Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Επιστολή αναγνώστη μας σχετικά με χρέη δημοτών προς τον Δήμο

Ενημέρωση - υπενθύμιση 
 Επειδή η παρούσα αλλά και υπέρ-επταετής πλέον συνεχιζόμενη οικονομική δυσχερής κατάσταση  κράτους  και πολιτών, μας  οδηγεί συχνά σε αδιέξοδα και πρόσθετες επιβαρύνσεις λογω κυρίως άγνοιας ή ελλειμματικής γνώσεως, ενίοτε όμως και δικής μας αδιαφορίας, είναι νομίζω εντελώς  απαραίτητο να γρηγορούμε όλοι μας ώστε να αποδειχθούμε κατά το δυνατόν χρήσιμοι , τουλάχιστον για έγκαιρες και ωφέλιμες ενημερώσεις των συμπολιτών μας σχετικά με τις δυνατότητες καλύτερης τακτοποίησης των οικονομικών τους υποχρεώσεων.   
Εν προκειμένω  θεωρούμε χρέος μας να υπενθυμίσουμε στους οφειλέτες του Δήμου μας , την δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους. (οφειλές που θα πρέπει εν τω μεταξύ να έχουν βεβαιωθεί μέχρι 30-9-2017 σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού νόμου και που δυστυχώς στο δικό μας Δήμο δεν έχει γίνει βέβαια η ανάλογη εργασία ως προς το όλον εύρος των οφειλών, με αποτέλεσμα και οι δημότες να μην ωφελούνται καθ` όλα , αλλά και η εκκρεμότητα να διαιωνίζεται  !!!  Τέλος  πάντων… )
Αυτή η τωρινή ρύθμιση μπορεί να γίνει μόνο ύστερα από αίτηση του οφειλέτη η οποία πρέπει να υποβληθεί στο Δήμο  το αργότερο μέχρι  30-11-2017 .
Συγκεκριμένα : Οι οφειλές θα καταβάλλονται εφάπαξ ή σε μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν, ως εξής:
•    Εφάπαξ εξόφληση με απαλλαγή 100%
•    σε 2 έως 24 δόσεις με απαλλαγή 80%
•    σε 25 έως 48 δόσεις με απαλλαγή 70%
•    σε 49 έως 72 δόσεις με απαλλαγή 60%
•    σε 73 έως 100 δόσεις με απαλλαγή 50%

Για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση εντός τριών (3) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις θα είναι μηνιαίες και ισόποσες  και θα καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των είκοσι 20 €.           Επειδή  δυστυχώς η διαχρονική αμέλεια των δημοτικών μας αρχών ως προς  το μείζον αυτό θέμα των χρεών , διαιωνίζει αλλά και γιγαντώνει τις επιπτώσεις της εν προκειμένω  «ανεμελιάς» , με σαφή και αυταπόδεικτη φυσικά επιβάρυνση της θέσης των οφειλετών  δημοτών ωστόσο όμως με σοβαρές επιπτώσεις και στον ίδιο το  Δήμο, ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ και ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ  τους  συντοπίτες μας οφειλέτες να κινητοποιηθούν άμεσα και να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία αυτή που τους δίνεται για ρύθμιση των χρεών τους προς το Δήμο.
Οι οφειλέτες , επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά , θα πρέπει να υποβάλλουν οπωσδήποτε αίτηση υπαγωγής τους στην παραπάνω ευνοϊκή ρύθμιση εάν επιθυμούν να επωφεληθούν.  Σε διαφορετική περίπτωση μετά το τέλος  του μήνα  οι υπηρεσίες του Δήμου είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης , προβλεπόμενα βεβαίως από την ισχύουσα νομοθεσία.
Κλείνοντας θα προτείναμε  στους  αρμόδιους του Δήμου μας (όπως ακριβώς έχουμε πράξει και το παρελθόν σε ανάλογες  περιπτώσεις ) να προβούν άμεσα έστω και τώρα , σε τηλεφωνική έστω ενημέρωση όλων των οφειλετών συμπολιτών μας , καθότι μόνη η ενημέρωση μέσω του ηλεκτρονικού τρόπου (πχ όπως κάνουμε εμείς σήμερα ) προφανώς και δεν  καλύπτει ούτε εξυπηρετεί την ευρεία πλειοψηφία των ενδιαφερομένων.                                     
Σε διαφορετική  περίπτωση η Δημοτική αρχή έχουμε τη γνώμη πως θα βαρύνεται με μια σημαντική παράλειψη σαφώς βλαπτική για τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των συνδημοτών μας .
Υποστηρίζουμε επίσης την άποψη , πως θα έπρεπε για το ορθότερο, δικαιότερο , αποτελεσματικότερο και θεσμικότερο του πράγματος , να έχει ήδη και εγκαίρως αποσταλεί επιστολή του Δήμου , προσωπικά σε καθένα απ` τους οφειλέτες ( πχ μαζί με τον τελευταίο λογαριασμό ύδρευσης ), γνωστοποιώντας , εξηγώντας και επισημαίνοντάς τους  την εν λόγω ευκαιρία αλλά και τις επιπτώσεις της τυχόν ηθελημένης  απώλειάς της . Και αυτό όμως το τόσο απλό πράγμα , ως θα έπρεπε, δεν έγινε .                             
Αν το επισημαίνουμε σήμερα αυτό το κάνουμε με μόνο σκοπό την επομένη φορά και όποτε αυτή προκύψει , ο Δήμος να είναι έτοιμος και προετοιμασμένος σωστά να πράξει τα δέοντα .                       Ας περισώσουμε τουλάχιστον τώρα και με όποιο τρόπο μας απομένει , ότι μπορεί να περισωθεί προς όφελος των συνδημοτών μας.
Με την ευκαιρία της γιορτής της  ημέρας , εύχομαι σε όλους τους συντοπίτες μας η σκέπη της  Παναγιάς μας να μας καλύπτει να μας προστατεύει και να μας ευλογεί όλους.
                   Με την ελπίδα να αποδειχθώ χρήσιμος
                   Θανάσης  Παπακωνσταντίνου  21-11-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.