Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Τα μνημεία της Αμφίκλειας από τον "ΦΙΛΙΣΤΩΡ Δαδίου Δρυμίας"

Τα μνημεία κάθε περιοχής αποτελούν ζωτικά στοιχεία της ταυτότητάς της, που έχουν σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό της. Η κωμόπολη της Αμφίκλειας διαθέτει αρκετά μνημεία, που αποτελεί υποχρέωση μας η ανάδειξή τους, αφού φροντίσουμε να τα συντηρήσουμε, να διορθώσουμε τυχόν άστοχες παρεμβάσεις που έχουν γίνει και έχουν αλλοιώσει τη μορφή τους. Η ανάδειξή τους συμβάλλει επί πλέον και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Μεταξύ των πολλών μνημείων της Αμφίκλειας αναφέρουμε την εμβληματική βρύση της Χορευταριάς, μνημείο της περιόδου της οθωμανικής αυτοκρατορίας, και του μεσαιωνικού Πύργου, που περιέχει δομικά στοιχεία του τείχους της αρ-χαίας Αμφίκλειας. Για τα δύο αυτά μνημεία είχαν εκπονηθεί μελέτες από το Δήμo Αμφίκλειας, επί δημάρχου Ιωάννου Τσιτσιπή, από τις αρχιτεκτόνισσες, που ασχολούνται με θέματα αποκατάστασης μνημείων αρχαιολογικής σημασίας, κ. Ξένια Χρυσάφη-Ζωγράφου και Δήμητρα Ζωγράφου. Οι μελέτες κατατέθηκαν στον Δήμο Αμφίκλειας την περίοδο 2010-2011. Καμιά από τις μελέτες, από ότι γνωρίζουμε, δυστυχώς δεν προωθήθηκε μέχρι τώρα.
Μετά από παρέμβαση του κ. Τσιτσιπή ενημερώθηκε η Δήμαρχος για την ύπαρξή τους και έφερε σε επαφή την αρχιτέκτονα κ. Χρυσάφη-Ζωγράφου μαζί της. Η μελέτη της Χορευταριάς ήταν πλήρης με τα τεύχη δημοπράτησης και του Πύρ-γου έτοιμη για αποστολή στην αρχαιολογική υπηρεσία για παρατηρήσεις και μελλοντική χορήγηση άδειας.
Φαίνεται ότι η μελέτη της Χορευταριάς είναι στις προθέσεις της Δημοτικής αρ-χής να την προωθήσει και θα είναι σκόπιμο το ίδιο να γίνει και με την άλλη μελέτη. Δυστυχώς, αυτού του είδους οι μελέτες περνούν από χρονοβόρες διαδι-κασίες και χρειάζεται επιμονή και υπομονή για την υλοποίησή τους.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων αυτών, που θα αποτελέσουν σημαντικά σημεία ανάδειξης της ιστορίας μας, του πολιτισμού μας και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής μας.
Δημήτριος Ιωάν. Βασιλείου
Κοινοτικός Σύμβουλος Αμφικλείας  ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.