Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Πάρτε τα βουνά από το ethnos.gr

Στα μεγάλα υψόμετρα, εκεί όπου το γαλάζιο του ουρανού και το λευκό των χιονισμένων βουνοκορφών γίνονται ένα, ένας συναρπαστικός βουνίσιος κόσμος μάς αποκαλύπτεται! Ενας κόσμος που προσφέρεται για δυνατές συγκινήσεις, άφθονη αδρεναλίνη αλλά και χαλαρωτικό παιχνίδι.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς φανατικός λάτρης των χειμερινών σπορ για να ακολουθήσει τους φιδίσιους δρόμους που οδηγούν σε κάποιο από τα χιονοδρομικά κέντρα της πατρίδας μας. Εδώ, στα μεγάλα υψόμετρα δίπλα στα χιονοσκέπαστα έλατα, με τον ιονισμένο αέρα των δασών να αναζωογονεί τα πνευμόνια και την κρύα αίσθηση του χιονιού στο πρόσωπο, κυριολεκτικά νιώθεις άλλος άνθρωπος. 
Γλιστρήστε στις λευκές πίστες, περπατήστε στο χιόνι, φτιάξτε χιονάνθρωπο παίξτε χιονοπόλεμο, ατενίστε τη θάλασσα των βουνοκορφών που απλώνονται ολόγυρά σας, αισθανθείτε την ελευθερία του βουνού. Με αφετηρία τα χιονοδρομικά κέντρα που σας παρουσιάζουμε ή κάποιο από τα κοντινά χωριά, μπορείτε να πραγματοποιήσετε αξέχαστες εκδρομές στους γύρω τόπους, να δείτε συναρπαστικά τοπία, να ζήσετε νέες συγκινήσεις. 
Βέβαια δεν είναι όλα τα χιονοδρομικά κέντρα ίδια. Το καθένα έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και τη δική του προσωπικότητα, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Τα μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα φημίζονται για την άρτια οργάνωση, την καλή ποιότητα χιονιού, τις άφθονες πίστες, αλλά μερικές φορές και για τον συνωστισμό ή το μποτιλιάρισμα που παρατηρούνται τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Τα μικρότερα, αυτά που βρίσκονται σε χαμηλότερα υψόμετρα, μπορεί να μην έχουν πάντα άφθονο χιόνι, όμως απολαμβάνουν περισσότερη ησυχία και είναι πιο φιλικά για οικογένειες και νεοφώτιστους σκιέρ. 

Ετσι κι αλλιώς η χιονοδρομική περίοδος μόλις ξεκίνησε και αν ο χειμώνας είναι καλός, με αρκετές χιονοπτώσεις θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου, βάζοντάς μας ιδέες για να πάρουμε τα βουνά! 
 2. Παρνασσός / Βοιωτία: Κλασικός και αγαπημένος
Ο Παρνασσός, το εκλεκτό βουνό του Απόλλωνα και ένα από τα ιερά βουνά των αρχαίων Ελλήνων, σφραγίζει με τη στιβαρή παρουσία του την τοπιογραφία της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, καθώς μοιράζει τον όγκο του ανάμεσα στους Νομούς Βοιωτίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας. Στις κορφές του έχουν εγκατασταθεί τα δύο πασίγνωστα χιονοδρομικά κέντρα «Κελάρια - Φτερόλακκα» και «Γεροντόβραχος» που προσεγγίζονται από την Αράχοβα (απέχει από την Αθήνα 175 χλμ.), από την Αμφίκλεια (απέχει από την Αθήνα 180 χλμ.) και από την Πολύδροσο (απέχει από την Αθήνα 190 χλμ.).

Στον Παρνασσό θα βρείτε πίστες για όλα τα επίπεδα, από αρχάριους μέχρι προχωρημένους Φωτογραφία: Αρχείο Views of Greece
Στον Παρνασσό θα βρείτε πίστες για όλα τα επίπεδα, από αρχάριους μέχρι προχωρημένους
Φωτογραφία: Αρχείο Views of Greece
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού («Κελάρια - Φτερόλακκα») είναι ένα από τα παλαιότερα της χώρας με άρτια οργάνωση, μεγάλη χιονοδρομική περίοδο, ενώ έχει διακριθεί για τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας των υποδομών του. Στα συγκριτικά του πλεονεκτήματα θα προσθέσουμε την υπέροχη ορεινή φύση (ο Παρνασσός έχει χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός), τη μικρή απόσταση από σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και τη δυνατότητα για αξέχαστες πεζοπορικές διαδρομές, καθώς την περιοχή διασχίζει το εθνικό μονοπάτι Ε22.
Από το Λιβάδι Αράχοβας θα έχετε εύκολη πρόσβαση και στα δύο χιονοδρομικά κέντρα. Από την Αμφίκλεια ή από την Πολύδροσο θα προσεγγίσετε πρώτα το σαλέ στη θέση «Φτερόλακκα». Οι εγκαταστάσεις στα «Κελάρια» και στη «Φτερόλακκα» συνδέονται μεταξύ τους με το λιφτ «Ερμής», ενώ το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού είναι το μοναδικό χιονοδρομικό της χώρας όπου για τη μεταφορά τον χιονοδρόμων χρησιμοποιείται οκταθέσια καμπίνα. Να αναφέρουμε, επίσης, πως το χιονοδρομικό κέντρο «Γεροντόβραχος» είναι ανεξάρτητο, ανήκει στον Αθηναϊκό Ομιλο Φίλων Σκι και ανοίγει μόνο κάθε Παρασκευή και Σαββατοκύριακο.
Κοντινές εκδρομές: Από την Αράχοβα θα προσεγγίσετε το πασίγνωστο Λιβάδι που απλώνεται σε υψόμετρο 1.000-1.200 μ. Φυσικά θα επισκεφτείτε τους Δελφούς, την Ιτέα, το Γαλαξίδι. Αν αγαπάτε το περπάτημα, θα ακολουθήσετε το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 στο τμήμα του που συνδέει τους Δελφούς με το «Κωρύκειο Αντρο», δηλαδή το σπήλαιο που οι ντόπιοι γνωρίζουν ως «Σαρανταύλι». Πανέμορφη είναι η οδική διαδρομή από το Λιβάδι προς την Αγόριανη, αφού διασχίζει το πυκνό ελατόδασος και μεγάλο μέρος του εθνικού δρυμού.
Για περισσότερη ησυχία αναζητήστε τα χωριά Βάργιανη και Δροσοχώρι που προσεγγίζονται από τον δρόμο Αμφισσας - Λαμίας ή περπατήστε στις γειτονιές του όμορφου χωριού Χρισσό. Πραγματοποιώντας ένα μεγάλο κύκλο μπορείτε να συνεχίσετε από την Αράχοβα προς την Αγόριανη, να επισκεφτείτε την Πολύδροσο και τις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού και να συνεχίσετε προς Αμφίκλεια, Τιθορέα.
Info: www.parnassos-ski.gr («Κελάρια - Φτερόλακκα»), 
www.athensskiclub.com («Γεροντόβραχος»).
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.