Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

ACTIVEHIKE ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ: ΧΑΡΑΔΡΑ "ΒΑΡΣΑΜΩΣ" - ΑΓΙΑΡΣΑΛΗ | 10.04.2016

Picture
Μέσα σε μια σπηλιά σε κάθετα βράχια στους πρόποδες του Παρνασσού, βρίσκεται το ιστορικής αξίας παλαιό σπηλαιομονάστηρο της Αγίας Ιερουσαλήμ, "Αγιασαρλής" ή "Γερσαλής" όπως το λένε οι ντόπιοι, ένα μπαλκόνι ανεπανάληπτης θέας στη Χαράδρα της Βαρσάμως που είναι και ο προορισμός της επόμενης περιπέτειάς μας.

Picture
Η περιπέτεια μας θα ξεκινήσει έξω από την Αμφίκλεια, σε μονοπάτι μέσα σε ελατόδασος στη Χαράδρα της Βαρσάμως. Στην υπέροχη διαδρομή μας οι εναλλαγές στο άγριας ομορφιάς τοπίο είναι συνεχόμενες - έλατα, αγριολούλουδα, βότανα, πανέμορφοι κάθετοι σχηματισμοί βράχων και θέα προς την Αμφίκλεια και τον Βοιωτικό κάμπο, ανάμεσα στη χαράδρα, την οποία θα περάσουμε με μια γέφυρα.
Θα συναντήσουμε το ξωκλήσι του Αη Γιάννη με τοιχογραφίες του 12ου αιώνα, που βρίσκεται σ' ένα ξεχωριστό τοπίο και όπου βρίσκεται μια πηγή.
Το highlight της πεζοπορίας μας είναι η επίσκεψη στο ιστορικής σημασίας, παλιό σπληλαιομονάστηρο της Αγίας Ιερουσαλήμ ή "Αγιασαρλής", χωμένο μέσα σε μια σπηλιά σε υψόμετρο 900μ (στην περιοχή υπάρχει και η Ιερά Μονή της Αγίας Ιερουσαλήμ, πρόκειται για άλλο, πιο σύγχρονο κτίριο).

Picture

Η ονομασία Αγία Ιερουσαλήμ ή "Αγιασαρλή" για την ομώνυμη Ιερά Μονή και τρία ξωκλήσια -σε σπήλαια, ένα από τα οποία είναι η Αγιασαρλή- που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή πιστεύεται ότι προέρχεται και επικράτησε λόγω του ότι αρχικά αυτά τα ξωκλήσια δημιουργήθηκαν από μοναχούς που ήρθαν στην περιοχή από την Παλαιστίνη μεταξύ του 718μΧ και 817μΧ, όταν τους Αγίους Τόπους κατέλαβαν οι Σαρακηνοί.
Η Ιερά Μονή της Αγίας Ιερουσαλήμ έχει κτιστεί το 1080μΧ από Ναΐτες Ιππότες της 4ης Σταυροφορίας. Στα μέσα του 18ου αιώνα η Μονή και τα ξωκλήσια υπαγόταν στη Μονή του Όρους Σινά για σκοπούς προστασίας της κτηματικής της περιουσίας και φοροαπαλλαγής. Κατά της διάρκεια της επανάστασης του 1770 η Μονή καταστράφηκε από επιδρομές Τουρκαλβανών. Κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821, η Μονή αποτέλεσε τροφοδότη και κέντρο ανεφοδιασμού των εξεγερμένων της Στερεάς Ελλάδας.
Μετά το τέλος της πεζοπορίας, θα καταλήξουμε στην Αμφίκλεια για φαγητό, καφέ, βόλτα.
Η περιπέτεια αυτή συνιστάται και για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση.

Δηλώσεις συμμετοχής με τιμή για έγκαιρη εγγραφή* μέχρι 14 Φεβρουαρίου 2016.
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 03 Απριλίου 2016.
Σημείο Συνάντησης: Σταθμός Μετρό Άγιος Αντώνιος, Περιστέρι
Δεύτερο σημείο συνάντησης: Κηφισιά, απέναντι απο Λαϊνόπουλο πάνω στην Εθνική οδό (15 λεπτά μετά από την ώρα αναχώρησης από Περιστέρι)

Ώρα Συνάντησης: 06:30 (Περιστέρι)
Ώρα Αναχώρησης: 07:00
Ώρα Επιστροφής: 22:00
Απόσταση Πεζοπορίας: 8 χλμ περίπου
Διάρκεια Πεζοπορίας: 4-5 ώρες περίπου
Βαθμός Δυσκολίας: 1 (1+ αν γίνει σε χιόνι)
Υψομετρικά Ανάβασης: ~ +184μ.
Υψομετρικά Κατάβασης: ~ -739μ.
* Βοηθείστε μας συμβάλλοντας θετικά στην αποτελεσματικότερη διοργάνωση των περιπετειών / εξορμήσεων των Active Sundays δηλώνοντας συμμετοχή κι εξοφλώντας το αντίτιμο έγκαιρα. Οποιοσδήποτε δηλώνει συμμετοχή για τις πρώτες 25 θέσεις ή μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου, θα μπορεί να συμμετέχει, για τη συγκεκριμένη περιπέτεια, με την προνομιακή τιμή των EUR21 ενώ το κόστος συμμετοχής από τις 15 Φεβρουαρίου 2016 διαμορφώνεται στα EUR25. Όπως αναφέρεται και στους Όρους Συμμετοχής, η περιπέτεια θα διεξαχθεί μόνο σε περίπτωση που συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός συμμετοχών έγκαιρα.
Σε περίπτωση που δεν έχετε λογαριασμό PayPal ακολουθήστε τις οδηγίες που υπάρχουν στη σελίδα αυτή για να δημιουγήσετε και να ενώσετε μια πιστωτική/χρεωστική/cash κάρτα σας με PayPal μέσα σε 5 λεπτά! Το PayPal είναι ο ασφαλέστερος τρόπος ηλεκτρονικών πληρωμών παγκοσμίως που σας προφυλάσσει από το να δίνετε στοιχεία καρτών σας για αγορές, μια κι έχετε πλήρη έλεγχο διαχείρισης μέσω της πλατφόρμας του. Δεν είναι απαραίτητο να έχετε λογαριασμό Paypal - μπορείτε πατώντας το κουμπί Paypal Check Out εκτός από Paypal, να χρησιμοποιήσετε επίσης χρεωστική, πιστωτική ή προπληρωμένη κάρτα, ακόμη και να δημιουργήσετε λογαριασμό Paypal όταν θα είστε σε εκείνο το σημείο.   Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.