Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

745.000 Στρέμματα προς ενοικίαση με προνομιακό τίμημα-Φθηνή γη σε αγρότες-κτηνοτρόφους

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την παραχώρηση αγροτικής γης του Δημοσίου, με τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για τους δικαιούχους, παρουσιάζεται σε δημοσίευμα του «Έθνους».
Όπως σημειώνεται, δημιουργείται ένας φορέας διαχείρισης της γεωργικής γης, προκειμένου να αξιοποιηθούν ανεκμετάλλευτες δημόσιες εκτάσεις, και προβλέπεται η ενοικίαση αγροτικών εκτάσεων και ακινήτων έναντι μισθώματος που θα προκύπτει σε συνάρτηση με την οικονομική απόδοση των καλλιεργειών ή των γεωργικών μονάδων ώστε να είναι βιώσιμες, ενώ προτεραιότητα θα έχουν οι ομάδες παραγωγών και θα ακολουθούν σε σειρά οι κατ'επάγγελμα αγρότες, οι νέοι αγρότες και ιδιώτες με ανώτατο κριτήριο ηλικίας τα 55 έτη.
Βασικό κριτήριο θα είναι η εντοπιότητα, ενώ ρόλο θα παίζουν και η ηλικιακή σύνθεση της ομάδας παραγωγών, ο βαθμός εμπειρίας και η πληρότητα του επενδυτικού σχεδίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα συμμετέχουν υποχρεωτικά σε ταχύρρυθμα σεμινάρια εκπαίδευσης που θα οργανώνει ο ΕΛΓΟ, ενώ το τίμημα της μακροχρόνιας μίσθωσης θα αναπροσαρμόζεται με βάση τις επιδόσεις των καλλιεργούμενων εκτάσεων: Όσο αυξάνονται οι επιδόσεις, τόσο θα μειώνονται τα μισθώματα.
Η ηγεσία του υπουργείου ενέταξε άρθρο στο προς ψήφιση νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που αφορά στη σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Διαχείριση ακινήτων, γαιών, εξοπλισμών και προϊόντων (ΔΙΑΓΕΠ ΑΕ).
Η καταγραφή της περιουσίας βρίσκεται σε εξέλιξη και ως τώρα τα στοιχεία καταδεικνύουν κυριότητα σε πάνω από 670.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων και 75.000 στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου υπάρχουν περίπου 450.000 στρέμματα καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου, για τα οποία θα ζητηθεί λύση με νομιμοποίησή τους έναντι τιμήματος, καθώς και 2.500 στρέμματα αστικών οικοπέδων που θα παραχωρηθούν προς αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.