Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Δαδιώτες κληρικοί


ΔΑΔΙΩΤΕΣ ΚΛΗΡΙΚΟΙ:
Κωνσταντίνος Παπαλεβέντης Ιερέας.   Γεννήθηκε το 1892.
Χειροτονήθηκε Ιερέας το 1923 και διορίστηκε το 1924 εφημέριος στον Άγιο Βλάσιο Αμφίκλειας.
Το 1942 οι Ιταλοί τον τοποθετούν υπεύθυνο για το Δαδί και την περιοχή, για να αποτρέψει ενέργειες των ανταρτών. Ο παπά Κωστής μάλλον το αντίθετο έπραξε με αποτέλεσμα οι Ιταλοί να τον ψάχνουν  σαν έναν από τους κύριους αίτιους για την κατάσταση που επικρατούσε (επιθέσεις – σαμποτάζ κλπ) στο Δαδί.
Τότε αναγκάζεται και βγαίνει στο βουνό όπου και αγωνίζεται μέχρι τη απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Στη συνέχεια λόγω οικονομικών προβλημάτων, εργάζεται σαν τσαγκάρης, δουλειά που είχε μάθει από τον πατέρα του και όπου έβλεπε, εκείνα τα πέτρινα χρόνια, φτώχια – ορφάνια στα παιδιά του Δαδιού αλλά και της γύρο περιοχής, μαθητές στο εδώ Γυμνάσιο, τους εξασφάλιζε τουλάχιστον την δωρεάν υπόδηση κατασκευής του ιδίου.
Ο παπά Κωστής υπήρξε ο παπάς των φτωχών, των αδύνατων, των αδικημένων. Πρόσφερε στους πάντες, ψυχικά, ηθικά, υλικά πάντα δωρεάν. Μέχρι και τα πρόσφορα που έπαιρνε από τον Ιερό Ναό, τα έκοβε μικρά κομμάτια και τα μοίραζε όλη την εβδομάδα στα παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου.
Υπηρέτησε στον Ι. Ν. Αγ. Βλασίου Αμφίκλειας μέχρι τον Ιούλιο του 1970. Τιμήθηκε για την προσφορά του από την Εκκλησία της Ελλάδας.  Ο παπά – Κωστής, υπήρξε πράγματι παπάς Λεβέντης.
[Τα βιογραφικά στοιχεία αντλήθηκαν κυρίως από το σχετικό βιβλίο του π. ΔΙΟΜΗΔΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ] 
Στην φωτογραφία ο παπά – Κωστής Παπαλεβέντης,  εν μέσω κυρίως συγγενών, στην ετήσια εμποροπανήγυρη {παζάρι} της Αμφίκλειας του 1953, εκθέτει προς πώληση την χειροποίητη τσαγκάρικη πραμάτεια του για βιοποριστικούς λόγους (αρχείο Ν.Σ.)     Δ.Ι.Κ.
"Ειρήσθω εν παρόδω"  Τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία των εκκλησιών με τη συμμετοχή των πιστών από την Κυριακή 17 Μαΐου, καθόρισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην ανακοίνωσή της μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασής της και αποφάσισε να αποστείλει σχετικό διευκρινιστικό Εγκύκλιο Σημείωμα προς τους μητροπολίτες για τον καθορισμό των συγκεκριμένων μέτρων, όπως έχουν ορισθεί από τους αρμόδιους φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.