Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Άνοιξε το taxis για τις φετινές δηλώσεις – Ολες οι αλλαγές στη συμπλήρωση

Από τα μεσάνυχτα της 15ης Μαϊου άνοιξε η εφαρμογή του Taxis για την υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος και με δεδομένη την καθυστέρηση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η παράταση κατά τουλάχιστον 10 ημέρες της καταληκτικής προθεσμίας της 30ης Ιουνίου.

Στην πραγματικότητα όλα ήταν έτοιμα εδώ και μια εβδομάδα αλλά οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής για την έκπτωση του 2% στην εφάπαξ καταβολή του φόρου, τη ρύθμιση των ανεισπρακτων ενοικίων και τις ελαφρύνσεις των αγροτών, καθυστέρησαν ακόμα περισσότερο τη διαδικασία.
Η φετινή καινοτομία

Πέρα από τις αλλαγές στους κωδικούς του Ε1 υπάρχει μια ακόμα καινοτομία. Με την είσοδο στην εφαρμογή ζητείται η συμπλήρωση του ΑΜΚΑ και η επιβεβαίωση λοιπών προσωπικών στοιχείων.

Μπαίνοντας στο Ε1 , ο φορολογούμενος διαπιστώνει ότι οπως πέρσι είναι προσυμπληρωμένα τα ποσά μισθών και συντάξεων τα οποία εισπράχθηκαν το 2014, ενω οι τόκοι καταθέσεων εμφανίζονται στο «παράθυρο» ζητώντας πρώτα τσεκάρισμα ότι είναι σωστοί.
Φέτος ανάλογη εφαρμογή υπάρχει για τα στοιχεία των δόσεων πάσης φύσεως δανείων στις τράπεζες.
Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα εμφάνισης της περυσινής φορολογικής δήλωσης προκειμένου ο φορολογούμενος να αντιγράψει και να μην ψάχνει να βρει στοιχεία τα οποία είχε αποτυπώσει πέρυσι, όπως για παράδειγμα ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Στα κουτάκια με κίτρινο χρώμα, ο φορολογούμενος μπορεί να δει τα στοιχεία ακινήτων ή αυτοκινήτων τα οποία έχει στη διάθεσή της η εφορία ώστε να διακριβωθεί η ακρίβεια των στοιχείων. Προσοχή χρειάζεται στα στοιχεία αυτοκινήτων τα οποία έχουν τεθεί σε ακινησία, καθώς καραδοκεί ο κίνδυνος των τεκμηρίων αν φαίνεται ότι δεν έχουν κατατεθεί πινακίδες.

Αν πρόκειται για επιτηδευματία, θα πρέπει πριν το Ε1 να επιλέξει και να συμπληρώσει το Ε3 ή το Ε2, εάν εισπράττει ενοίκια (ο ίδιος ή η σύζυγος).

Στο μενού επιλογής της δήλωσης που θέλει να υποβάλει, υπάρχει και η δυνατότητα Ενημέρωσης Βεβαιώσεων Εργοδοτών. Εκεί θα δει τους εργοδότες του ή όποιον άλλον έχει βεβαιώσει πως του παρείχε εισόδημα πέρυσι.
Εκεί, για παράδειγμα, εμφανίζεται και το επίδομα τέκνων, εφόσον το έλαβαν από τον ΟΓΑ το 2014 με βάση το έντυπο Α21.
Μετά την συμπλήρωση και υποβολή του Ε1, θα μπορέσουν να υποβάλουν εκ νέου την σχετική αίτηση για να λάβουν το επίδομα και το 2015.
Οι προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου. Οι φόροι πληρώνονται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου. Για εφάπαξ εξόφληση, η έκπτωση είναι 2%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.