Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης: Επίδομα 800€ για 500.000 εργαζόμενους - Μείωση ΦΠΑ στο 6% για "είδη κορονοϊού"

Αναβάλλεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ενώ απαγορεύονται οι απολύσεις από επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται.

Δέκα μέτρα για την ενίσχυση εργαζομένων, επιχειρήσεων και επαγγελματιών ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση 800 ευρώ για δύο μήνες σε εργαζόμενους η σύμβαση των οποίων αναστέλλεται. Πρόκειται για περίπου 800.000 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 500.000 θα βρεθούν με πλήρη αναστολή της σύμβασης εργασίας τους. Το ίδιο ποσό θα εισπράξουν και όσοι αυτοαπασχολούμενοι πλήττονται από τα αναγκαστικά μέτρα της κυβέρνησης. Εργαζόμενοι και επιχειρήσεις που πλήττονται θα απαλλαγούν από την υποχρέωση να καταβάλλουν το 40% του ενοικίου και θα πληρώσουν μόνο το 60%.

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα έχουν δικαίωμα αναβολής των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για τέσσερις μήνες. Αναστέλλονται οι φορολογικές υποχρεώσεις του Μαρτίου για τέσσερις μήνες ενώ αν χρειαστεί το ίδιο θα γίνει και για τις υποχρεώσεις του Απριλίου. Η αναστολή αφορά όλους όσους πλήττονται από τα μέτρα και όλους όσους έχουν σημαντική μείωση εσόδων. Οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται για τρεις μήνες.

Αναβάλλεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ενώ απαγορεύονται οι απολύσεις από επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται. Θεσπίζονται μέτρα τόνωσης της ρευστότητας ενώ όπως ξεκαθαρίστηκε, κανένα μέτρο ανακούφισης δεν θα ισχύσει για τις εταιρείες στις οποίες θα προχωρήσουν σε απολύσεις.

Επίσης, μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα προστασίας (αντισηπτικά υγρά, μάσκες κλπ) ενώ ζητείται από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε αναστολή των δανείων και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από τα μέτρα.
Ειδικότερα:

Μέτρα τόνωσης της οικονομίας ύψους 2+1,8 δισ. ευρώ ανακοίνωσαν τα τρία συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Επενδύσεων & Ανάπτυξης και Εργασίας.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε αναστολή πληρωμής φόρων και εισφορών για επιχειρήσεις που πλήττονται, αρκεί να μην προχωρήσει σε απολύσεις. Όλα τα μέτρα που αφορούν επιχειρήσεις συνδέονται με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας η οποία πρακτικά σημαίνει πώς όποιος εργοδότης απολύσει εργαζόμενους κατά την περίοδο της κρίσης δεν θα δικαιούται στήριξη.
Προβλέπεται επίδομα 800 ευρώ στις αρχές Απριλίου για 500.000 εργαζόμενους.
Μειώνεται το ΦΠΑ στο 6% για μάσκες, αντισηπτικά, σαπούνια και γάντια.
Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών & ειαφορών για επιχειρήσεις στους κλάδους που πλήττονται από τον κορονοϊό, οριζόντια σε συγκεκριμένους κωδικούς είτε μένουν ανοιχτές είτε κλείνουν.
Προϋπόθεση της αναστολής είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Έχει ανασταλεί η λειτουργία σε 220.000 ιδωτικές επιχειρήσεις με 600 χιλιάδες εργαζόμενους
Χρηματοδότηση επιχειρήσεων υπό την μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής υψους 1 εκ ευρώ.
Όλοι οι εργαζόμενοι που αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας θα λάβουν αποζημίωση στις αρχες Απριλίου 800 ευρώ. Το μέτρο ισχύει για 500.000 εργαζόμενους.
Στους ελεύθεροι επαγγελματίες που μειώνεται η δραστηριότητά τους, αναβάλλονται οι φορολογικές υποχρεώσεις για 4 μήνες.
Επιπλέον των 2 δις, θα διατεθεί 1,8 για επιπλέον ενίσχυση ρευστότητας επιχειρήσεων


Οι επιχειρήσεις που πλήττονται θα πληρώνουν το 60% των μισθωμάτων τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.


Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς, καθώς οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.


Πληρώνονται άμεσα οι οφειλές του Δημοσίου προς τους πολίτες.
Σταϊκούρας: 800 ευρώ για 500.000 εργαζόμενους

Όπως επί λέξει είπε ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη Τύπου, όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 800 ευρώ. Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζόμενους με κόστος περίπου, στα 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Εξάλλου, συνέχισε, το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές τους με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού. Το δημοσιονομικό κόστος Μαρτίου και Απριλίου για τους περίπου 500.000 εργαζόμενους ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ. Παράλληλα για αυτούς τους εργαζόμενους αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για 4 μήνες.
Άδωνις Γεωργιάδης: Δέσμη έξι χρηματοδοτικών εργαλείων. Αναστολή των μέτρων αν υπάρξουν απολύσεις

Δέσμη έξι χρηματοδοτικών εργαλείων ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο της δεύτερης δέσμης οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι όλα τα μέτρα συνδέονται με διατήρηση των θέσεων εργασίας, πριν την ανακοίνωση των μέτρων υπογράμμισε ότι η αγορά έχει ομαλοποιηθεί και προσέθεσε : "Από αυτή κρίση θα εξέλθουμε όλοι μαζί και κανένας δεν θα μείνει πίσω, κρινόμαστε άπαντες, κυβέρνηση, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι πολίτες".

Τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι:

1. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα ‪15 Μαρτίου-30 Απριλίου‬, θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ.

2. Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά. Ενώ σε συνεννόηση με τις τράπεζες που ήδη το ανακοίνωσαν, αναβάλλεται η πληρωμή και των χρεολυσίων τους έως ‪30/9/2020‬.

3. Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ.

4. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.

5. Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.

6. Απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνουμε τους πόρους του κατά 250 εκατ. ευρώ για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.