Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Επιστολή αναγνώστη-"Ενας μικρός Δήμος 4 ομάδες?"

Για  τα αθλητικά μου ενδιαφέροντα δεν επαίρομαι, ούτε ποτέ είχα σχετικές γνώσεις ή και ‘απασχολήσεις’. Ιδιαίτερα μάλιστα με το ποδόσφαιρο η απόστασή μου ήταν μεγάλη ( πλην της πολύ μικρής νεότητάς μου ).
Παρ` όλα αυτά μπορώ μάλλον να κατανοήσω την εμμονή κάποιων συμπολιτών μας με το συγκεκριμένο σπορ, γιατί άθλημα εγώ τουλάχιστον δεν θα το αποκαλούσα.
Στις μικρές επαρχιακές πόλεις της χώρας μας , στις κωμοπόλεις και στα χωριά μας, είναι πράγματι η μοναδική ίσως αθλητική διέξοδος και δυνατότητα δυστυχώς.
Υπάρχουν όμως, αλλά σπανίως βέβαια  και κάποιες εξαιρέσεις στον κανόνα αυτό.
Όπως πχ στην Αμφίκλεια. Όπου το μεράκι, το ενδιαφέρον, η διαφορετική οπτική κάποιων, οδήγησε εδώ και μερικά χρόνια στην ανάπτυξη και ορισμένων άλλων ομαδικών κυρίως αθλημάτων και σπορ, εκτός του κυρίαρχου ποδοσφαίρου.
Κι αυτό εκτιμώ πως ήταν μια ουσιαστική παρέμβαση και μια ξεχωριστή ελπιδοφόρα προσπάθεια στον τομέα του αθλητισμού τοπικά αλλά και λίγο πιο ευρύτερα.
Ομάδα  μπάσκετ με πολύ καλή πορεία και εξαιρετικές επιτυχίες ( Με την ευκαιρία τα συγχαρητήριά μας και τις καλύτερες ευχές μας για ακόμη ψηλότερα.) 
Ομάδα βόλεϊ γυναικών, επίσης με αξιόλογη διαδρομή. Ομάδα χειμερινών σπορ και χιονοδρομίας με συμμετοχές σε αγώνες και σημαντική προσφορά στην εκμάθηση σκι  για την ευρύτερη περιοχή. Αγωνιστικό τμήμα σκάκι,  κ.αλ. 
Με την φροντίδα των ανάλογων συλλόγων και την αξιέπαινη και ανιδιοτελή προσπάθεια των Διοικητικών τους συμβουλίων  αλλά και άλλων συμπαραστατών συμπολιτών μας . Με την συνεχή στήριξη του Δήμου αλλά και την οικονομική ‘αιμοδοσία’ από χορηγίες κάποιων φορέων, εταιριών  και μερικές φορές ευκατάστατων και πρόθυμων  να συνεισφέρουν συμπατριωτών μας, όλα αυτά τα διαφορετικά και ωραία, μπορούν  να υπάρχουν σήμερα, να αναπτύσσονται, να προσφέρουν, να μας τιμούν. 
Θεωρώ όλες αυτές τις προσπάθειες και τους προσανατολισμούς  ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες και σημαντικές , γιατί αφορούν σε περισσότερο «ευγενή» κατά την γνώμη μου αθλήματα και λιγότερο βίαια και διεφθαρμένα όπως κατά την ταπεινή μου άποψη νομίζω πως είναι το ποδόσφαιρο.
Διάβασα τις τελευταίες μέρες στα τοπικά saite τα αποτελέσματα από τα τοπικά μας ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα ( τόσο στην δική μας περιοχή όσο και στην  γειτονική Φωκίδα ). Και έκανα τη σκέψη να πληροφορηθώ και την βαθμολογική κατάταξη των ομάδων του Δήμου μας και της περιοχής
Διαπίστωσα  πως λίγο ως πολύ οι ομάδες του Δήμου μας σε παρόμοια βαθμολογική θέση βρίσκονται. Μα αυτό που με προβλημάτισε προξενώντας μου αλγεινή εντύπωση ήταν ότι όλες είχαν 
Α)  περίπου τους μισούς βαθμούς  απ` το  Ρεγγίνη !!! 
και Β ) τους ίδιους περίπου με το Καλαπόδι!!! 
Αυτό δεν είναι βέβαια εκ προοιμίου ή εξ ορισμού κακό, αλλά είναι μάλλον εξευτελιστικό και βέβαια όχι προς τέρψιν ….
Παίζουμε «μπάλα» μεταξύ μας και γύρω-τριγύρω απ` τις έδρες μας  δηλαδή με τους γείτονές μας κι αυτό το λέμε πρωτάθλημα!! Παίζουμε με μικρά χωριά ( ως προς το πληθυσμιακό κριτήριο ) και απ` το μεν ένα υπολειπόμεθα στη βαθμολογία κατά 50% !!  με το δε άλλο σχεδόν ισοβαθμούμε !!
Δεν μου μοιάζει για ικανοποιητική αυτή η εικόνα ειλικρινά. Ούτε για άξια λόγου η προσπάθεια. Μπορούμε και καλύτερα ίσως .
Δεν ξέρω εάν εγώ είμαι τόσο παράξενος ή το παράξενο και παράταιρο είναι, πως   ένας μικρός Δήμος με εικονικό μάλιστα πληθυσμό μόλις 10.000 κατοίκων, να επιμένει να έχει, να συντηρεί, να χρηματοδοτεί και να εκπροσωπείται ποδοσφαιρικά από τρεις!! ποδοσφαιρικές ομάδες!! Και λέω τρεις γιατί μόλις προχθές ήταν δυστυχώς τέσσερις !! Υπήρχε και ο Πανζελιακός, του οποίου προς ώρας ανεστάλη φαίνεται η σχετική δραστηριότητα.  Μεγάλοι Δήμοι της Αττικής κι άλλοι πολλοί σ` ολόκληρη την Ελλάδα όπως θα γνωρίζετε , με πενταπλάσιους και δεκαπλάσιους πληθυσμούς  διατηρούν  μία ή το πολύ δύο ομάδες κι αυτές  με μεγάλες δυσκολίες. Εμείς δείχνουμε να είμαστε πληθωρικοί σε όλα μας! 
Βρίσκετε λοιπόν ως λογικό? ένας μικρός Δήμος σαν το δικό μας, να έχει παρ` ολίγον τέσσερις ομάδες ποδοσφαίρου!! 
όταν ( συγκριτικά ) δεν έχει καν ετησίως ούτε το 1/2ον  σε αριθμό γεννήσεων από αυτόν που απαιτείται για  να στελεχώνονται αγωνιστικά οι ομάδες αυτές??  Τι ακριβώς εκπροσωπούν , τι κατορθώνουν και τι αποδίδουν ως όφελος στις τοπικές μας κοινωνίες? Με τι ψευδαισθήσεις ενδεχομένως ζούμε όλοι εμείς ??  Μια ισοβαθμία  με το Καλαπόδι? και μια βαθμολογική υστέρηση κατά 50% απ` το Ρεγγίνη?? μας καλύπτουν? 
Εμένα, ο απολογισμός αυτός δεν μου μοιάζει για ικανοποιητικός το ξαναλέω. Είναι φτωχός και ανάξιός μας . Φαντάζομαι πως ούτε  κοντά μπορεί να βρίσκεται στα όνειρα και στις επιδιώξεις των λιγοστών έτσι κι αλλιώς ‘ηρωικών’ ανθρώπων που εξακολουθούν να ασχολούνται με τα «ποδοσφαιρικά» της περιοχής μας. 
 Ο Καλλικράτης αγαπητοί φίλοι,  συνένωσε Δήμους,  ακριβώς  με σκοπό και στόχευση να τους κάνει δυνατότερους, αποδοτικότερους, πιο σύγχρονους, περισσότερο ωφέλιμους στους δημότες τους .
Μόλις  προχθές, όσοι από εσάς είχαν την πρωτοβουλία για την διεκδίκηση της επαναδρομολόγησης κάποιου τρένου, μαζί σας κι ο Δήμος ως θεσμός, προβάλατε ως κεντρικό σύνθημα της προσπάθειά σας το: « η ισχύς εν τη ενώσει » και « μόνο με ενότητα  έρχονται και επιτυγχάνονται τα καλά αποτελέσματα». 
    Αν έτσι λοιπόν είναι ( και δεν το λέμε απλά και μόνο για κατανάλωση κι όταν μας  βολεύει , αλλά πράγματι το πιστεύουμε και μας εκφράζει ),  τότε θεωρώ πως το ίδιο θα πρέπει να ακολουθήσουμε και σε κάθε άλλη Δημοτική μας προσπάθεια. 
Η ένωση παράγει δύναμη και αποτελέσματα, αυτό δεν ισχυριζόμαστε??  
Μπορεί να είμαστε, ως τοπικές κοινωνίες, διαφορετικοί σε μερικά πράγματα, να έχουμε άλλη προσέγγιση και οπτική, με τις ιδιαιτερότητές μας,  αλλά καλώς–κακώς είμαστε  πια εδώ και μιά δεκαετία ένας ενιαίος Δήμος  και φυσικά «καταδικασμένοι» πλέον  να συμβιώσουμε όσο μπορούμε αρμονικά, να συνεννοηθούμε ,  να προχωρήσουμε μαζί.  
Μέσα σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται ( αν όντως καταβάλλονται ) προς την κατεύθυνση αυτή, ας χωρέσουμε και μια ακόμη.
Νομίζω πως αξίζει τον κόπο. Ας κάνουμε μια προσπάθεια  ξεπερνώντας εμμονές και τοπικισμούς, να συνενώσουμε δυνάμεις παντού όπου μπορούμε, για να εκπροσωπηθούμε  συνολικά ως Δήμος  αποτελεσματικά και επάξια. 
Απ` την  νέα λοιπόν ποδοσφαιρική περίοδο,
ας επιχειρήσουμε μια ειλικρινή προσπάθεια για να δημιουργήσουμε μια ομάδα ποδοσφαίρου που θα μας εκπροσωπεί και θα μας εκφράζει όλους. Μια ομάδα με δυνατότητες άξιας στελέχωσής της πολύ μεγαλύτερες αφού θα εκλείψει η πολυδιάσπαση που επικρατεί μέχρι σήμερα. 
Με οικονομικές δυνατότητες επίσης μεγαλύτερες μιάς και θα χρηματοδοτείται απ` όλους μας κι απ` όλες τις πηγές  μία ομάδα κι όχι τέσσερεις!!  Με προοπτικές πραγματικά πολύ καλύτερες. Μιάς και η ομάδα αυτή δυναμωμένη απ` τους αξιότερους και καταλληλότερους κάθε χωριού μας στον τομέα αυτό, θα διεκδικεί πλέον με καλύτερες προϋποθέσεις και όρους, διακρίσεις σημαντικές και όχι μόνο παραμονή στην κατηγορία, ή θέση «οπισθοφυλακής»  στον βαθμολογικό πινάκα και «ντροπής»  πίσω απ` το  Καλαπόδι και το Ρεγγίνη και λίγο πιο πάνω (ευτυχώς) απ` τη  Μενδενίτσα!!
Θα με ρωτήσετε τώρα αναπόφευκτα, πως θα μπορούσε να γίνει αυτό χωρίς  σοβαρές διαφωνίες, μιας και το επιδιωκόμενο θα είναι πρωτόγνωρο, οι κοινωνίες μας τελούν εν διαστάσει και οπωσδήποτε το εγχείρημα θα έχει τις δυσκολίες του . 
Αγαπητοί φίλοι χρειάζονται μόνο: καλή διάθεση, συγκλήσεις  και πίστη στον καινούργιο στόχο. Που θα αφορά σε μια δυνατή ομάδα, επάξια του Δήμου μας , για αξιοπρεπή πορεία και καλά αποτελέσματα. Έτσι μόνο θεωρώ πως έχει και βρίσκει νόημα  η τόσο  μεγάλη προσπάθεια που είναι αναγκασμένοι να καταβάλουν μέχρι και σήμερα,  λιγοστοί μόνο συμπολίτες μας είτε στη μια άκρη του Δήμου , είτε άλλοι λίγοι στην άλλη άκρη… κι εδώ κι εκεί και παραπέρα, δυστυχώς όμως  έτσι χωρίς κανένα άξιο λόγου αποτελέσματα.
Αν το εννοούμε το « η ένωση είναι δύναμη», τότε ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Αν όχι,  τότε ας μην το επικαλούμαστε του λοιπού και κατά το δοκούν κι ας μείνουμε στην  ονείρωξη, στη μιζέρια στις απογοητεύσεις και τις  μικρότητες του χθες. 
Συμπληρωματικά  προτείνω. 
Α) Τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η επιλογή έδρας της μίας νέας αυτής ομάδας να είναι συγκεκριμένα και πλήρως  αξιοκρατικά. πχ: 
α) η ιστορικότητα των ομάδων , β) η πορεία τους στα τοπικά πρωταθλήματα όλα αυτά τα χρόνια, γ) οι ανώτερες διακρίσεις τους και ο αριθμός τους , δ) η δουλειά τους σε ακαδημίες και φυτώρια αθλητών , ε) η ανάδειξη μεγάλων ή τέλος πάντων αθλητών με διάκριση και γνωστή  πορεία στο χώρο , στ) η επάρκεια των γηπεδικών κλπ εγκαταστάσεων ζ) η γνώμη όλων των σημερινών διοικήσεων των υπαρχόντων ομάδων, η) η γνώμη όλων των εκλεγμένων τοπικών συμβουλίων και των 16 κοινοτήτων του Δήμου μας .
Β) Το όνομα και το έμβλημα της ομάδας:  α) εάν μεν κατά τη διαβούλευση προκριθεί η ενσωμάτωση σε υπάρχουσα ομάδα ( με βάση τα κριτήρια που αναφέραμε, ενδεχομένως και άλλα..) τότε φυσικά θα παραμείνουν αυτά ως έχουν σήμερα. β) εάν επιλεγεί η δημιουργία νέου εξ αρχής σχήματος , τότε αυτά θα προσδιοριστούν με βάση την έμπνευση και τις προτάσεις που θα ακουστούν.
 Γ)  Οι  προπονήσεις της ομάδας  μπορεί να καθοριστεί να γίνονται, αναλόγως της γνώμης και του αρμόδιου προπονητή βέβαια, κάθε τόσο και σε διαφορετικό γήπεδο απ` τα σημερινά υπάρχοντα για να μην  θεωρηθεί πως εγκαταλείπονται πλέον τα άλλα χάριν του ενός. Και να επιτυγχάνεται κιόλας έτσι και ισομεταχείριση ως προς  τα χιλιόμετρα μετακίνησης των αθλητών στο χώρο προπόνησης, μιας και η ομάδα θα συγκροτείται από αθλητές προφανώς προερχόμενους και από διαφορετικά σημεία του Δήμου.
Δ) Η στελέχωση του αγωνιστικού τμήματος της ομάδας , φυσικά και θα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του προπονητή και τα κριτήρια επιλογής των αθλητών απολύτως αθλητικό-αξιοκρατικά.
Για όλα αυτά και για άλλα τόσα, θα μπορούσαμε όλοι μας να καταθέσουμε την προσωπική μας γνώμη και να συμβάλουμε στην καλύτερη δυνατή  δομή  του σχήματος . Γιαυτό , θα υπάρξει νομίζω εάν χρειαστεί και η ευκαιρία και ο χρόνος.

Εκείνο όμως  που  πρέπει  και είναι απαραίτητο να προηγηθεί, είναι η ωρίμανση  της ιδέας.  Η πίστη πως το καινούργιο που θα έρθει θα είναι καλύτερο , μεγαλύτερο, αξιότερο, αντιπροσωπευτικότερο και κυρίως επιβεβλημένο. Χρειάζεται να σφυρηλατήσουμε την ενότητά μας ως Δήμος, με τις διαφορές μας μεν, αλλά και με κοινές προοπτικές.  Και μια τέτοια προσπάθεια θα αποτελούσε ίσως  μια καλή, μια νέα αρχή για ανάλογες δράσεις που θα μας οδηγήσουν σιγά- σιγά σε πιο συγγενείς αν όχι κοινές αντιλήψεις για τα Δημοτικά μας πράγματα, για τις Δημοτικές μας υποθέσεις και την απαραίτητη και πολύτιμη κοινωνική μας συνοχή. 
Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά ως αντίπαλοι και ανταγωνιστές . Μπορούμε όμως κάπου να οδηγηθούμε, κάτι να καταφέρουμε ως ομόγνωμοι συνδημότες . Και γιαυτό από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε. Με συναντίληψη και αισιοδοξία . Δεν θέτουμε τίποτα εν κινδύνω. Αξίζει να πειραματιστούμε άφοβα κι αν πετύχουμε σε ένα , θα ακολουθήσουν και πολλά περισσότερα  Έτσι οικοδομείται νομίζω η απαραίτητη συνοχή των τοπικών κοινωνιών μας που δεν πρέπει να παραμείνουν παρελθοντολογικές και στείρες .
Αλλά να διευρύνουν ορίζοντες, να θελήσουν να περπατήσουν  νέους δρόμους , να γεννήσουν καινούργια πράγματα , να κτίσουν νέες σχέσεις που θα δώσουν αποτελέσματα και προοπτικές δημιουργικές .
       Επειδή δυστυχώς δεν διαθέτω αγαπητοί φίλοι την ικανότητα ( και συγχωρήστε με  γιαυτό ), να μαζεύω και να χωράω τις σκέψεις  μου μέσα σε λίγες γραμμές , τελειώνω για σήμερα εδώ και δεν σας κουράζω άλλο. Αλλά θα μου επιτρέψετε να ολοκληρώσω την άποψή μου μία επόμενη φορά, γιατί όσοι τουλάχιστον έχει τύχει να διαβάσετε κατά καιρούς απόψεις μου,  μάλλον θα έχετε διαπιστώσει πως διατηρώ την «κακή» συνήθεια  να θέλω να συνοδεύω πάντα τις προτάσεις μου με μια σειρά από επιχειρήματα που εγώ κάθε φορά θεωρώ ως απαραίτητα στοιχεία θεμελίωσης των απόψεών μου….                                                            
 Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση 
 ΘΑΝΑΣΗΣ   ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
**Στο επόμενο, πρώτα ο Θεός, θα αναφερθώ  και στις συνέργειες  που μπορούν να επιτευχθούν και με όμορες  κοινότητες, πέραν εκείνων του δικού μας  Δήμου.

Σχόλιο Amfiklia blog
Η δική μας άποψη είναι εντελώς διαφορετική από αυτή του αναγνώστη μας. Θεωρούμε το ποδόσφαιρο τον βασιλιά των αθλημάτων και δεν είναι απαραίτητο να κάνει κανείς πρωταθλητισμό σώνει και καλά. Ειδικά σε περιπτώσεις χωριών σαν τα δικά μας αυτό που γίνεται νομίζουμε ότι είναι και το σωστό. Δηλαδή να αγωνίζονται οι ομάδες εκεί που μπορούν βάση των οικονομικών τους και μέχρι εκεί μόνο. Οσο ανεβαίνει κατηγορία τόσο αυξάνονται τα έξοδα και τόσο φτάνεις με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία. (Ρωτήστε και τον Ανδρούτσο Γραβιάς να σας πουν).
Επίσης η συμμετοχή στα πρωταθλήματα είναι καλή και για την χαρά του παιχνιδιού και για την αξιοποίηση κάποιων νεαρών και ελπιδοφόρων παικτών. 
Δεν βρίσκουμε κανένα λόγο να γίνει συννένωση με καμία άλλη ομάδα, η οποία μπορεί να πάει καλά  (χωρίς να είναι σίγουρο), κάποια χρόνια αλλά στην ουσία δεν θα εκπροσωπεί κανένα και θα είναι καταδικασμένη σε βάθος χρόνου να αποτύχει, τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά.
Μια χαρά είναι όλες οι ομάδες έτσι όπως είναι. Ας τις αφήσουμε στην ησυχία τους και ας χαρούμε το παιχνίδι.

5 σχόλια:

  1. Είναι πολύ εύκολο να απαξιώνονται οι προσπάθειες ανθρώπων, από κάποιους που θυμούνται το χωριό για να κρίνουν ή να κατακρίνουν!Όλα όσα γράφτηκαν, δεκτά, αλλά να αναλογιστούμε τι έχουμε κάνει,τι έχουμε προτείνει και Πού έχουμε βοηθήσει για γίνουν πράξη και να πάει πιο ψηλά ο τόπος!Στο τέλος της σεζόν, θα προκηρυχθούν εκλογές,πολύ θα χαρώ να παρευρεθείτε στη γενική συνέλευση!Πληροφοριακά,το καλαποδι είχε μπάτζετ γύρω στις 50.000,απ όσο ξέρω κι ήταν στην Α Φθιώτιδας,έπεσε στη Β για οικονομικούς λόγους, εγώ προσωπικά, που είμαι στην ομάδα από το 1994,δεν θα ήθελα να συμβεί ποτέ αυτό στο Παρνασσό!Όσο για το Ρεγγίνι,κερδίσαμε 0-4...Δεν υποτιμω καμία ομαδα,ειναι αθλος μονο που υπαρχουν στο πρωταθλημα,αυτο ισχύει και για μας φυσικα!Οπως λεμε και στο χωριο μας,εξω απ το χορο,πολλά τραγούδια λεμε! Τσαπρούνης Γιώργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πολύ εύκολο να απαξιώνονται οι προσπάθειες ανθρώπων, από κάποιους που θυμούνται το χωριό για να κρίνουν ή να κατακρίνουν!Όλα όσα γράφτηκαν, δεκτά, αλλά να αναλογιστούμε τι έχουμε κάνει,τι έχουμε προτείνει και Πού έχουμε βοηθήσει για γίνουν πράξη και να πάει πιο ψηλά ο τόπος!Στο τέλος της σεζόν, θα προκηρυχθούν εκλογές,πολύ θα χαρώ να παρευρεθείτε στη γενική συνέλευση!Πληροφοριακά,το καλαποδι είχε μπάτζετ γύρω στις 50.000,απ όσο ξέρω κι ήταν στην Α Φθιώτιδας,έπεσε στη Β για οικονομικούς λόγους, εγώ προσωπικά, που είμαι στην ομάδα από το 1994,δεν θα ήθελα να συμβεί ποτέ αυτό στο Παρνασσό!Όσο για το Ρεγγίνι,κερδίσαμε 0-4...Δεν υποτιμω καμία ομαδα,ειναι αθλος μονο που υπαρχουν στο πρωταθλημα,αυτο ισχύει και για μας φυσικα!Οπως λεμε και στο χωριο μας,εξω απ το χορο,πολλά τραγούδια λεμε! Τσαπρούνης Γιώργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ18 Δεκεμβρίου 2019 στις 12:43 π.μ.

    Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ μου ειναι σε δυο συνεχομένα σχόλια επειδή διαφορετικά δεν ηταν εφικτή.Eπίσηs μη εχονταs πρόσβαση στο facebook ΑΠΑΝΤΩ σε ολουσ σαs μονο εδω. Αγαπητοί συμπατριώτες Γιώργο, Χρήστο και Γιαννη.Δεν σας γνωρίζω προσωπικά(προφανώς πολύ νεώτεροι από μένα….)αλλά πράγματι με την ανάρτηση των σχολίων σας κερδίσατε ειλικρινώς την εκτίμησή μου. Γιατί είναι ίσως η πρώτη φορά, που σχόλια σε προτάσεις και κείμενά μου γίνονται με ονοματεπώνυμο και θαρρετά. Μπράβο σας !! Συνήθως κάποιοι ελεεινολογούν ασύστολα και βέβαια ανωνύμως!! Σε ότι αφορά τον διαχειριστή του Blog , η εκτίμησή μου είναι θεωρώ γνωστή, δεδομένη και διατυπωμένη επανειλημμένως ιδιωτικά και δημόσια. Τώρα, σε ότι αφορά την ουσία των σχολίων σας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως σε πολλά σημεία του κειμένου ( επειδη ατυχώς πολλές φορές και άθελά μας κατά την ανάγνωση μάς ξεφεύγουν ), αναφέρομαι ακριβώς στην μεγάλη, ανιδιοτελή, αξιολογότατη και «ηρωική» όπως χαρακτηριστικά αναφέρω, προσπάθεια όλων των μελών των Δ.Σ. κι όλων των συλλόγων με ότι κι αν ασχολούνται , όπου και αν εδρεύουν. Αλλά και την ενεργό συμπαράσταση κι άλλων συμπολιτών μας που πασχίζουν και δρουν επικουρικά στις προσπάθειες των τοπικών φορέων, δεν παραλείπω να εκθειάσω ( κι όχι βέβαια να κατακρίνω όπως μου λέτε ότι κάνω ). Επομένως καμιά δράση – προσπάθεια ή επιλογή ΔΕΝ απαξίωσα εγώ ( όπως μου προσάπτετε ) είτε συλλογική είτε ατομική.
    Ισα- ισα το αντίθετο μάλιστα . Θεωρώ τις προσπάθειες όλων σας από σημαντικές έως «ΗΡΩΙΚΕΣ» ( και με αποδείξεις αυτό, εντός του κειμένου μου ). Αναφορικά με το θέμα ποδόσφαιρο, εγώ μια γνώμη διατύπωσα , επιχειρηματολογώ γιαυτή την πρόταση, δεν προτείνω διάλυση σωματείων ούτε ‘συστολή’ δράσεων . Νέα οπτική επικαλούμαι που ίσως ως ευκαιρία να οδηγήσει , πιθανόν, σε γενικότερες συνέργειες που τις χρειαζόμαστε και τις θεωρώ απαραίτητες εάν θέλουμε να ελπίζουμε σε συνοχή και κοινή αντίληψη.
    Γιατί δεν βρίσκω τι νόημα έχει να παριστάνουμε προσποιούμενοι σαν τοπικές κοινωνίες, πως είμαστε «ένα» ενώ είμαστε «τρία» και τι προοπτική έχει να ‘καμωνόμαστε’ τους φίλους ενώ αισθανόμαστε αντίπαλοι!! Η κοινωνική συνοχή απαιτεί προσπάθεια και τουλάχιστον διάθεση διαλόγου, συνεννόησης, ανοχής του διαφορετικού. Χρειάζεται λοιπόν π ε ί ρ α μ α. Η μυωπική ή «η μονόφθαλμη» οπτική δεν θα οδηγήσει πουθενά. Και ας μην εστιάζουμε αγαπητοί φίλοι στο ζήτημα του ποδοσφαίρου μόνο. Εγώ αναφέρομαι εξ αφορμής αυτού, κι αυτή είναι η πρόθεσή μου, στο γενικότερο status το οποίο κατά τη γνώμη μου ως έχει, δεν φανερώνει λύσεις, δεν προσφέρει ελπίδα, δεν παρουσιάζει προοπτικές. Κι ούτε με απασχολεί τόσο εάν οι ομάδες μας βρίσκονται ένα-δύο βαθμούς πάνω ή κάτω από κάποιες άλλες. Αυτό που με ενδιαφέρει πρωτίστως και προσπαθώ με την πρότασή μου να θέσω στο δημόσιο διάλογο και ως προβληματισμό και ως δυνατότητα, είναι η εξέταση ενδεχόμενης διαφορετικής προσέγγισης του θέματος . Και έτσι θα σας καλούσα και θα σας παρακαλούσα να την εξετάσετε και να την κρίνετε. Αλλιώs πωs, αισθάνομαι πωs με αδικείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ18 Δεκεμβρίου 2019 στις 12:57 π.μ.

    ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: Ως προς το ενδιαφέρον και την αγάπη στο τόπο , θεωρώ πως δεν πρέπει να αμφισβητούνται ούτε για μένα ούτε για κανέναν άλλο. Και είναι μάλλον σωστό να μην νοούνται βέβαια «προνόμια» ορισμένων, αλλά όλων μας νομίζω. Για την προσωπική μου τώρα συμβολή στα τοπικά μας πράγματα, μονάχα δυο λόγια. Καλό είναι σε όλους μας να μην ξεχνάμε ( και κυρίως εσείς οι νεώτεροι βέβαια γιατί προχωρώντας στη ζωή θα το βρείτε μπροστά σας ) ότι : «υπάρχουν πράγματα που γίνονται χωρίς να λέγονται και πράγματα που λέγονται χωρίς ποτέ να γίνονται». Δεν διεκδικώ επαίνους, ποτέ και αποδεδειγμένα δεν τους γύρεψα. Αλλά κι η ταπεινότης μου επιτρέψτε μου να πω, κάπου- κάπου κι όσο οι «δυνάμεις μου» το επιτρέπουν, το χεράκι βοήθειας το βάζει. Σιωπηλά κι όχι κομπορρημονώντας. Αυτοί που πραγματικά ασχολούνται…. πιστέψτεμε κάτι ξέρουν.
    Σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας να συμμετάσχω στις μελλοντικές προσπάθειες της ομάδας , αλλά όπως ήδη στις πρώτες γραμμές της επιστολής μου αναφέρω , δεν είχα ποτέ και δεν έχω καμιά σχέση με το συγκεκριμένο σπορ . Επομένως δεν διεκδικώ συμμετοχές ή οφίτσια και καθόλου χρήσιμη δεν θα ήταν η ενεργή μου παρουσία… ειλικρινά. Είναι λοιπόν κάτι που το λέω ο ίδιος και γιαυτο θεωρώ πως εκ περισσού και καθ` υπερβολή μου το επισημαίνετε εσείς. Μην με παρεξηγείτε λοιπόν. Δεν υποδεικνύω σε κανένα σας τι να πράξει ο ίδιος, ούτε απαξιώνω την μεγάλη σας, κοπιαστική και ανυστερόβουλη ενασχόληση με το σπόρ. Αντίθετα την εκθειάζω. Μια σκέψη έκανα μόνο ( που ενδεχομένως με την ανοχή του amfiklia blog να την ολοκληρώσω κιόλας πρώτα ο Θεός την επομένη φορά ) μήπως αυτές οι ηρωικές σας πράγματι προσπάθειες έδιναν «συναθροισμένες» καλύτερο αποτέλεσμα και κυρίως το έναυσμα και την ευκαιρία και για άλλες κοινές προσπάθειες σε ένα σωρό τομείς της Δημοτικής μας ζωής . Εξάλλου εξ όσων θυμάμαι, ανάλογες σκέψεις,ακόμη και πρωτοβουλίες (και παλι τότε με δική μαs προταση) είχαν αναληφθεί και στο παρελθόν και έγιναν μάλιστα συναντήσεις και σχετικές συζητήσεις. Με τι μόνη διαφορά ότι τότε, δεν έτυχαν δυσμενών σχολίων ούτε θεωρήθηκαν ‘υπονομευτικές’ και ‘αστείες’ όπως τώρα . Θα μου πείτε αλλάζουν οι καιροί!! Ναι. Αλλά και οι συμπεριφορές των ανθρώπων??
    Σας ευχαριστώ πάντως ειλικρινά για τους σχολιασμούς σας κι γιαυτόν τον έστω άτυπο μικρό διάλογο. Κι αν σας απαντώ να είστε βέβαιοι , πως δεν το κάνω για να αντιπαρατεθώ μαζί σας ούτε για να σας λογοκρίνω. Αλλά γιατί ακριβώς τιμώντας τη διάθεσή σας να σχολιάσετε την πρότασή μου επωνύμως!! ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ να φανώ ή να εκθλιφθεί, πως «αγνοώ» τους σχολιασμούς σας και τους προσπερνώ απαρατήρητους, ενώ είναι όντως σημαντικοί και «διαφωτιστικοί» για μένα. Με εκτίμηση ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 16-12-2019

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ προσωπικά, μπήκα στη διαδικασία να απαντήσω επειδή κάποιες προτάσεις-χαρακτηρισμοί μου φάνηκαν υπερβολικοί κι απαξιωτικοι, είτε για εμάς,είτε για αντιπάλους!Ή διοίκηση είναι πολύ δύσκολο κομμάτι, κι ακόμα πιο δύσκολη για κάποιους σαν εμάς που έχουμε υπάρξει και παίκτες!Ελπίζουμε και παλεύουμε για το καλύτερο της ομάδας και του χωριού!Ζούμε στην Αμφίκλεια, δουλεύουμε στην Αμφίκλεια και κάνουμε ότι περνάει από το χέρι του καθενός!Κάθε βοήθεια δεκτή,για το καλό όλων μας!Χρόνια πολλά σε όλους!Τσαπρούνης Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.