Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Στα χωριά του Παρνασσού από το icons-travellers.gr

Μπορεί το χιόνι να μην μας έκανε τη χάρη, αλλά απολαύσαμε μια διαδρομή γεμάτη έλατα και πετρόκτιστες εκπλήξεις. Μπορεί, επίσης, το κρύο να μην ήταν βαρύ, αλλά αφεθήκαμε στη ζεστή αγκαλιά των γραφικών χωριών του Παρνασσού. Το μόνο σίγουρο είναι πως η Πολύδροσος, η Αμφίκλεια, η Τιθορέα και η Ελάτεια αποτελούν ισχυρούς λόγους για να την κάνεις… (κι εσύ)!

Ξεκινήσαμε ένα οδοιπορικό στα χωριά του Παρνασσού. Έχοντας διανύσει 170 χλμ. (προσ)περάσαμε την αγαπημένη μας Αράχωβα και κινηθήκαμε με κατεύθυνση προς Επτάλοφο και Αγόριανη. Αυτή τη φορά «βάλαμε στο μάτι» 3 διαφορετικούς προορισμούς: Πολύδροσο, Αμφίκλεια, Τιθορέα και Ελάτεια (και ό,τι άλλο προκύψει!). Με το κοντέρ πάντα διατεθειμένο να γράψει πολλά χιλιόμετρα και την ταξιδιωτική περιέργεια σε εγρήγορση, χαθήκαμε σε μια διαδρομή βγαλμένη μέσα από χειμωνιάτικο παραμύθι!


ΠΡΩΤΗ ΣΤΑΣΗ: ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣΈλατα παντού! Είναι σίγουρα η πρώτη σκέψη που θα κάνεις κι εσύ, ξεκινώντας αυτό το ταξιδάκι. Το βλέμμα μας τραβάει η Λιλαία, που τη συναντάμε λίγο μετά την Αγόριανη, βγάζουμαι μια πανοραμική φωτογραφία των πέτρινων, γραφικών σπιτιών της και συνεχίζουμε για τον προορισμό μας. Μισή ωρίτσα περίπου από την Αράχωβα συναντάμε την Πολύδροσο ή αλλιώς Σουβάλα, όπως λεγόταν μέχρι το 1928. Μαθαίνουμε πως έχει ανέβει τουριστικά τα τελευταία χρόνια, οι υποδομές της συνεχώς βελτιώνονται κι όλα αυτά λόγω της κοντινής της απόστασης από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού (μόλις 17 χλμ.). Στην είσοδο του χωριού παρατηρούμε ένα επιβλητικό πέτρινο κτήριο. Είναι το cafe Σχολαρχείο (τηλ. 22340 51826), ενώ συνεχίζοντας προς τα ενδότερα, την προσοχή μας τραβούν τα καφενεδάκια στην κεντρική πλατεία, τα οποία γυρνούν νοσταλγικά το χρόνο πίσω, χωρίς ωστόσο να λείπουν και τα μοντέρνα cafes. Εδώ βρίσκεται και η Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Συναντάμε τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, τον Χρήστο Μοτσιανά, ο οποίος πρόθυμα μας δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για την περιοχή και συνεχίζουμε για μια μικρή βόλτα προς την Άνω Σουβάλα. Σου συνιστώ να το κάνεις κι εσύ, μιας και αφενός το δάσος που θα σε ακολουθεί παντού θα σε ανταμείψει, αφετέρου ο γεμάτος παραδοσιακά αρχοντικά οικισμός θα αποτελέσει υχάριστη έκπληξη. Για να μην χαθείς, στρίψε δεξιά στην πινακίδα που λέει: «Ταβέρνα Θάνος». Εμείς το πετύχαμε με τη δεύτερη, πήραμε γερές δόσεις δροσερού αέρα και κινήσαμε προς… Αμφίκλεια.

ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ
Περίπου 10 χλμ. χωρίζουν την Πολύδροσο από την Αμφίκλεια. Έτσι, λοιπόν, απολαμβάνοντας την πάντα καταπράσινη διαδρομή μας, και μετά από ένα τεταρτάκι οδήγησης, προσεγγίσαμε την έδρα του ομώνυμου δήμου. Ένα καφεδάκι ήταν απαραίτητο! Την προσοχή μάς τράβηξε κατευθείαν ο Κούκος, το cafe της κεντρικής πλατείας, που ξεχωρίζει με την προσεγμένη του εμφάνιση. Αν και μοντέρνο, δεν χαλάει καθόλου την παραδοσιακή εικόνα, που συνήθως αναζητούμε στα ορεινά χωριά το αντίθετο μάλιστα. Ο Μάκης, ο ιδιοκτήτης, μάς κερδίζει με την αμεσότητά του και μας συνιστά να επισκεφθούμε οπωσδήποτε το Μουσείο Άρτου, ακριβώς δίπλα. Ειλικρινά, αξίζει τον κόπο να το περιηγηθείτε κι εσείς! Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά και στο χώρο του φιλοξενούνται είδη ψωμιού, εργαλεία, εικόνες, σκεύη κι οτιδήποτε μπορεί να σχετίζεται με την παρασκευή του ψωμιού [εισιτήρια: €2, €1 (παιδιά ή group), μέρες/ώρες λειτουργίας: Τρ.Παρ. 10:0014:00, Σάβ., Κυρ. 10:0016:00, τηλ. 22340 23044]. Μετά την πολιτισμική μας… νότα, παίρνουμε τον κεντρικό δρόμο και ανηφορίζουμε προς την Άνω Πλατεία. Η ταβέρνα Βάσω πραγματικά μας ενθουσιάζει, σε συνδυασμό με το όλο σκηνικό που είναι κουκλίστικο. Αποφασίζουμε να συνεχίζουμε στην παραδοσιακή ταβέρνα Το Δαδί, μιας και όλο το χωριό μάς μιλά γι’ αυτή και έτσι με… γεμάτο στομάχι, «ανοίγουμε πανιά» για τον επόμενο σταθμό μας. Αν έχετε χρόνο, σε απόσταση 5 χλμ. με κατεύθυνση προς την Τιθορέα, αξίζει να επισκεφθείτε τη Μονή Ιερουσαλήμ, που χρησιμοποιήθηκε μάλιστα και ως καταφύγιο την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΕΛΑΤΕΙΑ…Φεύγοντας από Αμφίκλεια ακολουθήσαμε τις πινακίδες για Ελάτεια και μετά από περίπου ένα τεταρτάκι είχαμε φτάσει. Μπαίνοντας στο χωριό, δεν ενθουσιάζεσαι. Είναι γεγονός! Προχωρώντας όμως στα ενδότερα κι από τη στιγμή που φτάνεις στον κεντρικό πεζόδρομο Ελάτου, οι εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη και είναι σίγουρα ευχάριστες. Το πρώτο πράγμα που θα σου κάνει εντύπωση είναι πως το χωριό είναι flat. Ανηφόρες, κατηφόρες τις ξεχνάς, μιας και η μορφολογία του είναι άκρως πεδινή. Σπίτια με κεραμοσκεπές, γραφικά καλντερίμια, λιλιπούτεια μπαλκονάκια και κλασικά καφενεία αποτελούν την αρχή όσων θα σε βάλουν σε… άλλο mood. Έτσι κι εμείς, ξαποστάσαμε για να πιούμε έναν ελληνικό στον Καφενέ του κου Θανάση, κοντά στην Κάτω Πλατεία, μάθαμε ιστορίες του χωριού κι έπειτα κατευθυνθήκαμε προς την Πλατεία του Αγίου Δημητρίου ακριβώς από πάνω με το χαρακτηριστικό μνημείο των Πεσόντων να πρωταγωνιστεί… Η Ελάτεια φημίζεται για το ένδοξο παρελθόν της και υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Φωκίδας. Πήρε το όνομά της, σύμφωνα με τον Παυσανία, από τον μυθικό βασιλιά Έλατο, γιο του Αρκάδα, ενώ διαδραμάτισε πολύ σπουδαίο ρόλο και στην Επανάσταση. Για μια αναδρομή στα παλιά και την ιστορία, επισκεφθήκαμε την Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας (Κυρ. 10:0014:30, μετά από συνεννόηση στο τηλ. 22340 29992), η οποία στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο κτήριο της δεκαετίας του 1920, το παλαιό δημοτικό σχολείο. Πίσω στη βόλτα μας τώρα! Στην Πλατεία του Αγίου Δημητρίου, εκτός του ομώνυμου ναού, του μνημείου και του Δημαρχείου θα βρεις και πολλά cafes. Πιο νεανικά, πιο cozy, στα οποία μπορείς να χαλαρώσεις και στα έξω τραπεζάκια τους αν το επιτρέπει ο καιρός βέβαια. Εγώ το έκανα κι, αφού συνέλεξα πληροφορίες, κατευθύνθηκα ελάχιστα έξω από το χωριό, προς το λιβάδι Ελάτειας, για να περιηγηθώ στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο και προς την περιοχή της Τσούκας, όπου βρίσκεται ο Ναός της Κρηναίας Αθηνάς. Από το ναό απόλαυσα την πιο όμορφη θέα. Μου κάνει εντύπωση που βρίσκομαι σε ένα χωριό που ονομάζεται Ελάτεια και με περιτριγυρίζουν από παντού οι ελιές! Μου κάνει εντύπωση που βρίσκομαι σε ένα πολύ γραφικό χωριουδάκι που ελάχιστοι γνωρίζουν, ενώ μπορεί να χαρίσει Σαββατοκύριακα ψυχικής αναζωογόνησης και ηρεμίας. Το χαζεύω από ψηλά και χαμογελάω χαρούμενη που το γνώρισα. Στα επόμενα χρόνια είμαι σίγουρη πως αυτό το χωριό θα συζητιέται… γιατί να περιμένεις μέχρι τότε;


Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ!Συνεχίζουμε την εκδρομή μας με κατεύθυνση προς Τιθορέα αυτή τη φορά. Οι ταμπέλες που γράφουν epsilonresorts.gr, μας κινούν την περιέργεια. Αποφασίζουμε να τις ακολουθήσουμε, για να μείνουμε έκπληκτοι φτάνοντας σε μια… φάρμα των ζώων! Όχι, δεν υπερβάλλω καθόλου. Μετά από οδήγηση σε έναν σχετικά σκληροτράχηλο δρόμο, πανέμορφα άλογα μάς υποδέχτηκαν, χήνες και πάπιες μάς καλωσόρισαν, κουνελάκια και κότες μάς κοιτούσαν έκπληκτα, σκύλοι και γάτες βρέθηκαν να μας ακολουθούν. «Τι είναι εδώ;» ρωτήσαμε τον ιδιοκτήτη Γιώργο Παπακωνσταντίνου (κιν. 6942 904611), που τον βγάλαμε από το θερμοκήπιο, όπου βρισκόταν, για να μας λύσει κάθε μας απορία. Μας ενημέρωσε, λοιπόν, πως σε αυτόν το χώρο φέρνουν οι ιππείς τα άλογά τους για να ξεκουραστούν, μπορεί κανείς να αγοράσει φρέσκα λαχανικά, τυριά (από το τυροκομείο), μαρμελάδες, λάδι, αυγά και κοτόπουλα καθώς και βότανα. Μάλιστα μελλοντικά θα φτιαχτούν και εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν ως ξενώνας και εστιατόριο αντίστοιχα. Μην χάσετε την ευκαιρία να φέρετε εδώ το παιδάκι σας, για να δει από κοντά μια αληθινή φάρμα, είτε να έρθετε οι ίδιοι, για να αγοράσετε και ολόφρεσκα καλούδια.

ΑΝΩ & ΚΑΤΩ ΤΙΘΟΡΕΑΈπειτα από το ευχάριστο διάλειμμά μας κινήσαμε για την Τιθορέα, η οποία χωρίζεται σε Άνω και Κάτω. Το χωριό μάς κέρδισε από την πρώτη στιγμή με τη γραφικότητά του. Πέτρα σε σπίτια και καλντερίμια, καμινάδες που αχνίζουν, μια πλατεία με τον χαρακτηριστικό πλάτανο, ένα εκκλησάκι (μας πληροφόρησαν πως εδώ η κεντρική εκκλησία έχει την ιδιομορφία του να είναι χωρισμένη στα δύο, η μισή είναι ο Άγιος Χαράλαμπος και η άλλη μισή η Παναγία), καφενεδάκια, ταβέρνες κι ένας κύριος να καλεί το χωριό να αγοράσει τα πορτοκάλια του συνθέτουν μια εικόνα βγαλμένη από κινηματογραφική ταινία άλλης εποχής. Οι ντόπιοι μάς προσεγγίζουν φιλόξενα και ζεστά, μας μιλούν για το χωριό τους «που νιώθουν ότι ερημώνει» και μας συγκινούν με την αγάπη που δείχνουν για τον τόπο τους. Κάνουμε μια βόλτα στα καλντερίμια του χωριού, ανακαλύπτουμε έναν παραδοσιακό φούρνο του 1958, που λειτουργεί ακόμη, και δοκιμάζουμε από τα νοστιμότερα ψωμιά της ζωής μας! Η Μαρία η ιδιοκτήτρια είναι πολύ… ροκ και εξυπηρετική. Όλοι μάς μιλούν για την Ταβέρνα 1829 (και δεν έχουν άδικο) κι εμείς φυσικά έχουμε (ξανα)πεινάσει. Μηδενίζουμε το κοντέρ, σβήνουμε τις «μηχανές» του μυαλού μας κι αποφασίζουμε να χαλαρώσουμε. Παραδοσιακές λιχουδιές, ντόπιο κρασί, μια ταβέρνα που μοιάζει με λαογραφικό μουσείο και όμορφοι άνθρωποι μάς συνοδεύουν… Τι άλλο να θελήσει κάποιος, για να νιώσει ευτυχισμένος;

NOTES

ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ

ΔΙΑΜΟΝΗ

• HOTEL POLYDROSSOS

Μια ανάσα από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού. Εικοσιπέντε άνετα δωμάτια, ένα super θρεπτικό πρωινό, ένα καταπληκτικό εστιατόριο με τοπικές σπεσιαλιτέ (λειτουργεί κατόπιν συνεννοήσεως) και μια άκρως παραδοσιακή φιλοξενία απαρτίζουν τη διαμονή των ονείρων σας. Δεκτά και κατοικίδια. Τιμή: Από €85 το δίκλινο. (Τηλ. 22340 51216, 51749, κιν. 6945 188455, fax: 22340 51849)

• ΞΕΝΩΝΑΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ

Ανήκει στην κατηγορία των 3 κλειδιών και διακρίνεται για το οικογενειακό κλίμα, την άριστη εξυπηρέτηση και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Μην φύγετε χωρίς να επισκεφθείτε το εστιατόριό του με τις γεύσεις της μεσογειακής κουζίνας. Τιμή: Από €85 το δίκλινο. (Τηλ. 22340 51549, facebook: ΞΕΝΩΝΑΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ)

ΦΑΓΗΤΟ

• ΕΝ ΠΑΡΝΑΣΣΩ

Εδώ και 14 χρόνια αποτελεί μία από τις πρώτες επιλογές όσων εκτιμούν το καλό φαγητό καθώς και των celebrities που επισκέπτονται την περιοχή. Τιμή: Από €1720. Ώρες λειτουργίας: 12:0000:00. (Τηλ. 22340 51677, κιν. 6970 811140)



ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ -ΔΙΑΜΟΝΗ

• ΔΑΔΙ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

Ένα αρχοντικό του 19ου αι. ανακαινίστηκε με πολύ μεράκι, για να προσφέρει τη φιλοξενία του σε ένα από τα 8 εμπνευσμένα από λουλούδια σε ό,τι αφορά τη διακόσμηση δωμάτιά του. Βρίσκεται στο πιο ψηλό τμήμα της Αμφίκλειας, ακολουθώντας τις πινακίδες προς χιονοδρομικό. Τιμή: Από €80 το δίκλινο. (Τηλ. 22340 29 0401, www.xenonasdadi.gr)

ΦΑΓΗΤΟ

• ΤΟ ΔΑΔΙ

Σπιτικές συνταγές ελληνικής κουζίνας, όπως κόκορας κρασάτος και αγριογούρουνο στιφάδο, κρεατικά της ώρας καθώς και τοπικά κρασιά, θα σας βάλουν σε δίλημμα… Ο ζεστός χώρος έρχεται να ολοκληρώσει μια άκρως παραδοσιακή γαστριμαργική εμπειρία στην κεντρική πλατεία του χωριού! Τιμή: Από €12. Ώρες λειτουργίας: Από τις 10:00. (Τηλ. 22340 23133)

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

• Ο ΚΟΥΚΟΣ

Caferestaurant στην κεντρική πλατεία του χωριού που ξεχωρίζει για την προσεγμένη του διακόσμηση. Εδώ θα απολαύσεις τον καφέ σου, σνακ, ολόφρεσκες κρέπες και βάφλες αλλά και πίτσες και μακαρονάδες. Ώρες λειτουργίας: Aπό τις 08:00.(Τηλ. 22340 22504, κιν. 6938 084878)



ΤΙΘΟΡΕΑ - ΔΙΑΜΟΝΗ

• ΤΙΘΟΡΙEΩΝ ΣΠΙΤΙΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ

Δέκα πέτρινες κατοικίες διάσπαρτες στην Τιθόρεα θα σας εντυπωσιάσουν με την προσεγμένη διακόσμηση και τις οικονομικές τιμές. Αν θέλετε καθημερινή καθαριότητα, ζητήστε το. Τιμή: Από €65 το σπίτι για 4 άτομα, €100 για 8. (Κιν. 6946 694316, 6948 829822)



ΕΛΑΤΕΙΑ- ΔΙΑΜΟΝΗ

• ΚΡΑΝΑΙΑ

Το 3* ξενοδοχείο Κραναία, στεγάζεται σε ένα κτήριο του 1895, έχει ως βασικά συστατικά την πέτρα και το ξύλο και βρίσκεται λίγα μέτρα από την αρχαιολογική συλλογή της Ελάτειας. Τιμή: Από €50 το δίκλινο, με πρωινό. (Τηλ. 22340 31400)

ΦΑΓΗΤΟ

• Ο ΠΟΝΤΟΣ

Αν λατρεύεις το κρέας σε οποιαδήποτε εκδοχή του, εδώ είναι το στέκι σου. Δοκίμασε οπωσδήποτε «ποντιακό» (χοιρινό με διάφορα τυριά και λαχανικά) προβατίνα και φιλέτο γαλοπούλας. Τιμή: Από €810. Ώρες λειτουργίας: Από τις 18:00. (Τηλ. 22340 32085)• ΑΝΤΡΕΑΣΠίτσες, μακαρονάδες, καλτσόνε και ποικιλία ορεκτικών έρχονται στο λεπτό στο χώρο σου, μιας και λειτουργεί ως delivery. Τιμή: Από €710. Ώρες λειτουργίας: Από τις 18:0000:00. (Τηλ. 22340 31080)



ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

• ΟΡΦΕΑΣ

Μοντέρνο cafe κοντά στην Πλατεία Αγ. Δημητρίου, ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας. Ώρες λειτουργίας: Από 09:000όσο πάει. (Τηλ.. 22340 32351)

• OASIS

Συνδυάζει cafe, bar, club, γήπεδο ποδοσφαίρου 5x5 αλλά και κολυμβητήριο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Εδώ και 15 χρόνια αποτελεί αγαπημένη επιλογή ντόπιων και επισκεπτών. Βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό. Παρ.Κυρ.από τις 10:00. (Επαρχιακός ΕλάτειαςΠαναγίτσας, τηλ. 22340 32125)

• PARADISE CAFΕ

Στον πεζόδρομο του χωριού, αποτελεί ιδανική λύση χαλάρωσης για καφέ, ροφήματα και σνακ, αλλά και ποτό το βράδυ υπό τους ήχους ελληνικών και ξένων επιτυχιών του DJ. Ώρες λειτουργίας: Από 09:000όσο πάει. (Πεζόδρομος Ελάτειας, κιν. 6983 720449)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.