Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Ξαναμπαίνει σε εφαρμογή το πρόγραμμα 'Εξοικονόμηση κατ΄οίκον'

Έχει καταρτιστεί ο Οδηγός Εφαρμογής και η πρώτη προκήρυξή του αναμένεται μετά τον Απρίλιο. Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα
Ένα από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα του προηγούμενου ΕΣΠΑ, από το οποίο είχαν χρηματοδοτηθεί χιλιάδες πολίτες για να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των σπιτιών τους έχει περιληφθεί στη νέα Προγραμματική Περίοδο και πρόκειται σύντομα να επανεκκινήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταρτιστεί ο Οδηγός Εφαρμογής και η πρώτη προκήρυξή του αναμένεται μετά τον Απρίλιο, αφού πρώτα αναπροσαρμοστεί ο Κανονισμός Απόδοσης Ενεργειακών Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Από την αναπροσαρμογή αυτή θα καθοριστεί επακριβώς ποιες δαπάνες θα χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα, ωστόσο θεωρείται βέβαιον ότι οι βασικές εργασίες που υπήρξαν ιδιαίτερα δημοφιλείς, δηλαδή η αλλαγή σε κουφώματα, η μετατροπή ή αλλαγή καυστήρα, οι μονώσεις στις εξωτερικές όψεις των κτηρίων κ.λπ. θα είναι και πάλι από εκείνες που θα επιδοτούνται.
Βέβαιον είναι επίσης ότι θα έχουν προτεραιότητα, εφόσον το επιθυμούν, οι περίπου 35.000 πολίτες που είχαν υποβάλλει φάκελο στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, αλλά δεν πρόλαβαν να χρηματοδοτηθούν λόγω του ότι τέλειωσαν τα διαθέσιμα κονδύλια.
Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά το προηγούμενο ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση του προγράμματος ανήλθε στα 550 εκατ. ευρώ και εντάχθηκαν σε αυτό περίπου πενήντα χιλιάδες νοικοκυριά.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του αρμόδιου υφυπουργού για το ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση, θα υπάρξει και παράλληλο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση και την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια και δημοτικά κτίρια. Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς του εξωτερικού με τους οποίους υπάρχει ήδη επαφή.  Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.