Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Νέα εφαρμογή καιρού για την Φθιώτιδα: map.lamiaweather.com


Ο καιρός αποτελεί ένα κομμάτι της καθημερινότητας που μας επηρεάζει διαρκώς. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξυπνάμε το πρωί και η πρώτη μας σκέψη είναι «Τι καιρό έχει έξω;».Για να λύσουμε το εξής ζήτημα είτε χρησιμοποιούμε κάποια εφαρμογή στο κινητό μας τηλέφωνο από τις πολλές που κυκλοφορούν, είτε κάνουμε μια περιήγηση σε κάποια ενημερωτική ιστοσελίδα στην οποία θα είναι ανεβασμένη μια γενικόλογη περιγραφή του καιρού. Είναι αυτό όμως αρκετό για να μας απαντήσει με επιτυχία στο ερώτημα, τι καιρό κάνει;

Προσπαθώντας να βρούμε μία λύση στο πρόβλημα της ελλιπούς ενημέρωσης σχετικά με τις πραγματικές καιρικές συνθήκες, δημιουργήσαμε μία εφαρμογή, η οποία δείχνει με απλό και κατανοητό τρόπο τον καιρό στην περιοχή μας. Η εφαρμογή του καιρού που ονομάζεται
Fthiotis Weather Map ή εν συντομία FWM, είναι διαθέσιμη από οποιαδήποτε συσκευή στην διεύθυνση:
 Τα δεδομένα της εφαρμογής αποτελούνται από αποκλειστικά πραγματικά στοιχεία τα οποία προέρχονται από τους δεκάδες συνεργαζόμενους μετεωρολογικούς σταθμούς, τόσο ιδιωτών όσο και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η εφαρμογή λειτουργεί σαν ένας χάρτης καιρικών συνθηκών, πάνω στον οποίο ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την περιοχή που επιθυμεί για να ενημερωθεί σχετικά με τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν εκεί. Τα δεδομένα του χάρτη ανανεώνονται κάθε 5 λεπτά. H εφαρμογή με τη βοήθεια σχεδόν 80 μετεωρολογικών σταθμών σε όλο το εύρος της Στερεάς Ελλάδας, είναι σε θέση να πληροφορήσει περίπου το 60% του πληθυσμού της, ποσοστό που περιλαμβάνει τόσο τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων όσο και σχετικά απομακρυσμένων χωριών. Για το υπόλοιπο 40% που αντιστοιχεί σε περιοχές που δεν διαθέτουν κάποιον μετεωρολογικό σταθμό, η εφαρμογή είναι σε θέση να δώσει μια πολύ καλή προσέγγιση σε ότι αφορά τη θερμοκρασία & τη βαρομετρική πίεση. Ευελπιστούμε ότι στο κοντινό μέλλον θα μπορέσουμε να πληροφορήσουμε τους χρήστες με μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση.
Φυσικά από την εφαρμογή δε θα μπορούσε να λείψει και η πρόγνωση του καιρού, η οποία μας ενημερώνει για τις σημερινές και αυριανές καιρικές συνθήκες, στις περιοχές που ήδη έχουν μετεωρολογικό σταθμό. Παράλληλα, με την κατάλληλη επεξεργασία των καιρικών συνθηκών, οι χρήστες της εφαρμογής μας είναι σε θέση να λαμβάνουν προτάσεις σχετικά με το ντύσιμο, την κατάσταση του οδοστρώματος και τη δυνατότητα άθλησης ή όχι. Όλα αυτά ολοκληρώνονται με την παρουσίαση κλιματικών δεδομένων για όλους τους συνεργαζόμενους σταθμούς και φυσικά 3 διαγραμμάτων με οπτική παρουσίαση της θερμοκρασίας, του ανέμου και τη βροχής για το τελευταίο 24ωρο.
Η εφαρμογή έχει κατασκευαστεί από την eCosmos (www.euacosmos.com) μια ομάδα που αποτελείται από νέα άτομα με  πάθος για την τεχνολογία ενώ η αρχική ιδέα ανήκει σε μια τοπική ομάδα ερασιτεχνών μετεωρολόγων (Fthiotida Meteogroup).
  
ΥΓ. Η εφαρμογή αποτελεί κάτι το μοναδικό για την Στερεά Ελλάδα και πιθανώς για όλη την Ελλάδα. Φτιάχτηκε μετά από πολλές και επίπονες ώρες δουλειάς και προσφέρει άμεση πληροφορία για όλους μας. Αυτή η πληροφορία είναι άχρηστη όμως εάν ο κόσμος δε το ξέρει. Είμαστε δύο νέοι επιστήμονες, γέννημα θρέμμα Λαμιώτες που θεωρούμε ότι τα πάντα στην περιοχή μας είναι υποβαθμισμένα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία μα καμία προβολή της. Είναι ευκαιρία να δείξουμε ότι τεχνολογικά τουλάχιστον είμαστε σε υψηλότατο επίπεδο. Σε αυτό το link (http://map.lamiaweather.com/_newsletter/), υπάρχουν επιπλέον πληροφορίες και εικόνες της εφαρμογής για το άρθρο εαν χρειάζεστε παραπάνω στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.