Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

1822 – 2022: 200 Χρόνια από τη μάχη του Δαδιού, Εκδήλωση

Το διήμερο 29 και 30 Οκτωβρίου 2022 ο Δήμος Αμφίκλειας - Ελάτειας και η Κοινότητα Αμφίκλειας διοργάνωσαν εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από τη μάχη του Δαδιού, που διεξήχθη την 1η Νοεμβρίου 1822.
Το Σάββατο 29 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ομιλία στο «Παπακώστειο» Πνευματικό Κέντρο Αμφίκλειας με θέμα: «Εξιστόρηση των γεγονότων του 1822 στην ευρύτερη περιοχή του Δαδιού», στην οποία ομιλητές ήταν: ο πρώην Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Αμφίκλειας κ. Δημήτριος Βασιλείου και ο συγγραφέας-ερευνητής κ. Ιωάννης Σκορδάς.
Ο κ. Βασιλείου αφού έκανε συνοπτική ιστορική αναφορά στα γεγονότα του 1821 που έλαβαν χώρα στην Ανατολική Χέρσο Ελλάδα, προέβη στην εξιστόρηση των σημαντικότερων γεγονότων του δευτέρου έτους της Ελληνικής Επαναστάσεως στην ευρύτερη περιοχή του Δαδιού.

Τα σημαντικότερα γεγονότα του 1822 στην ευρύτερη περιοχή του Δαδιού ήταν:
- Η εκστρατεία του Μαχμούτ Πασά (του γνωστού Δράμαλη) στην Ανατολική Χέρσο Ελλάδα με 30.000 άνδρες, τον Μάρτιο του 1822.
- Το πολεμικό συμβούλιο στον Μπράλο και οι εκστρατείες των Ελλήνων στο Πατρατζίκι και στη Στυλίδα προς αντιμετώπιση της στρατιάς του Δράμαλη.
Το πολεμικό συμβούλιο συγκλήθηκε στον Μπράλο, στις 24 Μαρτίου 1822, έπειτα από ενέργειες του Δημητρίου Υψηλάντη, στο οποίο συμμετείχαν οι οπλαρχηγοί: Ανδρούτσος, Γεώργιος Δυοβουνιώτης, Σκαλτσάς, Κοντογιάννης, Σταματελόπουλος (Νικηταράς), Ζαφειρόπουλος, Νάκος Πανουργιάς, Σαφάκας και ο Δρόσος Μανσόλας, ως εκπροσώπος του Αρείου Πάγου. Στο συμβούλιο αυτό αποφασίσθηκε, όπως οι ελληνικές δυνάμεις προσβάλουν ταυτόχρονα τις τουρκικές στη Στυλίδα και στο Πατρατζίκι (Υπάτη) την 1η Απριλίου και στη συνέχεια όλοι μαζί να κτυπήσουν το Ζητούνι.
- Η παραίτηση του Οδυσσέα Ανδρούτσου.
- Τα γεγονότα της Δρακοσπηλιάς και ο τραγικός θάνατος των Νούτσου και Παλάσκα, απεσταλμένων του Εκτελεστικού Σώματος.
- Η μάχη του Δαδιού την 1η Νοεμβρίου 1822.
Στο Δαδί ο Οδυσσέας κατάφερε να ανακόψει την πορεία του στρατεύματος του Κιοσέ Μεχμέτ Πασά προς την Πελοπόννησο, όπου θα μετέβαινε με εντολή του Χουρσίτ Πασά για να ενισχύσει τη στρατιά του Δράμαλη μετά από την ήττα της στη μάχη στα Δερβενάκια στις 26 Ιουλίου 1822.
Για τη μάχη αυτή, που πέρασε στην ιστορία ως Μάχη του Δαδιού, έχουμε αναφορές των αυτοπτών μαρτύρων: Κάρπου Παπαδόπουλου (οπλαρχηγού του Ανδρούτσου), Αντωνίου Γεωργαντά (γραμματικού του Ανδρούτσου), του αυτήκοου μάρτυρα στρατηγού Ιωάννου Μακρυγιάννη, καθώς και των ιστορικών, Σπυρίδωνος Τρικούπη, Γουσταύου Χέρτσβεργ, Διονυσίου Κόκκινου, Γεωργίου Κρέμου, του ταγματάρχη της Ελληνικής Επαναστάσεως Λάμπρου Κουτσονίκα κ.ά. ιστορικών. Ο ερευνητής και συγγραφέας κ. Σκορδάς αναφέρθηκε στην έναρξη της Επαναστάσεως στο Δαδί στις 31 Μαρτίου 1821, καθώς και στους Δαδιώτες αγωνιστές, που συμμετείχαν σε πολλές μάχες στην Ανατολική Χέςρσο Ελλάδα. Ιδιαίτερη μνεία ο ομιλητής έκανε στους Ευστάθιο Γαβριήλ, σημαντικό Δαδιώτη οπλαρχηγό, και στον Αθανάσιο Τσούτσο, σημαντικό πρόκριτο του Δαδιού.

Το πρόγραμμα της εκδηλώσεως επιμελήθηκε η κα Δήμητρα Αθανασάκου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: ο Αρχιερατικές Επίτροπος πρωτοπρεσβύτερος Διομήδης Παναγιωτόπουλος, ως Εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών, ο αιδεσιμότατος πατέρας Χρήστος Καλλιακούδας, ο βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Βασίλειος Σιαλμάς, η Δήμαρχος Αμφίκλειας-Ελάτειας κα. Αθανασία Στιβακτή, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αντώνιος Πόρρος, οι αντιδήμαρχοι κα Πετρούλα Τσιρνόβα και ο κ. Αθανάσιος Βαφειάς, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αμφίκλειας κ. Λουκάς Σκλαβούνος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σωτήρης Κουτρομάνος η Διευθύντρια του Λυκείου Αμφίκλειας κα Θεοδώρα Βοϊβόντα, ο απόγονος του αγωνιστή Ευσταθίου Γαβριήλ κ. Δημήτριος Γαβριήλ, η πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Αμφίκλειας κα. Ελένη Γιαλούρη-Κούσουλα, ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Αμφίκλειας κ. Λουκάς Κόλλιας, μέλη συλλόγων και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή. ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.