Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Σταυραετός όχι μόνο στο όνομα.

10-2-41 potez σταυραετόςΣαν σήμερα 10/2 του 1941, η Ελλάδα, αυτή η περήφανη χώρα που έδωσε τα πάντα που έχει και κοκορεύεται σήμερα ο δυτικός κόσμος, έδωσε και τον τελευταίο πεσόντα αεροπόρο με Potez, στην υπερήφανη προσπάθειά της να μην υποταχθεί…
Σαν σήμερα, ο Σμηναγός της 13ης Μοίρας Βομβαρδισμού, Σταυραετός Γεώργιος, πέρασε στην Ιστορία. Κατά τη διάρκεια πολεμικής αποστολής αναγνώρισης, το Potez 633 Grec του οποίου ήταν χειριστής, καταρρίφθηκε από σχηματισμό καταδιωκτικών της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας και παρ’όλο που εγκατέλειψε, το αλεξίπτωτό του δεν άνοιξε. Είναι ο τελευταίος μεν αεροπόρος Potez αλλά ο πρώτος και μοναδικός πεσών των Potez 633 που ξεκίνησε από την αεροπορία- εισερχόμενος στη Σχολή Αεροπορίας το 1935- και όχι από τον Στρατό Ξηράς, όπως οι προηγούμενοι τρεις.
Ο παρατηρητής του Potez, Βολωνάκης Νικόλαος εγκατέλειψε επιτυχώς το φλεγόμενο αεροσκάφος. Γλίτωσε τη χειραψία με το παγωμένο χέρι του Μαύρου Θεριστή, εκείνη τη φορα…
Σχεδόν 5 μήνες νωρίτερα, ένας Έλληνας, εκφράζοντας και τη διάθεση του κόσμου, είχε πει ΟΧΙ στον Ιταλό πρεσβευτή και στο τελεσίγραφο που του επέδωσε. Σαν σήμερα, 10/2/1941, ένας άλλος Έλληνας, είπε το δικό του ΟΧΙ, στους πρεσβευτές της φασιστικής ισχύος. Σήμερα, που όλοι ψάχνουμε κάποιον ή κάποιους να πουν επιτέλους ένα ηχηρό ΟΧΙ στον συνεχιζόμενο βιασμό της Πατρίδας από εξωγενείς παράγοντες, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τον πρώτο από μια σειρά πεσόντες που θα έρθουν, δυστυχώς αναπόφευκτα. Πεσόντες σαν τον Σμηναγό Σταυραετό Γεώργιο.
Ο Σμηναγός Σταυραετός Γεώργιος έδωσε εαυτόν υπέρ πατρίδος και κι έπεσε από το ουράνιο σκαλί όπου έστεκε, μόνο για να ανέβει στην επουράνια σκάλα που οδηγεί στην Αθανασία. Σκοτώθηκε στον αέρα, όρθιος και περήφανος. Όπως το μεγαλειώδες αρπακτικό πτηνό με το ίδιο όνομα.
ΑΘΑΝΑΤΟΣ!
Το Μνημείο Σμηναγού Σταυραετού Γεωργίου στην Πλατεία Κουμπουριανών στην Αμφίκλεια
Βιογραφία
Γεννήθηκε το 1916 στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας.
Τον Οκτώβριο του 1935 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας. Αποφοίτησε τον Αύγουστο του 1938 με τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού και πτυχίο χειριστή.
Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες της Αεροπορίας. Με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου τοποθετήθηκε στην 31η Μοίρα Βομβαρδισμού.
Στις 10 Φεβρουαρίου 1941 κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνωρίσεως, το αεροπλάνο του Potez-633 καταρρίφθηκε από την Ιταλική Αεροπορία Διώξεως στην περιοχή Βοσκοπόλια Θερεπέλι της Αλβανίας. Ο παρατηρητής Βολωνάκης Νικ. σώθηκε εγκαταλείποντας το αεροπλάνο με αλεξίπτωτο, ενώ ο χειριστής Σταυραετός δεν μπόρεσε λόγω βλάβης ν' ανοίξει το δικό του με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.
Ο Σμηναγός Σταυραετός Γεώργιος είναι ο πρώτος αεροπόρος που έπεσε στο Αλβανικό Μέτωπο κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.