Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Η ιστορία του Γυμνασίου Αμφίκλειας

Το Γυμνάσιο Αμφίκλειας ιδρύθηκε και λειτούργησε το Σεπτέμβριο του 1921. Αρχικά διδακτικό κτίριο ήταν το οίκημα Οικονόμου δίπλα στο Δημοτικό σχολείο.
Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται μέχρι και σήμερα εγκαινιάστηκε και λειτούργησε τον Οκτώβριο του 1954 υπό τη διεύθυνση του Γυμνασιάρχη Παναγιώτη Πλαγιανάκου.
Ανέγερση του Γυμνασίου
«Μέγας ευεργέτης του Γυμνασίου» ήταν ο Αθανάσιος Ευταξίας ο οποίος στη διαθήκη του όρισε:
1. να διατεθούν 100.000 δρχ. για ανέγερση του «εν Αμφικλεία Γυμνασίου»
2. να παραδοθεί σ’αυτό η Βιβλιοθήκη του και το Αρχείο του καθώς και η Οπλοθήκη και η Πινακοθήκη αυτού.
Τα θεμέλια του Γυμνασίου Αμφίκλειας ετέθησαν την 21η Νοεμβρίου 1937. Αρωγός ο Λάμπρος Ι. Ευταξίας κατέβαλε στη μνήμη του πατέρα του άλλες 100.000 δρχ. Η τότε κοινότητα της Αμφίκλειας προσέφερε το οικόπεδο και το κτήριο αποπερατώθηκε με τη συνδρομή πολλών Δαδιωτών του Εσωτερικού και του Εξωτερικού (Αμερικής). Οι αίθουσες του Γυμνασίου φέρουν μαρμάρινες επιγραφές με τα ονόματα των δωρητών.
Εντός του οικοπέδου του Γυμνασίου, με τη συνδρομή πλέον του Δήμου και της Πολιτείας δημιουργήθηκε αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων και Κλειστό Γυμναστήριο. Στο ισόγειο του κτηρίου ανακαινίστηκε αίθουσα η οποία στεγάζει τη Βιβλιοθήκη Ευταξία και τη Σύγχρονη Σχολική Βιβλιοθήκη.
(Πηγές: Χρ. Ενισλείδης, Η Αμφίκλεια, 1978, Γ. Σκορδάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.