Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Επιστολή αναγνώστη "Περί της μελέτης ανάπλασης του κέντρου της Αμφίκλειας"

Γιατί τα αυτονόητα να αποτελούν ζητούμενα ?…..   
       ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΗΜΕΡΑ  περιβάλλοντος  χθες  και είπα με αφορμή αυτή τη γιορτή να γράψω κάποιες σκέψεις μου ( κάτι  που έτσι κι αλλιώς θα έκανα επειδή το θέμα που θα ασχοληθώ το θεωρώ μείζον ) σχετικά με ένα ζήτημα που μάλλον συνάδει με την ευρύτερη σημασία και το νόημα  του γιορταστικού αντικειμένου της ημέρας .
    Από χρόνια πλέον η ημέρα αυτή η αφιερωμένη στο περιβάλλον , δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο το φυσικό περιβάλλον , αλλά και το δομημένο- οικιστικό καθώς και το ανθρωπογενές-ανθρωποκεντρικό .
  Υπό την ευρεία δηλαδή έννοια όσα κι ότι ακριβώς μας περιβάλλει και μας ετεροκαθορίζει , κι ότι αντιληπτικά «υλικό» μας αφορά όλους επηρεάζοντας τη ζωή μας με τον ένα  ή τον άλλο τρόπο .
   Για παράδειγμα , η οργάνωση και ο καθορισμός της ελεύθερης εύρεσης , κίνησης και ύπαρξης μας εντός του οικιστικού μας περιβάλλοντος αλλά και η αισθητική του χώρου που ζούμε και του τοπίου που το περιβάλλει , αποτελούν μέρος της παγκόσμιας νέας σύγχρονης αντίληψης περί της έννοιας του ΄΄περιβάλλοντος΄΄
       Φίλοι και Φίλες
    Μόλις προχθές πληροφορήθηκα για την παρουσίαση ( επιτέλους ) μιας μελέτης για  την ανάπλαση και την αισθητική αναβάθμιση του κεντρικού δρόμου της Αμφίκλειας  Η εν λόγω μελέτη - όπως πληροφορήθηκα - παρουσιάστηκε  σε ιδιαίτερα περιορισμένο αριθμό συμπολιτών μας στο Δημοτικό Κατάστημα της Αμφίκλειας .
   Ας πούμε λοιπόν ενημερωτικά και προκαταρκτικά δυο λόγια για αυτή τη μελέτη και το ιστορικό της πορείας της .
    Η προσπάθεια αυτή ήταν ενταγμένη σε μια συγκεκριμένη λογική που συμπεριελάμβανε  προοπτικά , εκτός της ανάπλασης του κεντρικού δρόμου ( Εθνικής Αντιστάσεως κάτω  πλατεία ), αλλά με αφορμή αυτή , και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων παραλλήλων και διασυνδετικών με το εν λόγω έργο που θα διεύρυνε τα όρια της επεμβατικής διάθεσης επί του πεδίου εφαρμογής σε κάπως  μεγαλύτερα μήκη και πλάτη….. τόσο πέριξ του πρώτου αυτού σημείου ενδιαφέροντος  αλλά και εντός του ευρύτερου  οικισμού.
   Έτσι , προ τετραετίας περίπου και με αυτό το σκεπτικό και τη στόχευση , άρχισε με πολύ κι επίμονη προσπάθεια κάποιων λιγοστών αφανών -ως συνήθως- συμπολιτών μας να ωριμάζει η ιδέα  μιας προσεχτικά μελετημένης και συνολικής παρέμβασης  στον οικιστικό ιστό και στα κεντρικά σημεία της Αμφίκλειας , κάτι που εμφανώς έλλειπε και ασφαλώς αποτελούσε διαχρονικό νομίζω αίτημα αλλά και κρυφή ελπίδα σχεδόν όλων μας .
   Δυστυχώς  για τους λόγους της γνωστής κακοδαιμονίας  των Δαδιωτών , η ιδέα αυτή προχώρησε μεν , ενθουσιαστικά μάλιστα στην αρχή , αλλά στη συνέχεια υλοποιήθηκε μόνο έως του σημείου των ειδικότερων συζητήσεων και της παρ` ολίγον αναθέσεως της μελέτης ( περί τα τέλη του 2013 ) αφού ήδη το μελετητικό σχήμα είχε βρεθεί ( συμφώνως  με το σκεπτικό και τις κατευθύνσεις σύνταξης που είχαν τότε δοθεί απ` την προηγούμενη Δημοτική Αρχή )
      Ωστόσο , ο σπόρος είχε πέσει και η καλλιέργεια του εδάφους είχε γίνει και ήταν θέμα χρόνου η τελική δρομολόγηση των απαραιτήτων  .
    Αυτό λοιπόν που δεν έγινε τότε  από το ράθυμο , φοβικό , κοντόφθαλμο και κακοπροαίρετο βραδυπορών ΄΄κομμάτι΄΄ της  Δημοτικής  Αρχής  της περασμένης περιόδου  συντελούσης βέβαια και της συνήθους δημοτικο`υ`πηρεσιακής μακαριότητας , ευτυχώς  έγινε αμέσως σχεδόν με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής και στη βάση που προείπαμε . Προς τιμήν της μάλιστα η νέα Δημοτική Αρχή δεν προέβη σε περιττές αλλαγές  στον έως τότε  σχεδιασμό και τις υπάρχουσες κατευθυντήριες γραμμές ,  ως συνηθίζεται βεβαίως για λόγους εντυπωσιασμού και εγωκεντρισμού ( και  παρατηρούνται δυστυχώς συχνά σε παρόμοιες περιπτώσεις διαδοχής στα δημοτικά αξιώματα ), με αποτέλεσμα οι διαδικασίες ανάθεσης της μελέτης  ετούτη τη φορά να είναι ταχείες και αποτελεσματικές .
    Τώρα , μετά από περίπου ενάμιση χρόνο μελέτης και προβληματισμού της μελετητικής ομάδας , παρουσιάστηκε ως τελική? ( πιθανόν) εκδοχή ένα σχέδιο ανάπλασης και παρεμβάσεων που όμως ανεξάρτητα απ` την πληρότητα και την ορθότητα του( που ουδείς ξέρει ), δυστυχώς και πάλι μόνο λιγοστοί – λιγοστότατοι  συμπολίτες μας γνωρίζουν κι αυτό όχι στις λεπτομέρειες του βέβαια , όπως βασίμως φαντάζομαι .
   Και λέω φαντάζομαι , γιατί εγώ τουλάχιστον παρά τις φιλότιμες προσπάθειές μου αδυνατώ να διαμορφώσω έστω και υποτυπωδώς άποψη περί του σχεδιασμού αυτού , αφού οι διάφορες πληροφορίες που φτάνουν έως εμάς τους κοινούς θνητούς και ταπεινούς δημότες, και συγκεχυμένες είναι και αντιφατικές πολλές φορές και τελούν διαρκώς υπό την αίρεση της μεταβλητότητας των δεδομένων όπως αυτά ανευθύνως προφανώς   κι απ` τον καθένα παρουσιάζονται κάθε φορά .
   Επειδή λοιπόν έχω την αίσθηση πως τουλάχιστον συμφωνούμε όλοι ότι η συγκεκριμένη πολύ χρήσιμη ενδιαφέρουσα και απαραίτητη βεβαίως μελέτη , αφορά στο ιστορικό και σημερινό σύγχρονο κέντρο του οικισμού της Αμφίκλειας που συμπυκνώνει  απεικονίζει και αποτελεί την αντιπροσωπευτική εικόνα του συνόλου του οικισμού και αποτελεί το σημείο ΄΄αναφοράς΄΄ όλων μας για το χωριό μας , ντόπιων , αποδήμων , περαστικών και ξένων φίλων και  επισκεπτών , εκφράζω σήμερα δημόσια το εντελώς δικαιολογημένο αίτημα  για την δημοσιοποίηση της μελέτης αυτής μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου . Με όλα τα σχετικά σχέδια , τις φωτοαπεικονίσεις και τα παρακολουθήματα , ώστε να διαμορφώσουμε όλοι οι Δαδιώτες και κάθε ενδιαφερόμενος , μεγάλοι και μικρότεροι , άνδρες και γυναίκες , άποψη για το σχεδιασμό των παρεμβάσεων και μάλιστα από πρωτογενή και ακριβέστατη πληροφόρηση όπως επιβάλλει η κοινή λογική κι όχι μέσω «χαλασμένου τηλεφώνου» όπως δυστυχώς γίνεται τώρα . Με αποτέλεσμα βέβαια  άλλα να ισχύουν , άλλα να λέγονται , άλλα να εικάζονται , άλλα να κατανοούνται κι άλλα να μεταφέρονται , που έχουν όλα αυτά ως συνέπεια  την πλήρη σύγχυση , τον αερολογισμό και την απόλυτη ακαταληψία …..
    Είναι ίσως γνωστό πως κάθε παρόμοια παρέμβαση στο σχεδιαστικό της στάδιο , πχ για αναπλάσεις κεντρικών σημείων , κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κλπ , είθισται αλλά και είναι καθορισμένο με νόμο να τίθενται με όλα τα πρόσφορα μέσα υπόψη των δημοτών και κάθε ενδιαφερομένου, ώστε στη συνέχεια με επαρκήδιαβούλευση να συνδιαμορφώνεται το αρτιότερο δυνατόν και λειτουργικότερο αποτέλεσμα ως προς το σχεδιασμό αλλά και την εφαρμογή των μελετών αργότερα .
    Όσο λιγότεροι άνθρωποι λαμβάνουν γνώση του σχεδιασμού, τόσο μεγαλύτερα είναι και τα προβλήματα υλοποίησης ή κατά την πορεία υλοποίησης  των σχεδίων αυτών .
     Είμαι πεπεισμένος πως είναι αναγκαίο και η απόλυτη συνθήκη επιτυχίας ενός τέτοιας εμβέλειας έργου , να αγκαλιαστεί και να υιοθετηθεί από το κατά το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι δημοτών και αυτό μπορεί να γίνει κατορθωτό μόνο με την ενημέρωση και τη έγκαιρη γνώση που θα απαντήσει στα ερωτηματικά και τις απορίες τους , θα εξηγήσει τους σχεδιαστικούς προσανατολισμούς και τις επιδιώξεις , θα  πείσει εν τέλει για την ορθότητα των επιλογών και την θετικότητα των προοπτικών .  
     Πέραν βέβαια της ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ που όπως είπαμε επιβάλλει την δημοσιότητα των σχεδίων αυτών και την απαραίτητη διαβούλευση  εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου με το σύνολο κατά το δυνατόν των δημοτών και όλων των ενδιαφερομένων , ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΙΖΩ και η υπέρτατη αξία της ΗΘΙΚΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ  που υπαγορεύει τις συγκεκριμένες Δημοτικές ενέργειες και θεσμικές συμπεριφορές !!!
     Πολλές φορές στο παρελθόν κι όταν δεν ακολουθήθηκε ο συγκεκριμένος δρόμος δημιουργίας σοβαρών προϋποθέσεων  συναπόφασης και συνευθύνης κι όταν οι Δημοτικές Αρχές στάθηκαν με ανεπάρκεια  είτε αδιάφορα ή και φοβικά κλεισμένες στα μικρά τους όρια και δυνατότητες , είχαμε κακά έως και επιζήμια αποτελέσματα σε σωρεία παρεμβάσεων και έργων .
    Δεν θέλω να αναφερθώ έστω και σε μερικές απ` αυτές τις περιπτώσεις , γιατί ναι μεν το παρελθόν για όσους τουλάχιστον  δεν ξεχνούν να στρέφουν κάποτε – κάποτε τα μάτια και τη μνήμη προς αυτό , πάντοτε διδάσκει και συμβάλει καθοριστικά στο να αποφεύγεται στο παρόν και το μέλλον το περίφημο «δις εξαμαρτείν…» , αλλά πρόθεση μου και μοναδική μου μέριμνα  σήμερα ΔΕΝ  είναι να ξύσω πληγές θυμίζοντας «οικία κακά» και  καταγράφοντας χρονικά και ονοματολογικά ευθύνες και παραλήψεις , αλλά να συμβάλλω στο να μην επαναληφθούν .

      Τελειώνοντας αναδιατυπώνω την πρόταση μου για :
      A ) ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης στην επίσημη ενημερωτική ιστοσελίδα του Δήμου αλλά και σε άλλους ιστότοπους όπως πχ  το AMFIKLIA .gr ( που αποτελεί και το πλέον πολυεπισκέψιμο site πληροφόρησης των συμπατριωτών μας , καθώς βέβαια και σε όποιο άλλο προσφερόμενο μέσο ) ώστε οι συμπολίτες μας στο σύνολό τους να μπορούν πλέον απολύτως έγκυρα να πληροφορηθούν περί των σχεδίων ανάπλασης στη λεπτομέρειά τους . Η ΑΓΝΟΙΑ θρέφει τη σύγχυση , η σύγχυση γεννά αμφιβολία , η αμφιβολία διεγείρει αμυντικά αντανακλαστικά και επιφυλακτικότητα…. Δηλαδή φαύλος ατέρμονας κύκλος . Αυτός ο ανορθολογισμός πρέπει οπωσδήποτε άμεσα να αντιμετωπιστεί και να εκλείψει .
      B )  ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ  40ημερης  δημόσιας διαβούλευσης με το άνοιγμα δυνατότητας ηλεκτρονικής κι όχι μόνο  αποστολής  σχολίων – ιδεών  -- παρατηρήσεων – προτάσεων κλπ προς την Δημοτική Αρχή και τους μελετητές .
      Γ ) ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ - ΔΙΑΛΟΓΟΣ δια ζώσης με την παρουσία της μελετητικής ομάδας και με ανοιχτή πρόσκληση προς την τοπική κοινωνία και τους φορείς της και με εμφατική , ενσυνείδητη  ένθερμη επιδίωξη συμμετοχής στις συνελεύσεις αυτές όσων το δυνατόν περισσοτέρων συμπολιτών μας και θα πρόσθετα εδώ :  « και με ειδική πρόσκληση- κάλεσμα » στους τόσους πολλούς σημαντικούς φίλους της Αμφίκλειας που την επισκέπτονται και την αγαπούν έχοντας αποκτήσει εδώ μια δεύτερη κατοικία  ή και ένα όποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο που ενισχύει το ενδιαφέρον τους .
     Δ ) ΣΥΓΚΛΗΣΗ  ΓΕΝΙΚΗΣ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ( με το πέρας της ηλεκτρονικής ενημέρωσης και διαβούλευσης  καθώς και των όποιων επιμέρους συνελεύσεων ), των απανταχού (ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ Δαδιωτών για την διαμόρφωση της τελικής γνωμοδοτικής πρότασης προς τους μελετητές του έργου .
     ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ πρέπει να φοβάται από τις ανοιχτές  συμμετοχικές διαδικασίες . Να κερδίσουμε έχουμε `απ αυτές , ελαχιστοποιώντας έτσι καταφανώς τον κίνδυνο αστοχιών , λαθών και παραβλέψεων που ελλοχεύει όταν ολιγάριθμες μειοψηφικές ομάδες ( συνήθως θεσμικές ή και υπηρεσιακές ), θεωρώντας πιθανόν εαυτούς  «ευλογημένους κήνσορες» αποφασίζουν για σπουδαία ζητήματα αγνοώντας τους πολλούς και τη γνώμη τους  . Σ` αυτού του είδους τις δραστηριότητες άλλωστε είναι αποδεδειγμένο πως ΔΕΝ αρκούν τάχα οι θεσμικοί  και οι ειδικοί μόνο . Αλλά η συνισταμένη των ιδεών και των απόψεων των πολλών περισσοτέρων ειδικών και μή  διασφαλίζει  την ορθότερη επιλογή .
       Το 2011 ο τότε Δήμαρχος Καρπενησίου και σημερινός Περιφερειάρχης μας  Κώστας  Μπακογιάννης , ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα με εμάς το σχεδιασμό της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου Καρπενησίου . Η μελέτη εκείνη αποτέλεσε επί μακρύ χρονικό διάστημα αντικείμενο βασανιστικού διαλόγου και επίμονης διαβούλευσης  με όλους τους κατοίκους και τις ειδικές ομάδες ενδιαφερομένων , και μάλιστα με πολλαπλές ανακοινώσεις και προσκλητήρια της Δημοτικής Αρχής και του ίδιου του Δημάρχου  τότε - προς τους απανταχού Καρπενησιώτες να συμμετάσχουν στις διαβουλέυσεις με ιδέες και προτάσεις . Και έτσι και έγινε !!
     Σήμερα ανακαλώντας στη μνήμη σας αγαπητοί φίλοι αναγνώστες και συμπολίτες μου , ή και θέτοντας σε γνώση μερικών από `σας τη συγκεκριμένη Δημοτική συμπεριφορά  του νυν Περιφερειάρχη μας ( και χρησιμοποιώ εξ αφορμής  της τωρινής ιδιότητός του , μόνο αυτό το παράδειγμα ενώ θα μπορούσα βεβαίως να αναφέρω εκατοντάδες παρόμοια παραδείγματα Δήμων απ` όλη την Ελλάδα με ανάλογη δημοκρατική προσέγγιση και συμμετοχική αντίληψη για την αυτοδιοίκηση, το έργο και το ρόλο της ) ευελπιστώ  πως θα θελήσετε να δυναμώσετε μια φωνή που αποσκοπεί σήμερα να ακουστεί δυνατότερη και  καθολικότερη  απ` την Δημοτική μας Αρχή , ως προς την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ για δημοσιοποίηση της μελέτης ανάπλασης του κέντρου της Αμφίκλειας που έχει ενδιαφέρον για όλους μας και είναι δικαίωμα όλων μας .

                        Με ειλικρινή διάθεση συμβολής στη σωστή ενημέρωση για  σωστή  απόφαση                                                 ΘΑΝΑΣΗΣ    ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ      5-6-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.