Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Το «γιοφύρι» της Ρούμελης -Γράμματα αναγνωστών στην Καθημερινή

Το «γιοφύρι» της Ρούμελης
Kύριε διευθυντά
Φαίνεται ότι οι καταστροφές που οι πρόσφατες πλημμύρες δημιούργησαν έγιναν η αιτία να αναδειχθεί και η κρατική εγκατάλειψη στα ιστορικά απομεινάρια της πατρίδας μας, τα γεφύρια ή, κατά το ρουμελιώτικο, τα «γιοφύρια»!  Θύμα προχθεσινό, εκτός από το μοναδικό στα Βαλκάνια ηπειρώτικο γεφύρι της «Πλάκας», και το πεντακάμαρο «απάν γεφύρ» της ρουμελιώτικης Αμφίκλειας στον Κηφισό. Για πάνω από έναν αιώνα το πεντακάμαρο γιοφύρι ένωνε τα πλούσια χωράφια του κάμπου του Κηφισού και ήταν ένα στολίδι πάνω από τα τρεχούμενα νερά του ποταμού, που τον χειμώνα θυμωμένος κατέβαζε όλα τα χιονόνερα της Γκιώνας και το καλοκαίρι ξεδιψούσε την αγροτιά του μόχθου και της αγωνίας.

Φαίνεται, όμως, ότι στον τόπο μας, κατασκευές που να θυμίζουν τη νεότερη Ιστορία μας και κυρίως τις γενιές των Eλλήνων που με μόχθο αλλά και ευρηματικότητα στέργιωσαν γεφύρια πάνω από ατίθασα ποτάμια, έχτισαν πολεμίστρες και πύργους που αντιστάθηκαν στον χρόνο όλοι τις ξεχάσαμε και τώρα θρηνούμε για την καταστροφή τους.

Είναι, νομίζω, η κατάλληλη ευκαιρία, μετά  τη σωστή απόφαση να επαναχτιστεί το περίφημο γεφύρι της «Πλάκας», να μελετηθεί και να αποκατασταθεί και το ρουμελιώτικο  πεντακάμαρο «απάν γεφύρ» του Κηφισού, που μισογκρεμίστηκε και παρασύρθηκε από τα άγρια νερά που κατέβασε πρόσφατα ο Κηφισός.

Δεν ξέρω αν θα βρεθεί και εδώ κάποιος ευεργέτης να διαθέσει τα χρήματα για την αποκατάστασή του. Σίγουρα όμως το ΕΜΠ και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Φθιώτιδας με τους μηχανικούς του θα πρέπει να φροντίσουν για τη μελέτη αποκατάστασης και όλοι μαζί να βρούμε έναν τρόπο για να ξαναγίνει το «απάν γεφύρ» στον ρουμελιώτικο Κηφισό στην Αμφίκλεια το πέρασμα από τον αιώνα της δημιουργίας του στον αιώνα της ανάδειξής του.

Κωστας Κασσιος - Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.