Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Το Δαδί στους Βαλκανικούς Πολέμους


Στις 25 Σεπτεμβρίου 1912 η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου κήρυξε τον πόλεμο στην Τουρκία και έτσι ξεκίνησε ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων (Ελλάδος, Σερβίας, Βουλγαρίας, Μαυροβουνίου) και Τουρκίας. Η Ελλάδα εισήλθε στον πόλεμο στις 5 Οκτωβρίου του 1912.
Ο Ελληνικός Στρατός αριθμούσε 110.000 πεζούς και 1.000 ιππείς πολύ καλά εκπαιδευμένους με πολύ καλή πειθαρχία και καλό εξοπλισμό. Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1912 με β.δ. εκλήθησαν στα όπλα οι κλάσεις εφέδρων των ετών 1900 ως 1910, καθώς και οι κλάσεις των εθνοφρουρών υπαξιωματικών και δεκανέων μέχρι το 1897 και όλοι οι έφεδροι υπολοχαγοί και ανθυπολοχαγοί μέχρι 51 ετών.
Από το Δαδί εκλήθησαν στα όπλα δέκα ηλικίες. Για αυτόν τον λόγο, στις 7 Οκτωβρίου 1912, μετά τη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε δέηση στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου υπέρ της ευοδώσεως και επικρατήσεως των ελληνικών όπλων. Στη δέηση χοροστάτησε ο κλήρος του Δαδίου και παρευρέθησαν οι αρχές του τόπου, δημόσιοι υπάλληλοι, δημοδιδάσκαλοι, ελληνοδιδάσκαλοι και μαθητές των σχολείων του Δαδίου, Δημοτικού και Ελληνικού.
Οι πεσόντες των Βαλκανικών Πολέμων από το Δαδί ήταν: «Καρβελάς Σταμάτης, Βήτας Πέτρος, Γκιώνης Νικόλαος, Παπαλιάκος Ιωάννης του Γ (εφονεύθη στις 24 Οκτωβρίου 1912 στο Σόροβατς), Ποδάρας Γεώργιος του Ι. (εφονεύθη στις 21 Ιουνίου 1913 στο Κιλκίς), Σαγιάς Δημήτριος (υπέκυψε από τραύμα στις 25 Ιουνίου 1913), Σταματόπουλος Δημήτριος, Στιβακτής Παναγιώτης του Ανδρέα (εφονεύθη στις 17 Ιουνίου 1913), Τσουρουπλής Λουκάς του Γεωργίου (εφονεύθη στις 4 Νοεμβρίου 1912 στα Κάμανα Φιλιππιάδος), Φλωράκος Νικόλαος του Αθ. (εφονεύθη στις 18 Ιουνίου 1913), Χρυσικός Ηλίας (εφονεύθη στις 13 Ιουλίου 1913 στη Τζουμαγιά), Γεώργαρις Λεωνίδας, Ζανιάς Φώτιος, Μουρτζίνης Γεώργιος, Πανάγου Ανδρέας, Παπακωνσταντίνου Δημήτριος, Παπαρούλιας Ευστάθιος, Σταματόπουλος Ιωάννης, Τσούτσος Λουκάς». (Τα στοιχεία των πεσόντων είναι από το βιβλίο του Χρήστου Ενισλείδου, «Αμφίκλεια», 1938). Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.