Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Υπολογίστε online το δώρο Χριστουγέννων

Εφαρμογή του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων της ΓΣΕΕ, δίνει τη δυνατότητα με λίγα απλά βήματα να υπολογίσουμε το δώρο Χριστουγέννων. 
Πότε θα καταβληθεί και ποιοι το δικαιούνται
Εν αναμονή της καταβολής του δώρου Χριστουγέννων βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα, προκειμένου να πάρουν μια "ανάσα" και να προγραμματίσουν τα δώρα των εορτών καθώς και τις προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι που δικαιούνται το δώρο, δηλαδή ιδιωτικοί υπάλληλοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, θα πρέπει να δουν το δώρο στους λογαριασμούς τους μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου.
Για τον υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων της ΓΣΕΕ, δημιούργησε μια απλή εφαρμογή, ώστε να ξέρουν οι εργαζόμενοι πόσα χρήματα πρέπει να λάβουν.

Το μόνο που χρειάζεται είναι οι χρήστες να καταχωρήσουν στα κατάλληλα πεδία αν είναι υπάλληλοι ή εργατοτεχνίτες, να συμπληρώσουν τις αποδοχές του (μισθό ή ημερομίσθιο), ενώ τέλος χρειάζεται να συμπληρώσουν την ημερομηνία που προσλήφθηκαν αν αυτό έγινε μετά την 1η Μαϊου ή τη λήξη της εργασιακής τους σχέσης αν αυτό έγινε πριν τις 31/12.
Και αυτό διότι η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη την παραπάνω χρονική περίοδο δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Υπολογίστε το δώρο Χριστουγέννων εδώ.

Τονίζεται πως σε περίπτωση που το δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν παράβολο. Εάν όμως καταθέσουν ατομική μήνυση οφείλουν να πληρώσουν ατομικό παράβολο ποσού 100 ευρώ (+20% προσαύξηση).    Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.