Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Αφιέρωμα στην Αμφίκλεια στην ΕΡΤ2 (ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ) την Πέμπτη στις 20:00

Eπεισόδιο 7
Αμφίκλεια, ένα στολίδι στους πρόποδες του Παρνασσού.
Παλιά όσο κι ο χρόνος.
Με ατέλειωτη ιστορική διαδρομή από την εποχή του Όμηρου μέχρι σήμερα.
Πόλη ατμοσφαιρική με ιδιαίτερο χαρακτήρα σπιτιών, δρόμων και πλατειών.
Υπέροχοι πλακόστρωτοι δρόμοι.
Μεγάλη η δραστηριότητά της στην Επανάσταση του 1821. Ήταν το ορμητήριο σπουδαίων πολέμαρχων, του Καραϊσκάκη, του Ανδρούτσου, του Διάκου.
Πόλη γοητευτική που ατενίζει απ’ τις πλαγιές του Παρνασσού την μεγάλη κοιλάδα του Κηφισού.

Κείμενα-Παρουσίαση- Αφήγηση: Λευτέρης Ελευθεριάδης
Σενάριο - Σκηνοθεσία: Ηλίας Ιωσηφίδης
Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Ιωσηφίδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας – Εναέριες λήψεις: Δημήτρης Μαυροφοράκης
Μοντάζ - Μιξάζ: Χάρης Μαυροφοράκη

1 σχόλιο:

  1. Για να πω την καθαρή αλήθεια πως ένιωσα: (Σε σύγκριση με αφιέρωμα του γίγαντα ΕΡΤ1 καποτε, και σε σύγκριση με την δικιά μας -ερασιτεχνικών προδιαγραφών σε εξοπλισμό παραγωγή-, όταν η Αμφίκλεια είχε δώσει το παρών στην ΔΕΘ, σαν ενεργός δήμος τουριστικής προβολής της Νομαρχίας Φθιώτιδας, και αν δεν με απατά η μνήμη μου επι δημαρχίας Γκρινιατσου), η παραγωγή της ΕΡΤ2 ήταν «φτωχή» σκηνοθετικής παρουσίας, διεύθυνσης φωτογραφίας, ενας μάλλον μονόλογος του τέως Λυκειάρχη κ. Βασιλειου, σε ρεπόρτερ που δεν είχε ερωτήσεις, που δεν είχε απορίες, που δεν είχε δημοσιογραφική λαογραφική γνώση, που δεν είχε διαβάσει έστω το βιβλίο «Αμφίκλεια» του Ενισλειδη, να μπορεί να εξιτάρει με ερωτήσεις του την περιγραφή-αφήγηση. Ένας διευθυντής φωτογραφίας δεν δείχνει ποτέ γενικό πλάνο του νεκροταφείου είτε για να δειξει τον αρχαίο εναπομείναντα Πύργο, η το Δαδί από την Δύση προς την πλαγιά. Δεν μπορεί να μην αναφέρεται ότι η Αμφίκλεια είχε τις ρίζες της στην αρχαία Αμφίκαια κατά τον Παυσανια, η ότι η δεύτερη ονομασία Δαδί οφείλεται στα πολλα δαδιά που είχε ο Παρνασσος πριν καεί δις, το 1977 και 1997. Δεν μπορεί να μην αναφέρεται η εύρεση της Παναγιάς της Γαυριώτισσας (εικόνα) και να μην δείχνετε το σημείο, όταν γίνεται εκτενής μνεία στο Μοναστήρι. Το Δαδί έχει διαφορετικές οπτικές γωνιές από Ανατολή, Δύση. Βορρά και Νότο. Το Δαδί έχει με 17 χιλιόμετρα άσφαλτο από την Μ.Ο.Μ.Α φτιαγμένη προσπέλαση στο καλυτερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας. Την Φτερολακα. Το Δαδί έχει τουριστική υποδομή, ξενώνες πολυτελείας, καφέ μπαρ και ρεστωραντ, ταβέρνες και γενικά τουριστική υποδομή και δεν έχει την μερίδα που του αναλογεί στην τουριστική Ελλαδική πιτα. Προσωπικά λοιπόν πιστεύω ότι ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ η Αμφίκλεια σαν τίποτε περισσότερο από μια φτηνή παραγωγή της ΕΡΤ2, χωρίς έστω ένα πλάνο του ιστορικού χορευτικού λαογραφικού συλλόγου που σε αυτον οφείλει και την διευρυμένη πολιτιστική του γενικά προβολή και του οποίου ο κ. Βασιλείου έχει διατελέσει πρόεδρος. Επειδή έχουμε κάνει χρόνια τηλεόραση, εγώ γενικά από την παραγωγή είμαι απογοητευμένος. Η ΕΡΤ2 ήταν σαν να ήθελε να μας δειξει ένα ερημικό κεφαλοχώρι και με κόστος μηδενικό να δείχνει τα αδέσποτα σκυλιά στον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό της Αμφίκλειας, ούτε καν το μνημείο των εκτελεσθέντων, ούτε καν κόσμο στην κάτω Πλατεία, ούτε καν τιποτα. Γενικά θα έπρεπε οι φορείς να ελέγξουν το υλικό της προβολής της Αμφίκλειας από την ΕΡΤ2 πριν προβληθεί, να έχουν τις ενστάσεις τους παρουσία και άλλων ανθρώπων που γνωρίζουν την ιστορια του τόπου, τον τρόπο φωτογράφησης, τον τρόπο βιντεοσκόπησης. Πρόχειρο το αποτέλεσμα για μένα, και το μόνο ενδιαφέρον του δεύτερου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης να καλύψει μισή ώρα πρόγραμμα. Το πέτυχε, αλλά απέτυχε το Δαδί μου, το Δαδί μας να προβληθεί. Λυπάμαι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.