Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Χριστούγεννα στον Παρνασσό – Στολισμένα χωριά και καφές δίπλα στο τζάκι (travel.gr)

Είναι ο πιο διάσημος χειμερινός προορισμός. Έχει πανέμορφα χωριά, συγκλονιστική φύση, καλές προτάσεις διαμονής για κάθε τσέπη και εστιατόρια και ταβέρνες με υπέροχες νοστιμιές. Από την κοσμοπολίτικη Αράχωβα, τους πολυφωτογραφημένους Δελφούς, την πνιγμένη στα έλατα Αγόριανη μέχρι τον low profile Πολύδροσο και την ιδανική για οικογένειες Αμφίκλεια, το βουνό έχει προτάσεις για όλους.
Αν το χιονοδρομικό είναι ανοιχτό καθώς αυτή τη στιγμή που γράφεται το κείμενο είναι ακόμα ορφανό από χιόνι, μπορείτε να κάνετε τα πρώτα σας μαθήματα στο σκι -αν δεν είστε γνώστες του σπορ-, να πιείτε καφεδάκι απολαμβάνοντας το χιονισμένο τοπίο ή να παίξετε στο χιόνι σαν παιδιά. Ακόμα και αν το χιόνι δεν μας κάνει τη χάρη, μπορείτε να απολαύσετε αυτοκινητάδες στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Παρνασσού και να περπατήσετε στα μονοπάτια του.  ΠΗΓΗ

Αμφίκλεια
Θα τη βρείτε στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Παρνασσού με φόντο τα έλατα να απλώνεται μισή στην πλαγιά και μισή σε πλάτωμα. Σε αντίθεση με την πολύβουη Αράχωβα, η Αμφίκλεια είναι σαφώς πιο ήσυχη και ιδανική για οικογένειες αφού μπορείτε άνετα να κινηθείτε με το αυτοκίνητο μέσα στο χωριό. Ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός είναι γεμάτη με πανέμορφα παλιά νεοκλασικά, πετρόχτιστα αρχοντικά αλλά και πέτρινες βρύσες. Η κεντρική ή κάτω πλατεία είναι το σημείο αναφοράς, εδώ θα βρείτε καφέ και ταβέρνες για να χαλαρώσετε είτε μετά το σκι είτε μετά τις βόλτες στα γραφικά στενά του χωριού. Αξίζει να επισκεφθείτε το Μουσείο Άρτου και Επαγγελμάτων στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμφίκλειας, όπου θα βρείτε μια πλούσια συλλογή καθημερινών αντικειμένων παλιότερων εποχών αλλά και την ιστορία παρασκευής του ψωμιού από την αρχαιότητα έως σήμερα. Οι πιο must βόλτες στην ευρύτερη περιοχή είναι αυτή στο ξωκλήσι της Αγίας Ιερουσαλήμ του 11ου αι. στην είσοδο της χαράδρας του ρέματος Κεραμιδιού, που είναι χτισμένο μέσα σε μια σπηλιά, στην Αρχαία Ακρόπολη της Αμφίκλειας από όπου θα απολαύσετε όμορφη θέα αλλά και στην Ιερά Μονή Δαδίου του 18ου αι.

Ξενώνας Κυριακή/Photo: Facebook
Διαμονή
Δαδί Αρχοντικό Παρνασσού: Ρομαντικού ύφους ξενώνας σε αρχοντικό του 19ου αι. στην παλιά συνοικία του χωριού με όμορφη διακόσμηση (2234029040, www.xenonasdadi.gr)
Ξενώνας Κυριακή: Ατμοσφαιρικός ξενώνας με εξαιρετικά προσεγμένη διακόσμηση σε μίνιμαλ ύφος (2234029011, www.xenonaskiriaki.gr)
Zaggou Apartments: Προσεγμένα δωμάτια με διαφορετική μεταξύ τους διακόσμηση και ρομαντικές πινελιές (2234022818, www.zaggos.gr)
 Μη σε Μέλλει Tαλιατέλες με απάκι στο Μη σε ΜέλλειΦαγητό
Καλιφόρνια: Ψησταριά με δυνατή σχάρα αλλά και επιλογές σε μαγειρευτά (2234022021)
Το Μαγειριό της Πάνω Πλατείας: Απλός χώρος όπου θα βρείτε νόστιμα μαγειρευτά αλλά και της ώρας (2234022535)
Μη σε Μέλλει: Ατμοσφαιρική αίθουσα σε ρουστίκ ύφος που σερβίρει μαγειρευτά, καλές πίτες και της ώρας (6985642587)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.