τις τέχνες που τον συγκινούσαν βαθύτατα. Αγωνιστής για την επιβίωση του, αλλά και για την ιδεολογία του. Ένας δυναμικός άνθρωπος που διεκδικούσε και ότι στόχευε το επιτύχαινε . Υπήρξε άτυχος και τυχερός συνάμα στη ζωή του. Απεβίωσε το 1991.

(*)  Ο πατέρας του Δημήτριος Μέρμηγκας  τελείωσε τη Νομική Σχολή Αθηνών και εξάσκησε τη δικηγορία, διατηρώντας γραφείο στην Αθήνα. Σπούδασε στο Παρίσι, πολιτεύτηκε με το συνδυασμό του Αθανασίου Ευταξία και διετέλεσε και Δήμαρχος στο ΔΑΔΙ.  Ήταν ο ιδρυτής του Γυμνασίου Αμφίκλειας, το οποίο επέτυχε να γίνει στο Δαδί. Στόλισε επίσης το Δαδί με το δημοτικό ρολόι της Παναγίας. Το 1896 φιλοξένησε στο αρχοντικό του, επειδή ήταν γαλλομαθής, το φιλέλληνα Γ. Κλεμανσό που έκανε περιήγηση στην Ελλάδα.  Παντρεύτηκε τη Γεωργία Παπανικολάου και απέκτησαν δυο γιούς το Λουκά και τον Αριστείδη. Απεβίωσε το 1923.
(**)  Παππούς του ήταν ο Λουκάς Μέρμηγκας, επιτυχημένος  έμπορος και βιομήχανος, ο οποίος διετέλεσε Δήμαρχος Δρυμίας, διατηρώντας εμπορικές συναλλαγές και με χώρες του εξωτερικού και κυρίως με την Αίγυπτο. Έφερε στο Δαδί μηχανήματα για την επεξεργασία βάμβακος και ίδρυσε εκκοκκιστήριο βάμβακος στο κτήμα  του,  πίσω από το διώροφο σπίτι του δίπλα στον Άγιο Βλάσιο, όπου βρίσκεται και σήμερα. Έζησε το 19ο αιώνα.

Το αυτοτελές κοινωφελές ίδρυμα με την ονομασία  «ΙΔΡΥΜΑ ΛΟΥΚΑ ΜΕΡΜΗΓΚΑ» συστήθηκε από το Λουκά Μέρμηγκα του Δημητρίου και αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Περιουσία του ιδρύματος  είναι  7 διαμερίσματα της πολυκατοικίας στην οδό οικονόμου 7.
Πόροι του ιδρύματος είναι τα μισθώματα των 7 διαμερισμάτων και οι οποιεσδήποτε και από οποιανδήποτε προερχόμενες χορηγίες, κληρονομιές, κληροδοσίες, δωρεές, τόκους καταθέσεων των διαθεσίμων ποσών κ.λ.π.
Ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 743/21 Δεκεμβρίου 1983 τ.β
Έχει έδρα την Αμφίκλεια.
ΠΗΓΗ: οικογένεια Λήδας Μέρμηγκα-Μητσιώνη και από τα πρακτικά του "ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ 1983"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.