Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Παλιό εργόχειρο με μήνυμα "Λαμπρής". Επιστολή Αναγνώστη μας


       Αυτό που βλέπουμε στη φωτογραφία που ακολουθεί ,  είναι ένα κέντημα  περίπου ογδοπέντε και πλέον ετών!! – χειροτεχνία  της μητέρας  μου  απ`  τα  πολύ παιδικά  της  χρόνια   όταν , ακόμη,  τότε  μεταξύ άλλων  χρήσιμων και ωφέλιμων  πρακτικών πραγμάτων, τους μάθαιναν  κι αυτή την τεχνοτροπία κεντήματος.  Και το οποίο χειροτέχνημα  μαζί και με πολλά άλλα παρόμοια ,  τα κατοπινά πολλά  χρόνια  με επιμέλεια και προσοχή διαφύλαξε η μητέρα μου . Έως ότου το παραλάβαμε εμείς -- με την αδελφή μου – και συνεχίζουμε  να  το «φυλάμε»  ως μια εξαιρετική νοσταλγική ανάμνηση της μανούλας μας ,  αλλά και ως ένα πολύ αγαπημένο για `μας  οικογενειακό κειμήλιο και «μητρική κληρονομιά»  με πολύτιμη συναισθηματική σημασία και υπεραξία.  
        Αναπαριστά το εργόχειρο αυτό,  τον εσταυρωμένο  Χριστό  σε ολόλευκο ‘φόντο’ και ολάνθιστο λουλουδένιο υπόβαθρο  με ωραία ζωντανά χρώματα . Εκεί , η  Σταύρωση  και το «Άγιο Πάθος » , εκεί ‘κεντημένο’ και το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης που ΠΑΝΤΑ ακολουθεί , λουσμένο στα χρώματα των λουλουδιών της πασχαλιάς και της Άνοιξης.  Στο  τελείωμά του το εργόχειρο έχει  κεντημένα τα κεφαλαία  γράμματα : E , Γ,  Μ , δηλαδή τα αρχικά  του ονοματεπώνυμου  της μητέρας μας :  Ελένη  Γεωργίου  Μαργιόλα.
       Σχεδόν  ‘ενενηκοντούτης’ πλέον σήμερα το εργόχειρο αυτό της μητέρας μου !!  Η  εικόνα επίκαιρη και ταιριαστή με τις ημέρες.  Και η αξία του Αναστάσιμου σωτηρίου  μηνύματος  διαχρονική .  Θεωρήσαμε λοιπόν  σκόπιμο , να συνοδέψουμε  με αυτή τη φωτογραφική απεικόνιση του αυθεντικού και τόσο παλαιού αυτού  χειροτεχνήματος  που το θέμα του συνάδει με τις μέρες της Λαμπρής που έρχεται , τις θερμότερες  ευχές  μας  που με αγάπη και εκτίμηση σας στέλνουμε, για  καλή  Ανάσταση και Πάσχα ελπιδοφόρο για ένα καλύτερο και φωτεινότερο ‘μεθαύριο’ ,  αφού το ‘αύριο’  δείχνει μάλλον  να συνεχίζει να κυριαρχείται ακόμα  απ` την ανασφάλεια και το φόβο του σήμερα . 
      Χρόνια  Πολλά  αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες,  καλό Πάσχα σε όλους σας εύχομαι .  Με υγεία  και ……υπομονή  για όσα  μας συμβαίνουν αυτόν  το δύσκολο καιρό κι αυγατίζουν  άθελά μας  τις έννοιες και τους  φόβους μας . 
                             ΘΑΝΑΣΗΣ  ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ     15-4-2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.