Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Το Μουσείο Άρτου Αμφίκλειας και το Μουσείο Επαγγελμάτων (video)

Μουσείο Άρτου Αμφίκλειας
Το Μουσείο του Άρτου είναι ένα μονογραφικό μουσείο, του οποίου το κεντρικό θέμα, ο άρτος, εξετάζεται σε σχέση με την τοπική ιστορία, κοινωνία, παράδοση, τα έθιμα και τις τοπικές ιδιαιτερότητες που αναπτύχθηκαν λόγω γεωγραφικής θέσης, του κλίματος και της εξέλιξης της γεωργικής τεχνολογίας.
Η έκθεσή του αντί να εμφανίζεται ακόμη μία φορά σαν καλοστημένη αποθήκη του παρελθόντος, ακολουθεί τα βήματα της σύγχρονης μουσειακής πολιτικής με σαφέστατο εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Κάθε αντικείμενο, αποκτά την ταυτότητα του και γίνεται μάρτυρας των δραστηριοτήτων της τοπικής κοινωνίας. Η πλούσια προϋπάρχουσα συλλογή του Λαογραφικού Συλλόγου “Η Δαδιώτικη Εστία”, με οικιακά σκεύη, υφαντά, κεντήματα, ενδυμασίες, άρτους κ.α., αποτέλεσε τον πυρήνα των εκθεμάτων που έχουν επιλεγεί ως αντιπροσωπευτικοί μάρτυρες της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου παρουσιάζει τον κύκλο του ψωμιού (από τον σπόρο στο αλεύρι), την καλλιέργεια, συλλογή, παραγωγή, μέτρημα και αλεστική. Παρουσιάζει επίσης τον κύκλο του ψωμιού (από το αλεύρι στο ψωμί), την προετοιμασία, την παρασκευή και το πλάσιμο, τον διάκοσμο και το ψήσιμο.

Μουσείο Επαγγελμάτων Αμφίκλειας
To Μουσείο Επαγγελμάτων φιλοξενεί πολύτιμα αντικείμενα κληρονομιάς που συνέλεξαν και διαφύλαξαν με τη βοήθεια των κατοίκων της Αμφίκλειας τα μέλη του Λαογραφικού – Χορευτικού Συλλόγου Αμφίκλειας “Η Δαδιώτικη Εστία”.
Μεταξύ των εκθεμάτων μπορεί κανείς να βρει άριστα διατηρημένα τα σύνεργα για κάποιους από τους πιο χαρακτηριστικούς επαγγελματίες παλαιότερων εποχών όπως ο πεταλωτής (Αλμπάνης), ο Επισηγματοποιός (Σαμαρτζής ή Σαμαράς), η Υφάντρα και ο Υφαντουργός, ο κουρέας, αλλά και μεμονωμένα αντικείμενα καθημερινότητας που ενώ σήμερα δε λείπουν από κανένα σπίτι τότε αποτελούσαν σκεύη ειδικής χρήσης από τους επαγγελματίες που τα κατείχαν ή μεγάλης αξίας για τους κατόχους τους όπως η μηχανή του Παγωτού, το ραδιόφωνο, το σίδερο με το κάρβουνο για τα πουκάμισα, το χαβάνι του καπνού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.