Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

8 «κρυμμένα» χωριά στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας από το in2life.gr

Δεν έχουν το hype του Πηλίου ή τα γεφύρια της Ηπείρου. Δεν έχουν τα σαλέ της Ορεινής Αρκαδίας ή τις πανύψηλες βουνοκορφές του Ολύμπου. Είναι όμως μια ανάσα από την Αθήνα και διαθέτουν τα δικά τους ανεξερεύνητα γραφικότατα χωριουδάκια ανάμεσα σε δάση, αλπικές λίμνες και βουνίσια μονοπάτια.
Τα βουνά της Στερεάς Ελλάδας κρύβουν όμορφα μυστικά, όπως τα 10 χωριουδάκια που ακολουθούν, φωλιασμένα στις πλαγιές του Παρνασσού, της Οίτης, των Βαρδουσίων και του Βελουχίου.
Στην ήσυχη πλευρά του Παρνασσού  

Αμφίκλεια 
Low profile και γραφικότατη, η Αμφίκλεια με τα πέτρινα καλντερίμια, τα σπιτάκια και τα νεοκλασικά αρχοντικά ενδείκνυται για ρομαντικά σαββατοκύριακα και αποτελεί βολικότατη βάση για το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού που απέχει από εδώ 17 χιλιόμετρα.
Μην αμελήσετε να εξερευνήσετε τα μεσαιωνικά εκκλησάκια, τις περίτεχνες κρήνες και το Μουσείο Άρτου του χωριού.
Φαγητό και διαμονή:
Θα φάτε τοπικές σπεσιαλιτέ στο Δαδί  (περί τα 15-20€ κατ’ άτομο) και υπέροχα γλυκά στο café Κούκος στην πλατεία.
Θα μείνετε στο Δαδί Αρχοντικό Παρνασσού με την γοητευτική αρχιτεκτονική και τα ρομαντικά δωμάτια ή στον Ξενώνα Κυριακή, σε υπερυψωμένο σημείο του χωριού με όλες τις ανέσεις (από 80€ για το δίκλινο).
Για κάτι πιο… φυσιολατρικό, προτείνουμε τα σπιτάκια του Αγροκτήματος Αμφίκαια, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 90€ για δύο άτομα, με πλούσιο πρωινό.

Αγόριανη 
Στην άλλη πλευρά του βουνού, σε σχέση με την «κοσμοπολίτισσα» Αράχωβα, το αμφιθεατρικά χτισμένο χωριουδάκι της Αγόριανης (ή Επτάλοφος, όπως είναι η επίσημη ονομασία του) ανέρχεται σταθερά στις προτιμήσεις των εκδρομέων του σαββατοκύρακου, οι οποίοι τοπροτιμούν για την «ήρεμη δύναμή» του.
Ορεινή γοητεία, πετρόχτιστα σπιτάκια με κεραμοσκεπές, μια κλασική πλακόστρωτη πλατεία με αιωνόβια πλατάνια και γλυκύτατα καφενεία, και τα απαραίτητα μονοπάτια που οδηγούν σε φυσικές ομορφιές είναι τα ατού του χωριού.
Το πετρόχτιστο μονοπάτι που ξεκινά από την πλατεία θα σας οδηγήσει, ακολουθώντας το ποταμάκι, σε έναν υπέροχο καταρράκτη, ενώ το μονοπάτι Ε4 θα σας φέρει μέσα από σπήλαια και δάση του Παρνασσού ως τους Δελφούς.
Διαμονή και φαγητό: Θα δοκιμάσετε σπιτικά μαγειρευτά στου Μαυροδήμου και παραδοσιακή κουζίνα στο Ρόδι και Κάστανο (περί τα 15-20€ κατ’ άτομο).
Θα μείνετε στα δωμάτια του πετρόχιστου Ξενώνα Αλεξάνδρα (από 50€ για το δίκλινο) ή στα ρομαντικά δωμάτια του Μπαλκονιού της Αγόριανης με τις ξύλινες οροφές και την όμορφη θέα (επίσης από 50€).

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/escape/destinations/article/371054/8-krymmena-horia-sta-oreina-ths-stereas-elladas.html?apg=1
Πηγή: www.in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.