Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Παλιότερες αποκριές στην Αμφίκλεια

Γερή και βαθιά η παράδοση και της αποκριάς στην πολυάνθρωπη παλιότερα Αμφίκλεια [εδώ 10ετίες 1950-60].
Διακρίνουμε, προχουντικά, τον τότε Υπουργό Δημόσιας Τάξης Φθιωτό Βαγγέλη Καλαντζή, λάτρη της γνήσιας δημοτικής παράδοσης, να κρατάει στο χορό τον Δήμαρχο της κωμόπολης στην πάνω πλατεία, ενώ παιανίζει η μπάντα της χωροφυλακής δημοτικούς σκοπούς. 
Το γλέντι συνεχιζόταν ακολούθως με ορχήστρες στα πολλά καφενεία, όπου δεν έπεφτε κυριολεκτικά καρφίτσα. 
Προηγουμένως είχαν παρελάσει τα τεράστια άρματα (υπερκατασκευές) τα οποία είναι απορίας άξιο το πώς έστριβαν στους στενούς τότε δρόμους.
 Όλα αυτά χωρίς να χάνεται και ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός την κωμόπολης. Τα γραπτά και προφορικά στοιχεία δείχνουν τις βαθιές και γερές ρίζες στο θέμα και οι οποίες ρίζες έδωσαν στέρεα κλαριά τα οποία ανθίζουν και καρποφορούν έως τις ημέρες μας. 
Ας λάβουμε υπ΄ όψιν και τον τεράστιο μουσικό πλούτο του τόπου, σε σκωπτικά τραγούδια και σκοπούς αυτών των ημερών. Τον πλούτο αυτόν εντόπισε, τραγούδησε, δισκογράφησε και συνεπώς διαφύλαξε η αείμνηστη, μεγάλη Δόμνα Σαμίου, { https://www.youtube.com/watch?v=K5QQ0JoVTq8 } όπως και τοπικοί παραδοσιακοί τραγουδιστές. (https://www.facebook.com/100015368520064/videos/633178602282924 )
Αξίζει μια αποκριάτικη βόλτα στην Αμφίκλεια της παράδοσης, όπως αυτή σώζεται μέχρι σήμερα, για δε τους λάτρεις των χειμερινών σπορ υπάρχει και η εύκολη πρόσβαση, λόγω γειτνίασης, προς τα Χιονοδρομικά Κέντρα Παρνασσού.. Δ.Ι.Καλπύρης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.