Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

5 ιδιαίτερες ταξιδιωτικές εμπειρίες στη Θεσσαλία

Καγιάκ στον Πηνειό, ποδηλατάδες στη λίμνη Πλαστήρα, ορεινές διαδρομές στον Κίσσαβο, πηλιορείτικες γεύσεις και όλη η μαγεία της θεσσαλικής γης μέσα από 5 δραστηριότητες.
Το ψηλότερο βουνό και το πιο… χιλιοτραγουδισμένο ποτάμι της χώρας μια ανάσα από τη Λάρισα, ένα γεωλογικό θαύμα στα πόδια των Τρικάλων, μια ειδυλλιακή λίμνη στα πέριξ της Καρδίτσας κι ένας από τους αγαπημένους παντός καιρού ορεινούς προορισμούς της χώρας στη Μαγνησία. Η θεσσαλική γη είναι φαντασμαγορική και σας προκαλούμε να το διαπιστώσετε μέσα από πέντε υπέροχες ιδέες για εξορμήσεις από τα Μετέωρα ως τη Λίμνη Πλαστήρα και από το Πήλιο ως την Όσσα και το δέλτα του Πηνειού.
Ποδηλατάδες στη λίμνη Πλαστήρα
Οι δασικοί δρόμοι, τα λιβάδια, τα δάση οξιάς και ο ειδικά διαμορφωμένος ποδηλατόδρομος στις όχθες της, μας περιμένουν στη λίμνη Πλαστήρα, σε ένα ειδυλλιακό αυτή την εποχή σκηνικό στην καρδιά της θεσσαλικής γης. Η Trekking Hellas οργανώνει κάθε Σαββατοκύριακο ποδηλατάδες με ποδήλατα 21 ταχυτήτων, με συμμετοχή 20€ κατ’ άτομο, περιλαμβανομένου του απαραίτητου εξοπλισμού και επαγγελματία συνοδού. 
Τι άλλο θα δείτε: Οι ατέλειωτες διαδρομές γύρω από τη λίμνη προσφέρονται για εξερευνήσεις και μικρές παρακάμψεις για στάση στα παρόχθια χωριουδάκια, όπως το Κρυονέρι, το Νεοχώρι, τα Καλύβια Πεζούλας και η Νεράιδα. Όσοι προτιμάτε ένα ήσυχο, χαλαρό σαββατοκύριακο, θα αρκεστείτε στο να ατενίσετε την γαλήνια λίμνη και να φάτε θεσσαλικές λιχουδιές στα γύρω ταβερνάκια. Οι πιο δραστήριοι, μπορείτε μετά την ποδηλασία, να συνεχίσετε με κανόε-καγιάκ στα φιόρδ της λίμνης, ιππασία στο Κρυονέρι, σκοποβολή στο σκοπευτήριο της Νεράιδας και περιήγηση στο Βοτανικό Κήπο κοντά στην Πεζούλα. ΠερισσότεραΕπιστροφή στη λίμνη Πλαστήρα 

Ανάβαση στα Μετέωρα
Τα θεόρατα βράχια που αποτελούν ταξιδιωτικό πόλο έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο, θεωρούνται ένα από τα φυσικά θαύματα του πλανήτη και όχι άδικα: Το πέτρινο σύμπλεγμα των Μετεώρων και τα σκαρφαλωμένα στις άκρες του γκρεμού μοναστήρια δημιουργούν μια σπάνια μυστικιστική ατμόσφαιρα, την οποία θα νιώσετε ανεβαίνοντας στα σμιλεμένα στην πέτρα σκαλιά, που οδηγούν στις έξι μονές που λειτουργούν ακόμη (συνολικά δεσπόζουν 24 μοναστήρια στην περιοχή), και κρύβουν θησαυρούς της τέχνης της αγιογραφίας, της ξυλογλυπτικής και της βυζαντινής τοιχογραφίας. Στην περιοχή οργανώνονται και τρίωρες αναρριχητικές ή τετράωρες περιπατητικές εξορμήσεις με οδηγούς, από 35€ κατ’ άτομο – μάθετε περισσότερα εδώ.  
Τι άλλο θα δείτε: Θα απολαύσετε το συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα στα Μετέωρα και θα ξεκουραστείτε στα café και τα εστιατόρια της κοντινής Καλαμπάκας, του ατμοσφαιρικού παλιού οικισμού του Καστρακίου, που αποτελεί ιδανική βάση για εξορμήσεις στα Μετέωρα, και των όμορφων Τρικάλων. Για περισσότερες φυσιολατρικές συγκινήσεις, θα κατευθυνθείτε προς το Μουζάκι για να διασχίσετε το φαντασμαγορικό του φαράγγι με τους καταρράκτες στους πρόποδες της Πίνδου. Εξίσου κοντά βρίσκονται και οι ορεινοί παράδεισοι της Ελάτης και του Περτουλίου, στις δυτικές πλαγιές του Κόζιακα, δύο προορισμοί χτισμένοι μέσα σε ελατοδάση, λιβάδια και τρεχούμενα νερά, ένα από τα πιο «αλπικά» τοπία στην Ελλάδα.  ΠερισσότεραΜετέωρα – Περπατώντας στην κορυφή του κόσμου  

Τσιπουρογνωσία στο Πήλιο και τον Βόλο
Με βάση σας την πρωτεύουσα της Μαγνησίας, θα ξεκινήσετε την γνωριμία σας με το θεσσαλικό τσίπουρο όπως πρέπει, σε κάποιον από τους χίλιους ναούς του παραδοσιακού αποστάγματος στον Βόλο. Σε οποιοδήποτε τσιπουράδικο κι αν καθίσετε – προτιμήστε αυτά της Νέας Ιωνίας για έξτρα άρωμα προσφυγικής παράδοσης – θα χορτάσετε με τα κερασμένα μεζεδάκια. Εξίσου παραδοσιακή ατμόσφαιρα θα συναντήσετε και στα πηλιορείτικα χωριά, σε απόσταση αναπνοής από την πόλη. Στο Μούρεσι, για παράδειγμα, θα πετύχετε στις 7 Νοεμβρίου την τοπική γιορτή τσίπουρου στην πλατεία του χωριού, για γλέντι γύρω από τα καζάνια με κερασμένο τσίπουρο, ψημένα κάστανα και πηλιορείτικους μεζέδες.
Τι άλλο θα δείτε: Τα άπαντα του Πηλίου. Θα κάνετε ρομαντικούς περιπάτους στο δάσος της Τσαγκαράδας, θα αράξετε για φαγητό στη Ζαγορά, θα βολτάρετε ανάμεσα στα αρχοντικά και στις καστανιές του Αγίου Λαυρεντίου και, πίσω στο Βόλο, θα περιηγηθείτε στην Ιστορία της Μαγνησίας στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο και στους πανάρχαιους οικισμούς στο Σέσκλο και στη Διμήνι. 

Ορεινές διαδρομές στον Κίσσαβο
Ανάμεσα στην πεδιάδα της Λάρισας και τις ακτές του Αιγαίου, η Όσσα υψώνεται αγέρωχη, και παρ’ ότι ο αντικρινός Όλυμπος κλέβει την παράσταση, έχει κι ο άλλος ορεινός όγκος της Θεσσαλίας την εναλλακτική του γοητεία: Βαθιά φαράγγια, πλαγιές γεμάτες οξιές, καστανιές και πεύκα, ένα κρυφό υπόγειο εκκλησάκι στην γυμνή κορυφή του, φοβερή θέα και γραφικά χωριουδάκια. Σε αυτό το σκηνικό, θα ξεκινήσετε την διαδρομή σας από το χωριό Δήμητρα, θα κάνετε στάσεις στην Ανατολή με τα ωραία τσιπουράδικα, στην τοποθεσία Γολγοθάς για συγκλονιστική θέα, και από την Σπηλιά θα πάρετε την κατηφορική διαδρομή προς την Καρίτσα, πάντα με φόντο το Αιγαίο.
Τι άλλο θα δείτε: Στην άλλη μεριά του βουνού, κοντά στα Τέμπη, θα εξερευνήσετε την ιστορική κοινότητα Αμπελακίων, ένα πανέμορφο χωριουδάκι με αρχοντόσπιτα και πλούσια Ιστορία – εδώ δημιουργήθηκε από τον Σβαρτς ο πρώτος εμπορικός συνεταιρισμός του κόσμου, όταν το χωριό ξεκίνησε τον 18ο αιώνα τις εξαγωγές βαμμένου νήματος.  ΠερισσότεραΣτο μπαλκόνι του Κισσάβου  

Canoe-kayak στο δέλτα του Πηνειού 
Και όχι μόνο: Πέρα από το καγιάκ, οι οργανωμένες εκδρομές της Trekking περιλαμβάνουν τοξοβολία αλλά και μπάρμπεκιου με φόντο το… πολυτραγουδισμένο ποτάμι της Λάρισας. Η διαδρομή του καγιάκ ακολουθεί τη ροή του ποταμού ως τις εκβολές του στο Αιγαίο, περνώντας από έναν σπάνιο υδροβιότοπο με ερωδιούς και κορμοράνους και από τοποθεσίες γεμάτες μύθους νυμφών και ολύμπιων θεοτήτων. Η εξόρμηση διαρκεί 1.30 ώρα – ή τρεις αν επιλέξετε το πετρογέφυρο ως αφετηρία) και στοιχίζει 40€.
Τι άλλο θα δείτε: Στην κοιλάδα των Τεμπών, εκεί όπου ο Πηνειός χωρίζει Όλυμπο και Όσσα, εκτείνεται ένα εντυπωσιακό φαράγγι βάθους 500 μέτρων. Στο κέντρο της κοιλάδας βρίσκεται η Αγία Παρασκευή, εκκλησάκι που χτίστηκε από τον ΟΣΕ το μακρινό 1910 πλάι στην «αγιασμένη» σπηλιά, στα βράχια του Ολύμπου, όπου θα φτάσετε περπατώντας στη σιδερένια πεζογέφυρα που περνά πάνω από το ποτάμι. Σε απόσταση αναπνοής, αν σας έλειψαν οι αστικές ανέσεις, θα βρείτε στη Λάρισα εκατοντάδες επιλογές για καφέ, φαγητό και διασκέδαση γύρω από τις πλατείες του κέντρου και στον πεζοδρομημένο λόφο του φρουρίου. ΠερισσότεραΛάρισα – Τα μυστικά του κάμπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.