Τρίτη 9 Ιουλίου 2019

Αμφίκλεια: Η τέχνη του παραδοσιακού τραχανά

Στις κάλπες οι περισσότεροι σήμερα ωστόσο οι νοικοκυρές στη Αμφίκλεια εκτός το εκλογικό τους δικαίωμα επιδόθηκαν στις καθημερινές εργασίες τους.
Έστησαν από νωρίς τη φωτιά και έβαλαν επάνω τα τσουκάλια για να φτιάξουν παραδοσιακό τραχανά. Τα υλικά μπαίνουν όλα σε ένα τσουκάλι. Μία δουλεία διόλου εύκολη αφού πρέπει να ψηθεί το μείγμα, να γίνει ζυμάρι και από κει να περάσει από το κόσκινο και θα μείνει να ξεραθεί στον φυσικό αέρα.
Ο παραδοσιακός χειροποίητος τραχανάς της Αμφίκλειας.
Το lamiareport.gr παρουσιάζει τις εικόνες του Δημήτρη Καλπύρη από μία διαφορετική Αμφίκλεια , αυτή της ολοζώντανης, της ουσιαστικής παράδοσης. Το μείγμα πρέπει πρώτα να ψηθεί και μετά να γίνει ζυμάρι.
Είναι από την παρασκευή σπιτικού τραχανά σε σπίτι, με παραδοσιακές μεθόδους και μέσα, αλλά και με αγνά υλικά, από ανθρώπους ικανούς και με μεράκι, οι οποίοι έχουν βιώσει χρόνια αυτό που κάνουν και πάνω απ΄ όλα νοιάζονται ουσιαστικά για το γνήσιο, το αγνό, το φυσικό και το παραδοσιακό, αφού άλλωστε έτσι μεγάλωσαν. Ο τραχανάς περνά από κόσκινο και μένει στον αέρα να ξεραθεί.
Μια άλλη, λιγότερο ορατή, πλευρά της όμορφης κωμόπολης γλυκιά και «θερμή«, η οποία δίνει ζωή και συνέχεια στην παράδοση έμπρακτα, σε πείσμα δε των καιρών αναπνέει ζωηρά ακόμα.
Χρειάζεται διάθεση και μεράκι για τον χειροποίητο τραχανά. Πάντα χρειάζεται ένα ζεστό πιάτο τραχανάς για τον χειμώνα
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.