Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Μνήμες από το παραθερισμό στις καλύβες στον Παρνασσό (πριν καεί)

Κάνοντας μια απογευματινή βόλτα στον Παρνασσό, θυμηθήκαμε το εξοχικό κέντρο του Μπαλωμένου, εκεί που κάποτε έσφυζε από ζωή μιας και σε όλη την περιοχή υπήρχαν οι παραθεριστικές "κατοικίες", καλύβες για την ακρίβεια όταν όλο το Δαδί πέρναγε ο καλοκαίρι εκεί. Ολα αυτά μέχρι το 1977 οπότε και κάηκε ο Παρνασσός , κάνοντας στάχτη όλα τα οικήματα.
Ετσι βγάλαμε μερικές φωτογραφίες από το "εξοχικό κέντρο Η Πευκόβρυση" όπως λεγόταν, που είχαμε περάσει αρκετά βραδιές τρώγοντας παγωτά ή πίνοντας πορτοκαλάδες σαν μικρά παιδιά που είμασταν τότε.
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε στην κατοχή μας το τοπογραφικό για ολόκληρη την παραθεριστική περιοχή του Παρνασσού που περιλαμβάνει το σύνολο των οικιών, εκκλησιών,  βρύσες κτλ. Λόγω του τεράστιου μεγέθους του είναι λίγο δύσκολο να το βγάλουμε φωτογραφία, αλλά θα προσπαθήσουμε ή θα το πάμε σε σύγχρονο φωτοτυπείο ειδικό για μηχανικούς για να το μικρύνουμε και θα σας το παρουσιάσουμε , ελπίζουμε πολύ σύντομα.
Κατά την γνώμη μας έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γιατί έχει το σύνολο των οικημάτων που υπήρχαν τότε στο βουνό.
Και ασφαλώς όπως όλοι γνωρίζετε αν δεν καιγόταν τότε ο Παρνασσός το πιθανότερο είναι ότι θα είχαν παραχωρηθεί τα οικόπεδα στον κάθε παραθεριστή ώστε να αποκτήσει ιδιοκτησία. 
Αλλά δεν προλαβαμε....Μας πρόλαβε η φωτιά. Και δεν ξέρω πόσο τυχαίο μπορεί να ήταν τελικά όλο αυτό και ποια συμφέροντα μπορεί να διαταράχτηκαν.., Ας μην ξύνουμε πληγές του παρελθόντος καλύτερα όμως...
 
  
  
Λεπτομέρεια οι ωραίες ζωγραφικές παραστάσεις στον τοίχο που αντέχουν στον χρόνο
 
 Άποψη του εσωτερικού χώρου 
Βρύση που υπάρχει λίγο έξω από το εξοχικό κέντρο  (Πευκόβρυση? όπως ο τίτλος του μαγαζιού?)
Παλιός χτιστός φούρνος από παραθεριστές, αντέχει ακόμη
Κατεβαίνοντας προς την Αμφίκλεια, κάναμε μια στάση στην Αγία Μαρίνα , λίγο μετά το μοναστήρι και βγάλαμε μερικές φωτογραφίες. Δείτε την σκαλιστή πέτρα που υποδηλώνει τον μάστορα που έφτιαξε την εκκλησία αλλά και το έτος που έγινε.
 

 
Η παλιά και η νέα βρύση της Αγ. Μαρίνας

Στο μέλλον θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα μεγαλύτερο αφιέρωμα στις καλύβες του Παρνασσού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.