Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Αμφίκλεια, στις υπώρειες του Παρνασσού από το newsbeast.gr

Η πλούσια πολιτιστική παράδοση στην κωμόπολη της Φθιώτιδας

Αγροτικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, η Αμφίκλεια, κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, απλώνεται στις υπώρειες του Παρνασσού.

Αρχοντικά με θολωτές αυλόπορτες και ασβεστωμένες αυλές, πέτρινες βρύσες και γραφικά σοκάκια στολίζουν τη ρουμελιώτικη κωμόπολη με την πλούσια πολιτιστική παράδοση.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Μουσείο Άρτου, που στεγάζεται στο Πολιτιστικό - Πνευματικό Κέντρο της Αμφίκλειας.

Πυρήνας των εκθεμάτων του Μουσείου, που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, υπήρξε η συλλογή του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου «Δαδιώτικη Εστία», με οικιακά σκεύη, υφαντά, κεντήματα, ενδυμασίες κ.ά.

Μέσα από τις εκθεσιακές ενότητες του Μουσείου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία, τη διατροφική και συμβολική σημασία, αλλά και τα είδη του ψωμιού, τους κύκλους της ετοιμασίας του, την ένταξή του στην καθημερινότητα και τα έθιμα που σχετίζονται με αυτό.

Η Αμφίκλεια γνώρισε περίοδο ακμής κατά τους Ιστορικούς και τους Βυζαντινούς Χρόνους, ενώ επί Φραγκοκρατίας ονομάστηκε Δαδί. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το Δαδί αποτέλεσε πεδίο δράσεως του Αθανασίου Διάκου και του Οδυσσέα Ανδρούτσου.
Το ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον, η αξιόλογη τουριστική υποδομή (ξενώνες, παραδοσιακές ταβέρνες), η εύκολη πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού (σε απόσταση μόλις 17 χιλιομέτρων) και η σχετικά μικρή απόσταση από την Αθήνα (γύρω στα 170 χιλιόμετρα) έχουν συντελέσει στη μετατροπή της Αμφίκλειας σε σημαντικό κέντρο χειμερινού τουρισμού.

Η ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας είναι ιδανική για ποικίλες εναλλακτικές δραστηριότητες (ορειβατικές και πεζοπορικές εξορμήσεις, αναρρίχηση, ορεινή ποδηλασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς, αιωροπτερισμός κ.ά.), καθώς και επισκέψεις σε όμορφα χωριά, αξιόλογες εκκλησίες και μοναστήρια (Αϊ-Γιάννης ο Κυνηγός, Αγία Ιερουσαλήμ ή Αγιαρσαλή, Παναγία Γαυριώτισσα).
Ξεχωριστός είναι ο εορτασμός της Αποκριάς στην Αμφίκλεια, με τα παραδοσιακά «χέγια» (φωτιές) στις γειτονιές της κωμόπολης. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν σπιτικά εδέσματα, καλοψημένους μεζέδες και άφθονο κρασί.

*Φωτογραφία: Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Αμφίκλειας
Βαγγέλης Στεργιόπουλος
Δείτε περισσότερα «Μαθήματα πατριδογνωσίας» εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.