Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Μήνυμα της δημάρχου Αμφίκλειας–Ελάτειας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά..."

Μία χαρακτηριστική φράση του Ρήγα Φεραίου που εμπεριέχει όλο το νόημα της Ελληνικής Επανάστασης. "Ελευθερία ή Θάνατος" ήταν το σύνθημα του απελευθερωτικού μας αγώνα, γιατί η Ελευθερία ήταν και παραμένει ένα εκ των πολυτιμότερων αγαθών του ανθρώπου!
200 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την Ελληνική Παλιγγενεσία. Ήταν 25 Μαρτίου του 1821 όταν άναψε η φλόγα της επανάστασης στις καρδιές των υπόδουλων Ελλήνων, που μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, οραματίστηκαν μία Ελλάδα ανεξάρτητη και μία πατρίδα ελεύθερη... Μία ημερομηνία σταθμός στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού, αλλά και ένα κορυφαίο γεγονός στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης. Μία επέτειος συνδεδεμένη με τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, μία ημέρα σύμβολο της σωτηρίας!
Ο εθνικός μας αυτοπροσδιορισμός και η ανάγκη για χειραφέτηση οδήγησαν σε έναν ανένδοτο αγώνα από μέρους των Ελλήνων, σε μία αδιαπραγμάτευτη μάχη αποτίναξης του τουρκικού ζυγού και εν τέλει στην ίδρυση του Νεοελληνικού Κράτους. Το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής, το απαράμιλλο θάρρος και η ομοψυχία των Ελλήνων είχαν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής, που τις ανάγκασε να ενδιαφερθούν για την τύχη αυτής της μικρής και ταλαιπωρημένης χώρας!
200 χρόνια μετά και η ένδοξη ιστορία μας συνεχίζει να εμπνέει και να εμψυχώνει τους Έλληνες σε καιρούς δοκιμασίας. Μία τέτοια δοκιμασία είναι και η πρόσφατη πανδημία, η οποία εδώ κι έναν χρόνο μας αναγκάζει να δώσουμε μάχες για την προάσπιση ενός ακόμη υπέρτατου αγαθού. Αυτού της υγείας! Που μας στερεί τους επετειακούς εορτασμούς, αλλά δεν αφαιρεί στο ελάχιστο από την ελληνική υπερηφάνεια για τους ένδοξους ήρωές μας. Αντιθέτως, μας υπενθυμίζει το λαμπρό παράδειγμα των προγόνων μας, αφού μόνο με ενότητα, επιμονή και ελπίδα θα καταφέρουμε να βγούμε και τώρα νικητές!
Το χρέος της μνήμης βαρύ και η ανάγκη εθνικής αφύπνισης επιτακτική! Τα κεκτημένα 200 χρόνων χρειάζονται συνεχή περιφρούρηση. Δεν θέλει μόνο αρετή και τόλμη η ελευθερία αλλά αδιάκοπο και καθημερινό αγώνα. Για να συνεχίσουμε να συλλογιζόμαστε ελεύθερα, ας κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη των Αθάνατων νεκρών μας και κυρίως τους λόγους που τους οδήγησαν στην αθανασία...
Τιμή και δόξα σε όλους τους ήρωες του '21 που μας άφησαν παρακαταθήκη αξίες αδιαμφισβήτητες όπως η ελευθερία και η δημοκρατία! Τιμή και δόξα στην Ελλάδα μας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας. "blog AMFIKLIA"

Το σχόλιό σας θα δημοσιευτεί μετά από έλεγχο.
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες.
Σχόλια με υβριστικό, συκοφαντικό, προσβλητικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο θα διαγράφονται άμεσα.
To "blog AMFIKLIA" δεν υιοθετεί τις απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια, καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.