Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Όμορφα χωριουδάκια κοντά στην Αθήνα (και φυσικά η Αμφίκλεια μέσα)

Βόλτες ανάμεσα σε πετρόχτιστα αρχοντικά και παλιά νεοκλασικά στους πρόποδες του Παρνασσού. Κοψίδια και πεζοπορίες στην καρδιά της Εύβοιας. Βουκολική σιέστα… διαρκείας στο βουνό των Μουσών και αυτοκινητάδες ανάμεσα σε μαγευτικές λίμνες στην ορεινή Κορινθία. Τα κατάλληλα σκηνικά για χαλαρωτικά σαββατοκύριακα βρίσκονται μόλις δύο ώρες από την Αθήνα και παρακάτω ανακαλύπτουμε τέσσερα low profile χωριουδάκια, ιδανικές βάσεις για να τα απολαύσουμε. 

Αμφίκλεια, Παρνασσός
Χαμηλών τόνων, αλλά γραφική, η Αμφίκλεια αποτελεί την πιο “light” εκδοχή του Παρνασσού – εκείνου του Παρνασσού που έχουμε συνδυάσει με τον κοσμοπολιτισμό και τις τιμές της Αράχωβας. Εδώ, στους πρόποδες του βουνού, το «πρόγραμμα» έχει βόλτες σε πέτρινα σοκάκια, ανάμεσα σε χαριτωμένα σπιτάκια και παλιά αρχοντικά, μεσαιωνικά εκκλησάκια και περίτεχνες βρύσες. Θα επισκεφθείτε επίσης το μουσείο Άρτου του χωριού για να μυηθείτε στα μυστικά του ψωμιού και θα βάλετε τα ζεστά σας για να ανηφορίσετε προς το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού για την απαραίτητη δόση χειμερινών σπορ – από 15 ως 25€ για το ημερήσιο πάσο, ανάλογα με τις πίστες που θα επιλέξετε. Θα φάτε σούπερ μαγειρευτά στο Δαδί και στης Βάσως (περί τα 15€ το άτομο) και υπέροχα γλυκίσματα στον Κούκο. 
Πού να μείνετε: Στα μικρά αλλά περιποιημένα και άκρως ρομαντικά δίκλινα του αρχοντικού ξενώνα Δαδί, από 75€ με πρωινό. Στα φωτεινά δωμάτια του πετρόχιστου ξενώνα Κυριακή σε υπερυψωμένο σημείο στο χωριό, από 80€ το δίκλινο με βαρβάτο πρωινό. 



Στενή, Δίρφη

Στα πόδια του βουνού της Δίρφης, στην καρδιά της Εύβοιας, το χωριουδάκι της Στενής αποδεικνύει ότι η Εύβοια δεν είναι μόνο για τις κοντινές βουτιές το καλοκαίρι. Εδώ, βρίσκουμε ένα ήσυχο, γραφικό χωριό, με την κλασική πλακόστρωτη και πλατανοσκίαστη πλατεία του, τα καφενεδάκια του και το άφθονο πράσινο. Από εδώ ξεκινούν δασικά μονοπάτια προς το Ορειβατικό Καταφύγιο της περιοχής, και από εκεί ορειβατικές διαδρομές για να φτάσετε στις πλαγιές και τα φαράγγια της Δίρφης και να απολαύσετε πανοραμική θέα στο Αιγαίο και τη Στερεά Ελλάδα. Θα φάτε φοβερά κοψίδια και αρνί στη λαδόκολλα στον Κισσό (περί τα 15€ το άτομο) και θα πιείτε καφεδάκι μαζί με το φημισμένο μπισκοτόγλυκο του «1743» στην πλατεία της Άνω Στενής. Διαβάστε περισσότερα για τη Στενή και το βουνό της Δίρφης εδώ
Πού να μείνετε: Στα παραδοσιακά δωμάτια του πετρόχτιστου ξενώνα Νακαράκη, από 65€ το δίκλινο, στα μοντέρνα δωμάτια του όμορφου Μουσικού Πανδοχείου, από 75€ το δίκλινο ή στα deluxe, πολυτελή δίκλινα του Ξενώνα Βασιλική, από 90€ το δίκλινο. 

Αγία Άννα, Ελικώνας

Το ανεξερεύνητο βουνό του Ελικώνα βρίσκεται μια ανάσα από την Αθήνα, αποτελεί την «αρχαία κατοικία των Μουσών» και τα χωριουδάκια του αρχίζουν να «ξυπνούν» και να αναπτύσσονται τουριστικά, χωρίς να έχουν χάσει ακόμη την αυθεντικότητα και την low profile, ακατέργαστη γοητεία τους. Ένα από αυτά τα χωριά είναι η Αγία Άννα – ή «Κούκουρα» όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Με ήπια τουριστική οργάνωση και μετρημένους στα δάχτυλα ξενώνες, αυτό το αρβανιτοχώρι παραμένει κατά βάση κτηνοτροφικό, αλλά κρύβει εκπλήξεις γύρω του, όπως οι υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές, που ξεκινούν από την πλατεία του χωριού, ανηφορίζουν στο ελατόδασος του Ελικώνα και φτάνουν, για όσους έχουν αντοχές, ως την κορυφή του βουνού, την Παλιοβούνα στα 1.743 μέτρα. Άξια επίσκεψης είναι και το Σπήλαιο Νύμφης Κορώνειας στις βορειοανατολικές πλαγιές, όπου βρέθηκαν σπάνια αρχαία αγγεία και ειδώλια, τα «στοιχειωμένα» σπηλαιοβάραθρα με τους ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς έξω από το χωριό, ενώ επιβάλλεται και μια βόλτα ως το Κυριάκι, το πιο ζωντανό χωριουδάκι του Ελικώνα. Θα φάτε ωραίες τοπικές γεύσεις και νόστιμα κρεατικά, μέσα στη φύση, στον Πλάτανο, στο Μαραμπού ή στο Ελικώνιο (περί τα 12-15€ το άτομο) στην Αγία Άννα και στου Σταμάτη στο Κυριάκι.
Πού να μείνετε: Στα λιτά, κλασικά και άνετα δίκλινα του Ξενοδοχείου Αθηνά, από 38€ το δίκλινο. Στα άνετα δωμάτια του πετρόχτιστου, παραδοσιακού ξενώνα «Κουτσούρι», περί τα 70€ το δίκλινο. 

Καστανιά, Ορεινή Κορινθία

Λιλιπούτεια, κρυμμένη μέσα στα φουντωτά δέντρα της Ζήρειας και σκαρφαλωμένη κοντά στα 1.000 μέτρα υψόμετρο, η Καστανιά είναι το απόλυτο «καταφύγιο» χαλάρωσης στην Ορεινή Κορινθία. Εδώ θα απολαύσετε βόλτες ανάμεσα στα πέτρινα σπιτάκια, πεζοπορίες στα μονοπάτια που περικυκλώνουν το χωριό και ελίσσονται μέσα από ξωκλήσια και ξέφωτα με πανοραμική θέα στην κοιλάδα από κάτω. Εδώ κρύβεται και η πέτρινη κρήνη «Τρίκρηνα», όπου η μυθολογία θέλει τον Ερμή να λούζεται από τις νύμφες. Μη χάσετε την ευκαιρία να οδηγήσετε ως τις λίμνες της Ζήρειας, όπως η Στυμφαλία και η Δόξα, να επισκεφθείτε το Μουσείο Περιβάλλοντος στην Στυμφαλία, αλλά και όμορφα κεφαλοχώρια, όπως η Γκούρα και τα Τρίκαλα. Νόστιμο φαγητό στο χωριό της Καστανιάς θα απολαύσετε στο Στέκι και στην Καστανιά, και παραδοσιακά γλυκά στον Πλάτανο. 
Πού να μείνετε: Στον πετρόχιστο ξενώνα Καστανιά με τα παραδοσιακά διακοσμημένα δωμάτια και την υπέροχη θέα, από 60€ το δίκλινο. Στο boutique ξενοδοχείο Άστρα, που προσφέρει δωμάτια και σουίτες διακοσμημένα σε γήινες αποχρώσεις – ορισμένα από αυτά με τζάκι, από 80€ το δίκλινο με πρωινό.            Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.