Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Φωτορεπορταζ από το Μουσείο Άρτου, επαγγελμάτων και την αίθουσα Α. Ευταξία

Μουσείο Άρτου και Επαγγελμάτων Αμφίκλεια
Στην κεντρική πλατεία της Αμφίκλειας μπορεί κανείς να περιηγηθεί στο Μουσείο Άρτου και στο Μουσείο Επαγγελμάτων Αμφίκλειας που συστεγάζονται στο Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμφίκλειας και που έχουν επιμεληθεί τα μέλη του Λαογραφικού – Χορευτικού Συλλόγου Αμφίκλειας «Η Δαδιώτικη Εστία».
Μουσείο του Άρτου
Το Μουσείο του Άρτου είναι ένα μονογραφικό μουσείο, του οποίου το κεντρικό θέμα, ο άρτος, εξετάζεται σε σχέση με την τοπική ιστορία, κοινωνία, παράδοση, τα έθιμα και τις τοπικές ιδιαιτερότητες που αναπτύχθηκαν λόγω γεωγραφικής θέσης, του κλίματος και της εξέλιξης της γεωργικής τεχνολογίας.
Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου παρουσιάζει τον κύκλο του ψωμιού (από τον σπόρο στο αλεύρι), την καλλιέργεια, συλλογή, παραγωγή, μέτρημα και αλεστική. Παρουσιάζει επίσης τον κύκλο του ψωμιού (από το αλεύρι στο ψωμί), την προετοιμασία, την παρασκευή και το πλάσιμο, τον διάκοσμο και το ψήσιμο.
Πλούσια η ποικιλία των ψωμιών σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και ανάγλυφα σχέδια, στα οποία φαίνεται καθαρά ο πρωταγωνιστικός ρόλος στην καθημερινή, κοινωνική και θρησκευτική ζωή της Αμφίκλειας.
Μουσείο Επαγγελμάτων
To Μουσείο Επαγγελμάτων φιλοξενεί πολύτιμα αντικείμενα κληρονομιάς που συνέλεξαν και διαφύλαξαν με τη βοήθεια των κατοίκων της Αμφίκλειας τα μέλη του Λαογραφικού – Χορευτικού Συλλόγου Αμφίκλειας «Η Δαδιώτικη Εστία».
Μεταξύ των εκθεμάτων μπορεί κανείς να βρει άριστα διατηρημένα τα σύνεργα για κάποιους από τους πιο χαρακτηριστικούς επαγγελματίες παλαιότερων εποχών όπως ο πεταλωτής (Αλμπάνης), ο Επισηγματοποιός (Σαμαρτζής ή Σαμαράς), η Υφάντρα και ο Υφαντουργός, ο κουρέας, αλλά και μεμονωμένα αντικείμενα καθημερινότητας που ενώ σήμερα δε λείπουν από κανένα σπίτι τότε αποτελούσαν σκεύη ειδικής χρήσης από τους επαγγελματίες που τα κατείχαν ή μεγάλης αξίας για τους κατόχους τους όπως η μηχανή του Παγωτού, το ραδιόφωνο, το σίδερο με το κάρβουνο για τα πουκάμισα, το χαβάνι του καπνού.
Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμφίκλειας
Κεντρική Πλατεία Αμφίκλειας
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 22340 23044
Ώρες Λειτουργίας:
Νοέμβριος έως Μάρτιος
Σάββατο και Κυριακή 10:00-15:00
Απρίλιος έως Οκτώβριος
Σάββατο και Κυριακή 11:00-16:00





Αίθουσα Αθανασίου Ευταξία




Μουσείο Επαγγελμάτων



1 σχόλιο:

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.