Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Κοντά στην Αθήνα, μακριά σαν όνειρο Δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας από το visitgreece.gr

Ο Δήμος Αμφίκλειας– Ελάτειας , που ανήκει στο νομό Φθιώτιδας, είναι μια μαγευτική περιοχή που απλώνει τη χάρη της ανάμεσα στον Παρνασσό, το περίφημο βουνό που έχει ανακηρυχτεί Εθνικός Δρυμός ήδη από το 1938, τον μυθικό ποταμό Κηφισό, και το αγαπημένο βουνό των φυσιολατρών, Καλλίδρομο, ενώ βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον «ομφαλό της γης» και το περίφημο μαντείο των Δελφών.

Τέσσερις σιδηροδρομικοί σταθμοί, Τιθορέα, Αμφίκλεια, Λιλαία, Μπράλος, εξυπηρετούν επαρκώς τους ταξιδιώτες, ενώ όσοι προτιμούν να έρθουν οδικώς από την Αθήνα, θα διασχίσουν περίπου 170 χλμ, ακολουθώντας την Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, στρίβοντας στον κόμβο του Κάστρου και ακολουθώντας τις πινακίδες αρχικά για Λειβαδιά και κατόπιν για Αμφίκλεια.

Τα τελευταία χρόνια η δημιουργία καλαίσθητων ξενώνων και αγροτουριστικών μονάδων που διέπονται από τον σεβασμό στην πολυπόθητη βιωματική εμπειρία του επισκέπτη, έδωσαν την απαραίτητη ώθηση στο μοναδικό τουριστικό προϊόν. Συμπλήρωσαν δηλαδή αυτό που προϋπήρχε. Το ποικιλόμορφο φυσικό περιβάλλον, τα εντυπωσιακά ιστορικά μνημεία και την πλούσια λαϊκή παράδοση, τα πανέμορφα χωριά και τους χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς, τις αυθεντικές ρουμελιώτικες γεύσεις και πάνω απ’ όλα την πηγαία φιλοξενία των ανθρώπων που θα χαρούν να σας σύρουν ένα χορό στα περιβόητα πανηγύρια!
Πλησιάζοντας, θα σας υποδεχθεί ο επιβλητικός όγκος του Παρνασσού, μαγνητίζοντας το βλέμμα και αποζητώντας αφοσίωση. Άλλωστε, από αυτή του την πλευρά δεν κυριαρχεί η ανθρώπινη όχληση και η επιτηδευμένη συμπεριφορά.
Όλα είναι πιο αυθεντικά. Όλα είναι αλλιώς. Ο Παρνασσός αλλιώς. Ανακαλύψτε τον!
Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού
Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, καθώς απέχει μόλις 17 χλμ. από την Αμφίκλεια, καθιστώντας την εγγύτερο προορισμό ακόμα και από την Αράχωβα. Το μεγαλύτερο και αρτιότερα οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο της χώρας, με εγκαταστάσεις στις τοποθεσίες Φτερόλακκα και Κελάρια, διαθέτει 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 8 συνδετικά μονοπάτια και 3 mini πίστες αρχαρίων με baby lifts, συνολικού μήκους 36 Km. Τέσσερις από τις πίστες είναι πιστοποιημένες από την Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας για τη διοργάνωση διεθνών αγώνων σκι. Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι διοργανώνονται και νυχτερινές χιονοδρομίες, ενώ εντός των ορίων του Χ.Κ υπάρχουν τέσσερις διαδρομές ποδηλατικού ενδιαφέροντος (μία downhill, δύο freeride μία cross country).
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού είναι ένα από τα ελάχιστα παγκοσμίως που διαθέτει -από το 2015 - αποσυμπλεκόμενους αναβατήρες τύπου Combi για την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση χιονοδρόμων και πεζών σε μεγάλες ταχύτητες και κυρίως με ασφάλεια. Συνδέει μεταξύ άλλων τα δύο Χιονοδρομικά Κέντρα (από τη Φτερόλακκα στα Κελάρια) καθώς επίσης και τη βάση των Κελλαριών 1750 στην κορυφή Βάκχου 2250 χωρίς ενδιάμεση στάση.  Info: www.parnassos-ski.gr
Φυσικό περιβάλλον – Διαδρομές
Ο επιβλητικός Παρνασσός (κορυφή Λιάκουρα 2.457 μ.) με την ποικιλόμορφη γεωμορφολογία του ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό ορειβάτη. Φαράγγια, απότομες βουνοπλαγιές, χιονοσκέπαστες κορυφές, καταρράκτες, βάθρες με κρυστάλλινα νερά, συνθέτουν μοναδικές εικόνες που απαντώνται κυρίως στο Ν.Δ τμήμα του δήμου που περιλαμβάνει τον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού.
Απέναντι από τον Παρνασσό το όρος Καλλίδρομο (κορυφή Γκιόζα 1.419 μ.), αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα βουνά της Στερεάς Ελλάδας με ήπιο ανάγλυφο και πολλά οροπέδια που σχηματίζουν εποχικές λίμνες. Πρόκειται για μία μαγευτική τοποθεσία με χαρακτηρισμένα Τοπία Ειδικού Φυσικού Κάλλους, που υμνούν την ορεινή μας πατρίδα . Η καλή βατότητα του όρους Καλλίδρομου – όπως μαρτυρά και η ονομασία του – το καθιστά ιδανικό και για τα παιδιά. Όσο για την ποδηλασία βουνού (mountain bike) οι επιλογές μοιάζουν ανεξάντλητες.
Στον Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας υπάρχει πληθώρα σηματοδοτημένων πεζοπορικών διαδρομών, που θα ικανοποιήσουν τις φυσιολατρικές σας αναζητήσεις ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας και τις αποστάσεις που επιθυμείτε να διανύσετε.
Προορισμός 4 εποχών
Ανάλογα με την εποχή που θα επισκεφθείτε την περιοχή, εκτός από τη διαφορετική χρωματική της σύνθεση , αλλάζει και ο τρόπος υποδοχής. Την άνοιξη, στην αποθέωση της φύσης τα 16 χωριά του δήμου φημίζονται για τον εορτασμό του Πάσχα, το καλοκαίρι στις πλατανοσκέπαστες πλατείες τα παραδοσιακά πανηγύρια δίνουν τον τόνο, το φθινόπωρο υμνείται μέσω του τρύγου καθώς εδώ λατρεύτηκε κατά την αρχαιότητα ο Διόνυσος, ενώ το χειμώνα όλα ομορφαίνουν με το χιόνι και τον ρυθμό που δίνει το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.
Αξιοθέατα
• Το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Ελάτεια
• Ο χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός της Αμφίκλειας
• Το Μουσείο Άρτου στην Αμφίκλεια (μοναδικό σε όλη την Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη) με επιμέλεια από την Ακαδημία Αθηνών, www.breadmuseum.gr
• Το φαράγγι του Καχάλα και η περίφημη σπηλιά του Οδυσσέα Ανδρούτσου, στην Τιθορέα, εντός των ορίων του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.    www.dimos-amfiklias-elatias.gr   Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.