Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Συμμετοχή του ΓΕΛ Κάτω Τιθορέας στο Athens EU Model Junior 2019


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμμετοχή του ΓΕΛ Κάτω Τιθορέας στο Athens EU Model Junior 2019

 Το ΓΕΛ Κάτω Τιθορέας ήταν ένα από τα 16 Λύκεια από όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας που επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν στο τριήμερο πρόγραμμα Προσομοίωσης Ευρωπαϊκών Οργάνων Athens EU Model Junior, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα  από τις 27 μέχρι τις 29  Νοεμβρίου 2019.
Η προσομοίωση συνδιοργανώνεται από το Europe Direct που φιλοξενείται στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης  και Πολιτικής  του  Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Κύριος στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση  των μαθητών σχετικά με τον τρόπο  λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την διαχείριση επίκαιρων προβλημάτων.
Συγκεκριμένα, η προσομοίωση αφορούσε στις εργασίες δύο οργάνων της Ε.Ε.:  της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής και του  Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων με θέμα την προσφυγική κρίση. Καθένα από τα δεκαέξι σχολεία συμμετείχε με έξι μαθητές Λυκείου. Οι συμμετέχοντες ανέλαβαν να υποδυθούν τον ρόλο αξιωματούχων της Ένωσης (Επιτρόπων) ή Υπουργών των Εξωτερικών των κρατών-μελών ή άλλους ρόλους, Συμβούλων των Υπουργών Εξωτερικών, Αντιπροέδρων, Δημοσιογράφων και άλλων φορέων που εμπλέκονται στην προσφυγική κρίση, όπως  ο Επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και μη κυβερνητικές οργανώσεις (Γιατροί χωρίς Σύνορα, Διεθνής Αμνηστία, Διεθνής Ερυθρός Σταυρός). Τα δύο όργανα συνεδρίασαν με αφορμή μια εικονική προσφυγική κρίση και, ακολουθώντας όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται, κατέληξαν να ψηφίσουν και να συντάξουν κείμενα σχετικά με τη λήψη μέτρων για τη διαχείρισή της.

Οι μαθήτριες του ΓΕΛ Κάτω Τιθορέας είχαν αναλάβει τους ρόλους του Υπ. Εξ. Ελλάδας (Ε. Χαλκιά), του Υπ. Εξ. Κροατίας (Γ. Χαραλάμπου), του Υπ. Εξ. Φινλανδίας (Σ. Κατσινέλου), του Συμβ. Υπ. Εξ. Πολωνίας (Β. Καραγιάννη), του Επιτρόπου Ενεργειακής Ένωσης (Α. Γαζή) και του Δημοσιογράφου της Ευρ. Επιτροπής (Ι. Δημοπούλου) με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Γ. Τσούμα (ΠΕ05) και συνοδό  την κ. Λ. Μάκκα  (ΠΕ02).
Οι εργασίες της προσομοίωσης φιλοξενήθηκαν στο κτήριο της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας στην Αθήνα. Οι καθηγητές συμμετείχαν σε παράλληλο πρόγραμμα διαλέξεων για θέματα σχετικά με την Ε.Ε. που εμψυχώθηκε από την Αν. Καθ. Ε. Δούση (ΕΚΠΑ), την Δρ. Φ. Χατζησταύρου (ΕΛΙΑΜΕΠ) και την Δρ. Α. Δημητριάδη (Πρ.Μετανάστευσης ΕΛΙΑΜΕΠ). Μετά το τέλος των εργασιών της προσομοίωσης οι μαθητές, συνοδευόμενοι από τον Γενικό Διευθυντή του ΕΛΙΑΜΕΠ καθηγητή κ. Παγουλάτο, επισκέφθηκαν το Κ.Π.Ι.Σ.Νιάρχος, όπου ξεναγήθηκαν στην αναδρομική έκθεση ζωγραφικής «Ποιητικά» του Γιάννη Ψυχοπαίδη και συνομίλησαν με τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Η τελετή λήξης έλαβε χώρα στο κεντρικό κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου, εκτός από τους διοργανωτές, παρευρέθηκαν η Υφυπουργός Παιδείας κ. Σ. Ζαχαράκη και ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Α. Δημόπουλος.
Οι διοργανωτές ανέλαβαν όλα τα έξοδα της μετακίνησης, της συμμετοχής και της φιλοξενίας των μαθητών και των συνοδών καθηγητών.
Το ΓΕΛ Κάτω Τιθορέας ευχαριστεί όλους όσοι εργάστηκαν για το Athens EU Model Junior 2019, το ΕΛΙΑΜΕΠ, το Europe Direct του ΕΛΙΑΜΕΠ, το Εργαστήρι Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης  και Πολιτικής  του  ΕΚΠΑ και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για την άρτια διοργάνωση, τη ζεστή φιλοξενία και την ευκαιρία που δόθηκε στους μαθητές ενός μικρού επαρχιακού σχολείου σαν το δικό μας να δουν πώς λειτουργούν στην πράξη τα Ευρωπαϊκά όργανα λήψης αποφάσεων, να συνεργαστούν με μαθητές από όλη την Ελλάδα και να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.