Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Επιστολή αναγνώστη μας-Μια πρόταση για μια μεταφορά.

Μια πρόταση για μια μεταφορά.
Ένας σεβασμός γι’ αυτούς που έφυγαν.
Όταν γεννιέσαι σε ένα τόπο έρχεσαι σε επαφή με τις ιστορίες του τόπου αυτού, από τις διηγήσεις που ακούς από τους μεγαλύτερους. Kαι ποιός δεν έχει ακούσει για τους πολλούς μηχανικούς που έβγαλε ο τόπος αυτός οι οποίοι  αλώνιζαν με τις αλωνιστικές μηχανές από την Αττική μέχρι τη Μακεδονία. Για αυτούς που έφτιαξαν τα πρώτα ‘‘Ταρζάν’’. Για τους εργατικούς ανθρώπους του τόπου μας, που προόδευσαν και έκαναν τα πάντα για να μορφώσουν τα παιδιά τους. Για τους τόσο μορφωμένους και επιτυχημένος επιστήμονες, Για το καλύτερο αποχετευτικό σύστημα. Για το ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιήθηκε από νωρίς και έδωσε μία διαφορετική ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στους κατοίκους της. Και τόσα άλλα που γνωρίζουμε όλοι μας.
Εκείνο που ίσως πειράζει αρκετούς από εμάς είναι όταν πηγαίνουμε στο νεκροταφείο (κοιμητήριο) της Αμφίκλειας  και κυρίως στις νεκρώσιμες ακολουθίες που πρέπει να πατάμε από τάφο σε τάφο για να φτάσουμε εκεί κοντά που θα γίνει ο ενταφιασμός. Όχι πως τις άλλες φορές που επισκέπτεσαι το νεκροταφείο (κοιμητήριο)  δεν είσαι αναγκασμένος να πατάς πάνω από  άλλους τάφους για να φτάσεις στον τάφο που βρίσκονται οι δικοί σου.
 Θα ήθελα να κάνω μία πρόταση και ας την κρίνουν οι υπεύθυνοι, οι διοικούντες του χωριού μας και όλοι εμείς.
Επειδή έχει ξεκινήσει ένας αναδασμός κοντά στο χωριό γύρω από την ‘’Καμπανόστρατα’’ ίσως είναι μια μεγάλη εευκαιρία να βρούμε ένα χώρο για να μεταφερθεί το νεκροταφείο (κοιμητήριο)  σε εκείνο το χώρο, ώστε να υπάρχει ένα σχέδιο και  οι τάφοι να είναι σε μία σειρά και τάξη και όχι ο ένας πάνω στο τον άλλο. Εκεί  θα μπορούσε να διαμορφωθεί εύκολα ο χώρος με λίγα χρήματα και όχι όπως σε διπλανό χωριό που στοίχισε πολλά χρήματα η μεταφορά και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αν το τολμήσουμε θα απελευθερωθεί και ο χώρος  του νεκροταφείου. Μετά από πολλά χρόνια όταν  μεταφερθούν όλοι οι τάφοι στο καινούργιο νεκροταφείο(κοιμητήριο)  να αξιοποιηθεί ο χώρος με ανασκαφές και να αναδειχθεί το κάστρο με το ωραίο και επιβλητικό του τείχος με τους τεράστιους ογκόλιθους. Να γίνει ένας χώρος να μπορούν πηγαίνουν βόλτα οι επόμενες γενιές και οι επισκέπτες (τουρίστες) για να δουν τα αξιοθέατα με αποτέλεσμα να ανέβει και τουριστικά το χωρίο.
Τώρα ίσως ρωτήσει κάποιος πού θα βρεθούν  τα χωράφια;

 Πιστεύω ότι πολλοί από εμάς δεν θα είχαμε πρόβλημα να δώσουμε μερικά μέτρα γης, για να πετύχουμε κάτι που θα μείνει για πάντα. Οι υπόλοιποι που δεν  έχουν χωράφια εκεί να συμβάλουν οικονομικά για τα έργα που θα γίνουν εκεί στο χώρο.
Εάν  θα γίνει και πώς θα γίνει ας το αποφασίσουν οι άνθρωποι που γνωρίζουν και έχουν μεγαλύτερη πείρα.
 Εγώ απλώς μία πρόταση καταθέτω, γιατί νομίζω δεν θα μπορέσει να ξαναβρεθεί μία τέτοια ευκαιρία. Το νεκροταφείο (κοιμητήριο) έχει μία έκταση 8-10 στρέμματα,  ενώ ο καινούργιος χώρος μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερος  ίσως και 20 στρέμματα σε μία περιοχή κοντά στο χωριό και εύκολα προσβάσιμη.
Με εκτίμηση
Νικόλαος Κ. Λάλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.