Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Ιερά Μονή Δαμάστας – Εικόνες και ήχοι ενός μοναδικού χώρου (video)

Εικόνες και ήχοι ενός μοναδικού χώρου που δύσκολα όμως μπορούν να μεταδώσουν το τι νιώθει κάποιος επισκέπτης της Μονής.
Η Ιερά Γυναικεία Μονή της Παναγίας Δαμάστας βρίσκεται σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της περιοχής μέσα σε κατάφυτο περιβάλλον, στην βόρεια πλαγιά του όρους Καλλίδρομο, στο νομό Φθιώτιδος, περίπου μισή ώρα από τη πολη της Λαμίας. Έχει πανοραμική θέα στην κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού και τον Μαλιακό κόλπο. Απέναντι υψώνεται το όρος Όθρυς με το λιμάνι της Στυλίδος στους πρόποδες. Αριστερά βλέπουμε το όρος Οίτη. Δεξιά στο βάθος φαίνεται το βόρειο τμήμα από την νήσο Εύβοια.
Η Ιερά μονή είναι κέντρο προσκυνήματος της Αγίας εικόνας της Παναγίας, η οποία έχουσα χάριν και ευλογίαν θαυματουργεί εις τους προσερχομένους με πίστην και εκζητούν την μεσιτείαν της. Η Θεοτόκος σκεπάζει, προστα­τεύει και ευλογεί αυτόν το χώρο, τον αγιασμένο με την παρουσία και τα θαύματα Της. Με ευγνωμοσύνη Την ευχαριστούμε και θερμώς ικετεύομεν «Τούτον τον οίκον στερέωσον Κύριε ταις ικεσίαις της Μητρός Σου». Η ιερή εικόνα της Παναγίας της Δαμάστας κατά τον βυζαντινολόγο Παύλο Λαζαρίδη είναι έργο του 16ου αιώνα. Η επάργυρη επένδυσή της τοποθετείται στα τέλη του 20ου αιώνα.
Εντός του κτιριακού συγκροτήματος της Μονής υπάρχει παρεκκλήσιο του Οσίου και Ομολογητού Ιλαρίωνος (21 Οκτωβριου), του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού (4 Δεκεμβρίου), του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου ( 26 Οκτωβρίου) και του Οσίου Κασσιανού του Ρωμαίου ( 29 Φεβρουαρίου). Το καθολικό της είναι αφιερωμένο στο Γενέσιον της Θεοτόκου. Πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Στον εξωτερικό πλακόστρωτο περίβολο της Μονής υπάρχει ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που πανηγυρίζει στις 21 Μαΐου. Στον δρόμο προς το μοναστήρι και κοντά σ΄αυτό βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, που πανηγυρίζει στις 21 .
Άλλο ένα εντυπωσιακό video της Alpha Filmworks (Μοντάζ & Σκηνοθεσία Ηλίας Κλέτσας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.