Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Το Δαδί στην Επανάσταση του 1821

Στο μεγάλο προσκλητήριο της πατρίδας όλοι έδωσαν το παρόν. Βρέθηκαν όλοι στην πρώτη γραμμή με τα μπαρουτόβολα και τα σπαθιά στα χέρια. Ξαναζωντάνεψαν τους θρύλους και τις παραδόσεις  και στέριωσαν στην Αλαμάνα, στη Γραβιά, στα Δερβενάκια στα Ψαρά, στο Μανιάκι και στο Μεσολόγγι, νέους βωμούς και τρόπαια. Με το γιαταγάνι του Διάκου, την κουμπούρα του Νικηταρά, τη σπάθα του Κολοκοτρώνη και των άλλων ηρώων κερδίσθηκε  η λευτεριά. 
«Ο Θεός υπέγραψε τη  λευτεριά της Ελλάδος  και δεν την παίρνει πίσω την υπογραφή του....»
 είναι λόγια του Κολοκοτρώνη που αποδεικνύουν πόσο βαθιά ήταν ριζωμένη η πίστη των Ελλήνων, ότι στον άνισο αγώνα ο Θεός ήταν σύμμαχος.
Η  Αμφίκλεια (Δαδί) συμμετείχε ενεργά στον ιερό απελευθερωτικό αγώνα του 1821, έτσι όπως φαίνεται στ’ απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη, στην Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως του ιστορικού Σπυρίδωνος Τρικούπη, στ΄ απομνημονεύματα του λοχαγού του τακτικού στρατού του 1821  Κάρπου Παπαδόπουλου, στα  βιβλία των αειμνήστων Γεωργίου Παπαλιάκου και Χρήστου  Ενισλείδου, καθώς και στα επίσημα πιστοποιητικά Δαδιωτών αγωνιστών που βρέθηκαν στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και στο Ιστορικό Αρχείο αγωνιστών του 1821. Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία μας δίνει ο Δαδιώτης Ερευνητής Ιωάννης Σκορδάς.   Πηγή
  • Ο Διάκος και ο Δυοβουνιώτης υψώνουν τη σημαία της επαναστάσεως στην πλατεία του Δαδιού στις 31 Μαρτίου και κοντά του τάχθηκαν 500 παλικάρια, γεμάτα ενθουσιασμό υπέρ της ελευθερίας.
  • Την 1η Ιανουαρίου του 1822 πραγματοποιείται η Α΄ Εθνική συνέλευση των Ελλήνων στην Νέα Επίδαυρο και εκλέγεται η πρώτη Διοίκηση της χώρας με το όνομα Προσωρινή διοίκηση της Ελλάδος, η οποία περιελάμβανε το Βουλευτικό το Εκτελεστικό σώμα. Πρώτος πρόεδρος του Βουλευτικού ήταν ο Δημήτριος Υψηλάντης και πρώτος πρόεδρος του εκτελεστικού ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος.
  • Τον Μάρτιο του 1822 φθάνει στο Δαδί ο Υψηλάντης με τον Νικηταρά επικεφαλής σώματος εκ 700 ανδρών και συναντάται με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο στο σπίτι του Αθανασίου Τσούτσου ο οποίος ήταν βουλευτής του Βουλευτικού σώματος. 
  • Τον ίδιο μήνα πραγματοποιείται πολεμικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Υψηλάντους στον Μπράλλο, στο οποίο συμμετείχαν οι σημαντικότεροι  οπλαρχηγοί της Ρούμελης, καθώς και οι Νικηταράς και Ζαφειρόπουλος από την Πελοπόννησο. Στο συμβούλιο αυτό αποφασίστηκε η απελευθέρωση όλης της Φθιώτιδας
  • Τον Απρίλιο του 1822  μάχες  γίνονται σ’ όλη την Κεντρική Φθιώτιδα
  • Τον ίδιο μήνα οι Τούρκοι για αντιπερισπασμό στέλνουν στην νότια Ελλάδα τον Μαχμούτ Πασά –γνωστό ως Δράμαλη - επικεφαλής 24.000 πεζών και 6.000 ιππέων, με σκοπό την κατάσβεση της επαναστάσεως. Ο Δράμαλης μέσω Βασιλικών και της Βοιωτίας περνάει στην Πελοπόννησο και συντρίβεται από τον Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια στις 26 Ιουλίου 1822.
  • Μετά τη συντριβή του Δράμαλη στην Πελοπόννησο οι Τούρκοι στέλνουν νέα στρατιά υπό τον Χασναμάρ - Πασά, ο οποίος αφού πέρασε τον Σπερχειό ποταμό όρμησε προς τη  Φοντάνα, την οποία είχαν καταλάβει ο Δυοβουνιώτης με τον Γκούρα. Λόγω της δυσκολίας να περάσουν τη Φοντάνα, οι μεν πεζοί των Τούρκων οπισθοχωρούν και καταλαμβάνουν τη σημερινή Ηράκλεια, οι δε ιππείς το Δαδί, το οποίο χρησιμοποιούσαν σαν ορμητήριο και ερήμωναν τα γύρω χωριά. Προς ενίσχυση των Τούρκων φτάνει και Κιοσέ – Μεχμέτ Πασάς από την Αττική και έτσι η δύναμη των Τούρκων ανέρχεται τώρα σε 12.000 άνδρες.......
Δημήτριος Ιωάν. Βασιλείου 

πρώην Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Αμφικλείας

1 σχόλιο:

  1. Θα είχε ενδιαφέρον αν ο κ. Σκορδάς και ο κ. Βασιλείου με στοιχεία από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους μας πουν όχι 500, έστω 200 Δαδιώτες αγωνιστές του 1821 κι όχι μόνον από το 1821αλλά ως το 1827. Δεν αμφισβητώ την συμμετοχή των Δαδιωτών, γενικά στους αγώνες, που ήταν σημαντική, αμφισβητώ την άκριτη αποδοχή και αναπαραγωγή των υπερβολών του Ενισλείδη και αυτούς που τα υιοθετούν. Το Δαδί έχει σημαντική ιστορία και δεν χρειάζεται ψευδή στοιχεία για να δοξαστεί. Λίγη υπευθυνότητα, ποτέ δεν έβλαψε. Γιώργος Δημητρίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.