Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Τουρισμός υπαίθριων δραστηριοτήτων. Προοπτικές και ευκαιρίες για την ευρύτερη περιοχή

Τουρισμός υπαίθριων δραστηριοτήτων: 
Τρίτος προορισμός παγκοσμίως στις κρατήσεις για υπαίθριες δραστηριότητες αναδείχθηκε η Ελλάδα στις κρατήσεις για τη θερινή περίοδο (1 Απριλίου - 31 Οκτωβρίου 2018), σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης διεθνούς πλατφόρμας Adrenaline-Hunter.com.
Οι top προορισμοί στην Ελλάδα στις κρατήσεις για υπαίθριες δραστηριότητες είναι οι εξής: Σαντορίνη, Χανιά, Ηράκλειο, Αθήνα, Μύκονος, Κεφαλονιά, Πάρος, Κέρκυρα, Ρέθυμνο, Ρόδος, Κως, Άγιος Νικόλαος Κρήτη, Όλυμπος, Ζάκυνθος, Χαλκιδική.

Προφίλ των ταξιδιωτών περιπέτειας (adventure travelers)
Οι υπαίθριες δραστηριότητες προτιμούνται απο ταξιδιώτες ηλικίας 20-35 ετών, τους επονομαζόμενους millenials. Ο μέσος όρος ηλικίας στην πλατφόρμα Adrenaline Hunter για την Ελλάδα ήταν 29 χρόνια και είναι είτε ταξιδιώτες που έκλεισαν τις διακοπές τους αυτόνομα (FIT), είτε ταξιδιώτες που ταξίδεψαν με κάποιο πακέτο. Βασικό στοιχείο όλων των adventure travelers είναι η ανάγκη για να κάνουν πράγματα που διαφέρουν ενόσω βρίσκονται στον προορισμό και να ανακαλύψουν τον προορισμό με έναν διαφορετικό τρόπο. Συνήθως οι adventure travelers κάνουν κράτηση για τις δραστηριότητες ενώ βρίσκονται ήδη στον προορισμό - δηλαδή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ο μέσος όρος κρατήσεων είναι 1-2 ημέρες πριν τη δραστηριότητα.
Σχόλιο blog AMFIKLIA
Διαβάζοντας το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Θεματικός τουρισμός – Ειδικές μορφές τουρισμού» – Μέρος του σχεδίου νόμου «Θεματικός τουρισμός – Ειδικές μορφές τουρισμού – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης – Στήριξη τουριστικής επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις» και συγκεκριμένα στο Άρθρο 05 – Αθλητικός Τουρισμός βλέπουμε τα εξής

Β. Τουρισμός Αθλητικής Αναψυχής – Περιπέτειας, ο οποίος αναφέρεται στον τουρίστα που στο πλαίσιο των διακοπών του αποβλέπει παράλληλα και στη βελτίωση της υγείας, φυσικής του κατάστασης και ευεξίας, ή που επισκέπτεται έναν ασυνήθιστο, δυσπρόσιτο, απομονωμένο ή εξωτικό χώρο για τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων αναψυχής ως ακολούθως:
α. Προγράμματα υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων, οι οποίες διακρίνονται σε ήπιες όπως πεζοπορία, ιππασία, τρέξιμο, τοξοβολία αναψυχής, ιστιοπλοΐα, έντονες δραστηριότητες όπως κατάβαση με φουσκωτή βάρκα (rafting), θαλάσσιο σκι, ποδηλασία βουνού, αυτόνομη κατάδυση (scubadiving), αναρρίχηση, ιστιοσανίδα (windsurfing), κυματοδρομία (surfing) και δραστηριότητες αυξημένης επικινδυνότητας (extremesports) όπως bungeejumping, cliffdiving, ελεύθερη πτώση (skydiving).
β. Χειμερινός – χιονοδρομικός τουρισμός. Με τον όρο αυτό νοείται η ενασχόληση με το σύνολο των δραστηριοτήτων που διενεργούνται κατά τη χειμερινή περίοδο, και υπό συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες.
γ. Αεροπορικός Τουρισμός: αφορά την επίσκεψη του τουρίστα με ιδιόκτητο ή μισθωμένο πτητικό μέσο (αεροσκάφος, ελικόπτερο κ.α.). Περιλαμβάνει τις εξής δραστηριότητες:
1. Αεροπεριήγηση: αεροπορική ξενάγηση τουριστών πάνω από ενδιαφέροντες τουριστικούς προορισμούς με αεροπλάνο , ελικόπτερο, αερόστατο κ.α.
2. Πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς, ανεμόπτερο ή δελταπλάνο (ατομική ανεμοπορία): Πτήση με ειδικό αλεξίπτωτο ή πτητική συσκευή, με απογείωση από πλαγιά σε ύψος, κάνοντας χρήση των ανοδικών ρευμάτων αέρα που βρίσκονται μπροστά στην πλαγιά. Απαιτεί την ύπαρξη ειδικού εξοπλισμού, σύμφωνα με εξειδικευμένα πρότυπα ασφαλείας, και τη συνοδεία έμπειρων και εκπαιδευμένων πιλότων.

Διαβάζοντας τις δραστηριότητες που αναφέρονται παραπάνω σχέδιο νόμου, διαπιστώνω ότι για πολλά από αυτά, είτε υπάρχουν ήδη υποδομές, είτε μπορούν να υποστηριχθούν και να αναπτυχθούν στην περιοχή μας, σε συνδυασμό βέβαια με το μεγάλο πλεονέκτημα μας,  που δεν είναι άλλο από τον ορεινό όγκο του Παρνασσού.
Με την δημιουργία ή την βελτίωση τυχόν υπαρχόντων υποδομών και μακροχρόνιου σχεδίου ανάπτυξης από τον Δήμο μας ή τις κατά τόπους Δημοτικές κοινότητες, είτε ακόμη και από ιδιώτες, σε σχέση με τον τουρισμό υπαίθριων δραστηριοτήτων και φυσικά την απαραίτητη διαφημιστική προβολή, θα μπορούσε η περιοχή μας να αποτελεί πόλο έλξης τουριστών για όλο το χρόνο και όχι μόνο για τη χειμερινή περίοδο λόγω του ΧΚ Παρνασσού. 
Πράγμα που είναι και το ζητούμενο βέβαια για να υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και να έρθουν τυχόν τουριστικές επενδύσεις που τόσο απαραίτητες είναι και με την σειρά τους θα δημιουργήσουν φυσικά και θέσεις εργασίας.
Σχεδιασμός και όραμα χρειάζεται τόσο από τον Δήμο όσο και από τους ιδιώτες επενδυτές και αναλυτική μελέτη των συνθηκών που υπάρχουν, ή αυτών που μπορούν να δημιουργηθούν, προκειμένου να κάνουμε την περιοχή μας έναν αξιόλογο τουριστικό προορισμό και για την κατηγορία των ταξιδιωτών περιπέτειας (adventure travelers). 
Ασφαλώς και ταυτόχρονα μπορούν να διατηρηθούν και να ενισχυθούν όλες οι άλλες μορφές τουρισμού που ήδη παρέχει η Αμφίκλεια και η ευρύτερη περιοχή είτε σε μικρή είτε σε μεγάλη κλίμακα, όπως π.χ. ο θρησκευτικός τουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός. 
Ενώ έχω την βεβαιότητα ότι θα υπάρχουν και κοινοτικά κονδύλια που μπορούν να αξιοποιηθούν για αυτόν το λόγο, μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. 
Απλά κάποιος πρέπει να ψάξει, να τα βρει και να τα αξιοποιήσει.....
Γιατί το μοντέλο του Χειμερινού τουρισμού αποκλειστικά για σκι, αποδεικνύεται χρόνο με τον χρόνο ότι δεν μπορεί πλέον να είναι βιώσιμο για τη περιοχή μας, (λόγω κρίσης ή άλλων παραγόντων) και δεν μπορεί να αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα προσέλκυσης τουριστών. Εκτός των άλλων και για τον λόγο ότι πλέον οι χιονοπτώσεις δεν είναι όπως τις θυμόμαστε στο παρελθόν, ώστε να είναι μεγάλη σε διάρκεια η περίοδος λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου.
Εξάλλου το μοντέλο αυτό ποτέ δεν ήταν και ιστορικά βιώσιμο για την περιοχή μας παρατηρώντας το παρελθόν. Υπήρχε η αλήθεια είναι, μια σχετική ανάπτυξη και άνθιση μια δεκαετία πριν, αλλά ήταν περιορισμένη και ήπια και οι οικονομικές συνθήκες της έβαλαν φρένο στα χρόνια των μνημονίων και γύρισαν αρκετά πίσω τις όποιες προσπάθειες περαιτέρω ανάπτυξης.
Εξαιρέσεις μπορεί να υπάρχουν πάντα παρατηρώντας κάποια γειτονικά χωριά, (π.χ. Αγόριανη), αλλά αυτό οφείλεται κυρίως σε άλλους παράγοντες, όπως π.χ. η προνομιακή θέση των οικισμών που βοηθάει στην προσέλκυση τουριστών ή επισκεπτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.